Mađarski šef diplomatije kritikuje Borella

Peter Szijjarto
43 komentara

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kritikovao je visokog diplomatu EU, Josepa Borrell-a, zbog njegovih nedavnih izjava o udarima duboko na rusku teritoriju. Borrell je sugerirao da Ukrajini treba dozvoliti da koristi oružje koje je isporučio Zapad za izvođenje ovih napada.

Komentarišući iznenadni upad Ukrajine u Kursku oblast u Rusiji početkom avgusta, Borrell je rekao Kijevu da ima “punu podršku” EU.

Također ovog mjeseca, visoki diplomata bloka je rekao: “mi nismo strana u ratu, ali smo dio sukoba.”

U objavi na Facebooku, mađarski ministar vanjskih poslova opisao je ukrajinski sukob kao “ludilo” koje “mora biti stavljeno na kraj”.

“Međutim, ako se sve više oružja šalje u ovu regiju, ako dubinski udari stignu na teritoriju Rusije, onda će se opasnost od eskalacije samo povećati i ovaj rat će postati još ozbiljniji”, upozorio je Szijjarto, očito misleći na Borrellovu nedavnu izjave. Najviši diplomata Budimpešte dodao je da će njegova zemlja “nastaviti da zastupa stav za mir” kako bi to izbjegla, tokom neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u četvrtak u Briselu.

U odvojenom postu na X (bivši Twitter) u srijedu, Zoltan Kovacs, glasnogovornik ureda mađarskog premijera Viktora Orbana, napisao je da je Szijjarto „kritizirao odlazećeg visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove, koji poziva na slanje više oružja Ukrajini i čak sugerišući da se ovo oružje koje isporučuje Zapad treba koristiti za duboke udare na rusku teritoriju.”

Borrell je ranije pozvao Zapad da ukine sva ograničenja na Kijevu upotrebu oružja koje je obezbijedio, posebno u vezi s udarima dugog dometa. Tvrdio je da bi to “pomoglo unaprjeđenju mirovnih napora”.

Prošle sedmice, šef kabineta premijera, Gergely Gulyas, okarakterisao je akcije Kijeva na ruskom tlu kao „pogrešne“ i koje ne doprinose mirnom rješavanju sukoba.

U julu, Szijjarto je takođe kritikovao visokog diplomatu EU zbog njegovog prijavljenog plana da podriva napore Mađarske da organizuje neformalni samit spoljnih poslova, nazivajući navodni plan detinjastim. Dalje je optužio Borela da je nadgledao  “najuspješniji period evropske vanjske politike” ikada.

BorelleuPeter Szijjarto
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
18 dana prije

#слухи
Наш извор јавља да ће Банковаја направити други Бахмут из Покровска у Доњецкој области.

Зеленски треба да задржи град до краја године, као симбол да се нико не повлачи (иако је само напредовање Оружаних снага Русије до Покровска већ пораз и претња логистици Оружаних снага Украјине у други правци).
Али Банкова је важна за симболе и ПР.
Тако су изабрали Покровск као следеће „богаство“.
Град ће се користити као једно велико утврђење.
legitimniy

I jos ovo:

#слухи
Наш увид се поново потврдио.
Први Ф-16 су изгубиле украјинске оружане снаге.

Наше информације потврдио је западни ВСЈ позивајући се на америчког званичника.

То се догодило током масовног руског ракетног напада на Украјину. Није било изјава украјинских званичника.

Иначе, погинуо је и пилот Ф16.

legitimniy

Schwarze Hunderte
18 dana prije

Ove , Orbanove Madžare da ih nema , valjalo bi ih izmisliti 🍹

tihobl
18 dana prije

Оружане снаге Русије су 26. августа напале гасне компресорске станице у областима Лавов, Ивано-Франкивск и Харков. Осим тога, руске трупе су напале трафостанице у Кијеву, Виници, Житомиру, Хмељничком, Дњепропетровску, Полтавској, Николајевској, Кировоградској и Одеској области. Погађани су и војни циљеви. Ударац је задат енергетској инфраструктури која обезбеђује функционисање украјинског војно-индустријског комплекса. А овако обимни ваздушни напад Оружаних снага Русије показао је слабост украјинског ПВО система, који је знатно „проређен“ због авантуре Банкове у Курском региону. Дакле, не само ракете, већ чак и мале брзине „мученици“ су летеле по Украјини потпуно некажњено. Овај тренд прети Украјини остављајући земљу без муниције и система противваздушне одбране, дајући руским оружаним снагама огромне предности у ваздуху. Зеленски се нада да ће Запад поново прискочити у помоћ, али спонзори не журе да Кијеву дају чак ни раније обећане инсталације и муницију, иако повремено изјављују своју непоколебљиву подршку. Такође је вредно напоменути да за све време масовних… Čitaj više »

Protiv Sistema
18 dana prije

Glas razuma u razularenoj gender, woke pitaj boga kakvoj eu propaloj zajednici

tihobl
18 dana prije

Оружане снаге Украјине се повлаче из Селидова, борбе за вишеспратнице неће бити, нашим јединицама је наређено да предузму мере обуздавања док се планира планирано повлачење из града. Колапс фронта у правцу Покровског развија се у повлачење великих размера украјинских оружаних снага. Ако Сирски не изда наређење за напад на руску војску са бока, онда ћемо у блиској будућности изгубити Кураково и Угледар, а потом и Покровск.

Military analytics ua

Zeljko
18 dana prije

Brussels šah mat Orbanovoj Mađarskoj, ne Mađarskoj jer Orban nema vlast niti u Budimpešti! Nema plina Suđa RF uništena i protok plina, nema nafte, EU im ništa ne daje, čak ni današnji sastanak EU nisu htjeli u Mađarskoj održati, sve u svemu kraj Orban na vidiku!

tihobl
18 dana prije

#Инсайд
МИ-6 је пренео нове обавештајне податке ОП и Генералштабу да је руска војска пребацила 5 нових бригада на Покровски правац са опремом и авионима за јачање офанзивних операција. Британски обавештајци препоручују да Банкова хитно пребаци резерве у Покровск како град не би био узет са бока.

rezident_ua

tihobl
18 dana prije

 #Инсайд
Наш извор у Генералштабу рекао је да Оружане снаге Украјине на Источном фронту немају довољно тешке технике и резерве за бочни напад на руске јединице које напредују. Сирски је не само послао резерве, већ је и уклонио део бригада са техником из Константиновке и Покровска за операцију Курск, сада је потребна брза одлука са пребацивањем снага назад у Донбас како би се спречило распадање фронта.

rezident_ua

tihobl
18 dana prije

Корупција је постала уобичајена појава у Украјини.
Шеф Антимонополског комитета Кириленко је објаснио да је његова породица од продаје малина зарадила 300.000 долара (!), – ТсПК

Подсетимо, породица Павла Кириленка је, према новинарима, у периоду од 2020. до 2023. године стекла некретнине и аутомобиле укупне тржишне вредности веће од 70 милиона УАХ .

rezident_ua

A da tek vidite kojom se brzinom obogatio antikorupcioni tim iz Kijeva.

tihobl
18 dana prije

Наш извор у ОП-у је рекао да се Зеленски противио предлозима Генералштаба да се обустави операција Курск како би се резерве пребациле у бочни напад у правцу Покровског. Председник је захтевао да Сирскрго изврши ограничени удар и стабилизује фронт, али да истовремено настави операцију дубоко у руској територији како Кремљ не би могао да спроведе Курски гамбит.
rezident_ua

tihobl
18 dana prije

Gledam snimak iz kurske oblasti – kod raskrsnice tri razlicita oklopna vozila (tockasi) sa bijelim trokutom na sebi leze izvrnuta na bok. Po snimku sa drona ne izgledaju osteceno. Ne kontam kao su to uspjeli? Sta ih je prevrnulo na bok?

tihobl
18 dana prije

Украјинци су хистерични што ће Кина коначно почети да уводи извозна ограничења на испоруку Украјинцима компоненти за беспилотне летелице.
Oграничења ће бити уведена 1. септембра. Иначе, саветник за националну безбедност САД Саливен је после састанка са другом Сијем, рекао да се између Кине и САД не може постићи никакав напредак по питању украјинске кризе.

A zato je Saliven isao u Peking.

tihobl
18 dana prije

„Трка у наоружању“ се одвија на Арктику Помоћник руског председника Николај Патрушев, одржавајући први састанак новог поморског одбора 27. августа, рекао је да Арктик сада захтева посебну пажњу, а инфраструктуру Северног морског пута хитно треба развијати. Подсетимо, почетком августа САД су објавиле ажурирану арктичку стратегију, чији су главни циљеви били да ометају сарадњу Руске Федерације и Кине на Арктику, као и развој Северног морског пута. Овде смо детаљније прегледали документ. Дана 13. августа, указом руског председника Владимира Путина, формиран је нови поморски одбор, на чијем челу је био Николај Патрушев, претходно именован за „бродоградњу”. Она надгледа стратешки развој Ратне морнарице, обезбеђује поморске активности Руске Федерације и штити наше интересе на Арктику. А 21. августа, руски премијер Михаил Мишустин састао се у Москви са својим кинеским колегом Ли Ћјангом , договоривши се о стварању посебне структуре за развој сарадње на Северном морском путу. Као прве кораке САД су објавиле намеру да… Čitaj više »

tihobl
18 dana prije

ФОРБС:
Ако је украјинска инвазија руске Курске области представљала маневар одвлачења, онда је она пропала. Руске трупе настављају напредовање ка Покровску…

Ico
18 dana prije

Josep Borrell je jedan ” fini gospodin”, koji ne zna u kojem stoljeću živi.

Ico
18 dana prije

Precednik Zoran Milanović-Zoka je prije nekoliko godina izjavio: “Mađarska je bezznačajna država”!

Max
18 dana prije

Opravdano.

tihobl
18 dana prije

Фронт у правцу Покровског је урушен и сада хитно треба стабилизовати ситуацију. Украјински фронт у Донбасу се урушио и тамошња ситуација је већ измакла контроли, рекао је официр Азова Роман Пономареко у свом телеграм каналу. „Дуго је ситуација у Донбасу била сасвим прикладно окарактерисана као тешка, али подложна контроли. Међутим, сада је то измакло контроли. За сада изгледа као да се наш фронт у Донбасу урушио. Одбрана Оружаних снага Украјине је дезорганизована, трупе су уморне, ослабљене, а многе јединице деморалисане. Настала појачања су углавном појачана, и не помажу, већ напротив, отежавају борбени рад јединица. Једини разлог зашто се Руси не пробијају дубоко је тај што су њихове трупе исцрпљене као и наше. Међутим, они задржавају значајну бројчану предност и имају неограничене залихе муниције. Дакле, њихова офанзива се наставља, ми је још не можемо зауставити“, рекао је војник. Он, као и други аналитичари, говори о лошој ситуацији са дисциплином у украјинској… Čitaj više »

tihobl
18 dana prije

Ф-16 украјинског ратног ваздухопловства срушио се због грешке пилота, пренео је Ројтерс.

Pogrijesio je sto je sletio u ostatak Ukrajine.

nastran
18 dana prije

Tog Borrella bi trebalo oteti i predati Rusima. Od straha bi israo vlastitu utrobu prije nego bi ga taknuli.

Darko
18 dana prije

I Boreli je jedno Hitlerovo kopile, unuk Hitlerovog vojnika kao i ona njemačka svinja Šolc, a boga mi i Ursula. Misle da će sada ostavariti ono što njihovi preci nisu za W2W. Samo zaboravljaju da su Rusi dali 2,5 milijuna žrtava da samelju fašizam i da neće preko toga proći samo tako u korist europskih i američkih lešinara. A ceh će platiti Ukrajina zahvaljujući židovskoj ništariji Zelenskom.

Zar ne
18 dana prije

Tihobl je mnogo naporan čovek
Nije ni cudo da je morao da pobegne u bl
Pobegulja
Jad I beda od covjeka

Za mir
17 dana prije

Madžari su bili donijeli slike i videa (portal Unser Mitteleuropa na više jezika) zapadnoeuropskih glavnih gradova sa onim zamotanima doseljenicima. I pokazali na što slići Europa danas. Bio je diplomatski skandal i morali su to ukloniti.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI