Macron prihvatio ostavku francuskog premijera

Emmanuel Macron
13 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prihvatio je ostavku Gabriela Atala, ali 35-godišnjak će ostati privremeni premijer sve dok se nesređeni parlament ne dogovori o novom.

Macron je raspisao vanredne izbore nakon lošeg rezultata u evropskim anketama prošlog mjeseca, da bi njegov blok Ansambl završio treći, sa 163 mjesta u Narodnoj skupštini, nakon drugog kruga glasanja 7. jula. Odbio je Attalovu ostavku tog dana kasnije.

“Attal će zajedno sa članovima vlade osigurati vođenje tekućih poslova do imenovanja nove vlade”, saopšteno je iz Jelisejske palače u utorak.

“Kako bi se ovaj period završio što je brže moguće, na republičkim je snagama da zajedno rade na izgradnji jedinstva oko projekata i akcija u službi Francuskinja i Francuskinja”, zaključuje se u predsjedničkom saopštenju.

Macron je sklopio pakt s Novim narodnim frontom (NFP), koalicijom različitih ljevičarskih stranaka, kako bi porazio desničarski Nacionalni skup (RN), koji je srušio predsjednikov blok u prvom krugu. Nakon drugog kruga glasanja, NFP je izašao sa 182 mjesta u parlamentu, dok je RN završio sa 143. Domu od 577 mjesta potrebno je 289 za parlamentarnu većinu.

Attal je imenovan u januaru da zamijeni Elisabeth Borne, postavši najmlađi i prvi otvoreno gej šef vlade u francuskoj istoriji. Prethodno je bio na dva ministarska mjesta i kao portparol vlade.

Vršilac dužnosti premijera ostat će član parlamenta, nakon što je ručno ponovo izabran u svojoj izbornoj jedinici Hauts-de-Seine. On je bio i jedini kandidat koji se prošlog vikenda kandidovao za čelno mjesto Renesansne poslaničke grupe.

U pismu svojim stranačkim kolegama nakon izbora, Attal je rekao da želi da “zaštiti Francuze” od bilo koje vlade koja bi uključivala ministre iz RN ili La France Insoumise (LFI), višeg partnera u Novom narodnom frontu.

francuskamacronpremijer
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MrKamenjarac
1 mjesec prije

…>A STA CEKA MISIOR PEDEER????KAD CE DA OSLOBODI FRANCUSKU????

Franjo Vinkovski
1 mjesec prije

Odlazi jedan peder, dolazi drugi peder….

Darko
1 mjesec prije

Kada će ova pederčina dati ostavku? Kako Francuzi mogu podnositi to smeće i da im se nije zgadio? Isto kao Kanađani ono govno Trudeua?

tihobl
1 mjesec prije

Ostace privremeni premijer ko Zelenski. Culi ste da pricaju o postdemokratskom drustvu?
E to vam je to. Prvo su Zelenskog proglasili dozivotnim predsjednikom, a sad ce i po drugim drzavama.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Eto .. Em feder , em Pravoslavac ( kako to ide jedno uz drugo u njih nije mi do kraja jasno 🤔 ) pa još i ostavku morao dat … ‘Em ti život takav …

Marshall
1 mjesec prije

On egocentrik se nece maknuti u nadi da se pobjednicke stranke zbog velikih razlika nece moci dogovoriti pa ce on ostati ……

Max
1 mjesec prije

Pederska posla.

Gad
1 mjesec prije

Koga briga za te jadnike.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI