Mađarska identifikuje „pravog“ neprijatelja EU

Viktor Orban - EU inflacija
31 komentar

Zapadne sankcije Rusiji zbog Ukrajine nisu uspjele okončati sukob, ali su umjesto toga izazvale pustoš u evropskoj ekonomiji i podstakle inflaciju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Objavom na svojoj Facebook stranici u nedjelju, Orban je ponudio oštre kritike sankcija EU, tvrdeći da se Evropa bori da se uhvati u koštac s inflacijom zbog ograničenja koja je Brisel uveo u energetskom sektoru. “Ime bolesti je… inflacija, a virus se zove briselske sankcije”, rekao je.

Orban je sankcije označio kao “oružje ratne politike Brisela”, dodajući da, iako je EU koristila ovaj alat za gađanje Rusije, umjesto toga nanijela štetu Evropi.

“Ne tako davno Brisel je obećao da će ove sankcije dovesti do kraja rata. Prošla je godina, a kraj rata se ne bliži, on je sve dalje”, insistirao je premijer.

Orban je dodao da, iako su vlasti EU obećale da sankcije neće biti proširene na energetski sektor, na kraju su podigle cijene prirodnog gasa na rekordne nivoe.

Premijer je istakao i da gas delimično diktira cenu struje. “Poskupljenje plina stoga odmah prati i poskupljenje struje, čak i ako struja nije proizvedena plinskim turbinama, već solarnom energijom, vjetrom, hidroelektranama, elektranama na ugalj ili nuklearnom energijom”, napomenuo je .

„Ako Brisel želi da ratuje, trebalo bi da se bori protiv inflacije. Nije”, tvrdi Orban, dodajući da mađarske vlasti daju sve od sebe da zaštite porodice i kompanije od ekonomskih posljedica.

Mađarska, zemlja koja uveliko zavisi od ruske energije, u više navrata govorila je protiv sankcija koje je EU uvela Moskvi otkako je započela svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru 2022. Budimpešta je tvrdila da ograničenja nisu uspjela značajno oslabiti Rusiju, dok su oštetili evropska ekonomija.

Krajem januara, Orban je također signalizirao da će Mađarska staviti veto na sve sankcije EU usmjerene na ruski nuklearni energetski sektor. Budimpešta se također odupirala planovima bloka da potpuno zabrani uvoz nafte i plina iz Rusije, primivši nekoliko izuzeća za nabavku fosilnih goriva iz zemlje.

euinflacijamađarskaOrbanSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Orban i Milanović govore da je car gol.
Svi drugi u Europi se i dalje dive carevom novom ruhu.

Joannes
1 godina prije

Pravi neprijatelj Europskih suverenih država i naroda jeste upravo EU-sekta zajedno sa UN-sektom, uz raznorazne NGOćs kao WHO i slične, a posebno i svakako najviše masonska sekta tzv. Duboka Država vođena i rukovođena izopačenim Novim Babiloncima.

tihobl
1 godina prije

Orban i Dodik su jedina dva normalna politicara u Evropi, ako ne racunamo Lukasenka i Putina koji su u Evroaziji.

nekoime
1 godina prije

Nekome još nije jasno da je ovo prije svega rat USA protiv EU? Počevši od COVID bioterorizma, preko uništenja Nordstreama…

Marko
1 godina prije

pa dešava se tocno ono sto j ameri hoce i sto su planirali.. i onda vuk u janjecoj koži i dalje vrši svoje planove.. da nema amera nebi bilo ni ratova

Marko
1 godina prije

to su mi najjace stvari kad spominju… turistika sezona spas svega.. a sta za vecinu ostalog naroda koji nema nikakve dobiti od turizma… njih tko jebe, onako ce odavno trebali otici u bijeli svijet i prepustit svoje mjesto nepalcima i ostalima

držnedaj
1 godina prije

Orban je pravi državnik. e da ih je više u truloj evropi? svima bi bilo bolje

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pa sve se svelo da jedino funkcionira NAPLATA ( pljačka pučanstva ) i policija ( da pljačka moze proc sigurno i mirno ) – sve ostalo — u ljurcu !

alexosijek
1 godina prije

Dakle, kao da ste znali o čemu bih danas..Mađarska – vrlo bitno. Američka deepstate + George Soros Inc. šalju tešku konjicu na Orbana i Mađare u liku Samanthe Powel koja u Budimpeštu donosi 20 milijuna dolara (za početak) kako bi uzburkala vode u Mađarskoj….najnovija “narančasta” revolucija u susjedstvu?! Budimpešta (grad) slovi kao protu-orbanova, dok je ostatak zemlje apsolutno pro-orbanov. Orbanova politika prema NATO-u i EU ponovo u njegovom govoru “naciji” objašnjena, uz neke još naznake prema “zahlađenju” ka tim politika “provođenja demokracija”…mađarska manjina u Ukrajini, iako se to nigdje ne spominje, isto 2014. marginilizirana i ponižavana…lp

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je istjerati NATO i americke svinje iz cijele EU zajedno s onom ukrajinskom kurvom Usruljom..

Max
1 godina prije

Trezvene riječi Viktora Orbana.

Ico
1 godina prije

Emanul Macron ima mozak na nivou mozga umno retardiranog majmuna, a isto vrijedi i za njegove savjetnike, odnosno duboku državu Francuske )!

Мунгос
1 godina prije

„Прави“ непријатељ ЕУ не постоји. ЕУ је непријатељ. Непријатељ је Немачкој, Француској, Холандији, Мађарској…. ЕУ има неку владу, управу, на делегатском принципу. Та „влада ЕУ“ покушава да влада преко Меркел, фон дер Лајен, Зелене банде, и осталх глумаца. Али џабе, свако ко и овлаш прати Теорију, примећује да ови наведени служе само да замајавају корисне идиоте и тако их држе на узици. Прави владар је тамо негде, то нико не зна, може се само нагађати. Вашингтон, Лондон, Рим, Давос,…. смути па проспи. Сви смо у праву, и нико није у праву. Можемо да тврдимо да је то нека „Дубока држава“, масони, илуминати, сајентолози, комуњаре, сатанисти, језуити, розенкројцери, витезови,…. али све је то као гуска у магли, невидљиво, неопипљиво, недефинисано и недоказано зато што сви се они крију као што змија крије своје ноге. Али када кажемо да су ти владари Европске Уније СОРОШОИДИ, као да смо све рекли. Ако неко… Čitaj više »

Zlovenac
1 godina prije

Šta bi očekivao, kad ima glavnu riječ poštena Uršula i matematičarka Annalena.

Ivan
1 godina prije

Na vjesala s Ursulom i njezinon bandom EK razbojnika. Nema se hise vremena za dugotrajne procese..

nessy
1 godina prije

Ima neko oruzje, zove se bumerang, koje moze ozlijediti i svog korisnika, ako je neoprezan. Njegov efekt me podsjeca na ove sankcije, ali vjerojatno nisam u pravu. Nama vladaju posteni i pametni ljudi, tko drugacije kaze, “taj klevece i laze”. Nasi vladari su toliko pozeljni, da su zasluzili dozivotni mandat, u nekom Gulagu, po mogucnosti u Sibiru.

милан
1 godina prije

Нека прво изађе из еу и отан уместо што мудрује.

Zoran
1 godina prije

Samo jedno. Pizdune što si prisiljavao svoj narod na pelcung i lockdown. Globalista fuj. Što ti veliki “borci” nijesu odmah odjeb.. i plandemiju npr. I rekli da je to laž i prvara.
Kao i Putko pizdun globalista

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI