Maduro poručio WhatsApp-u da ‘ide dođavola’

Whatsapp
7 komentara

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro javno je deinstalirao WhatsApp sa svog telefona i zamolio svoje pristalice da slijede njegov primjer, tvrdeći da se platforma koristi za podrivanje južnoameričke nacije.

U izjavi koju je u utorak objavila TV mreža Telesur u Karakasu, Maduro je rekao da aplikaciju za razmjenu poruka u vlasništvu Meta koriste “fašisti” za podsticanje nasilja.

“Svi mi koji trenutno komuniciramo putem WhatsApp-a od sada ćemo komunicirati putem WeChat-a i Telegrama i bit ćemo sretni. Jer WhatsApp neće biti u rukama kolumbijskih trgovaca drogom da napadnu Venecuelu. Neće biti u rukama izdajnika, niti Sjevernoameričkog carstva… To je tehnološki imperijalizam”, rekao je Maduro. Dalje je demonstrirao ekran svog pametnog telefona koji prikazuje proces deinstaliranja aplikacije i rekao: „Nemam WhatsApp-a, miran sam…”

Ranije tokom dana, tokom skupa svojih pristalica u Karakasu, Maduro je pozvao stanovnike da izbrišu svoje WhatsApp naloge i pređu na Telegram i WeChat.

“Ovo se mora uraditi. WhatsApp, gubi se iz Venecuele! Jer to je mjesto gdje kriminalci prijete omladini i narodnim vođama”, rekao je Maduro u televizijskom govoru.

“Sa telefona u Kolumbiji, Majamiju, Peruu i Čileu, ove kukavice se kriju iza anonimnosti [glasnika]… Ali ja kažem kukavičkim fašistima: vi ćete se sakriti, ali patriotska i revolucionarna omladina je na ulicama, a mi ćemo nikad se ne skrivaj”, rekao je venecuelanski lider i dodao “WhatsApp, idi dođavola!”

Maduro je u nedjelju također rekao da se TikTok i Instagram koriste za promoviranje “mržnje” i obećao da će regulirati njihovu upotrebu.

Napad južnoameričkog čelnika na platforme društvenih mreža uslijedio je nakon nedavnih protesta koji su izbili u Venecueli nakon objave rezultata predsjedničkih izbora na kojima je proglašen pobjednikom. Maduro je osudio skupove kao pokušaj “puča protiv Venecuele”. Ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez takođe je optužio opoziciju koju podržava Zapad za pokušaj “medijskog udara” i osudio proteste.

Venecuelansko nacionalno izborno vijeće (CNE) je 28. jula proglasilo Madura pobjednikom predsjedničkih izbora u zemlji. Venecuelanske vlasti su u petak ratifikovale Madurovu pobjedu nakon što je konačno prebrojavanje glasačkih listića otkrilo da je osvojio 52% glasova, u poređenju sa 43% za svog glavnog rivala Edmunda Gonzaleza.

Maduro se ranije sukobio sa Elonom Muskom, optužujući američku vladu i biznismena rođenog u Južnoj Africi da su pokušali da organizuju državni udar u njegovoj zemlji.

Maduro će služiti treći uzastopni šestogodišnji mandat, nakon što je prvi put preuzeo dužnost 2013. nakon smrti predsjednika Huga Chaveza. Većina latinoameričkih država, posebno članice Lima grupe, odbile su priznati njegov prethodni reizbor 2018., zajedno sa SAD-om i EU.

maduroVenecuelaWhatsUp
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

Nema mira dok se ljudima ne “deinstaliraju” jezici i usi jer se koriste za sirenje neprijateljske propagande.

Zar ne
1 mjesec prije

Jos jedan vizionar,

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

A kao da je ta aplikacija jedina ….Svašta … Čovjek , očevidno ima , vrlo slabu , tehničku naobrazbu pa priča norije 🙄 . Ak je krao , morati će odstupiti 🤷 ….

Max
1 mjesec prije

Neka.

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Osim “do Đavola”, WhatsApp može još ići “do Vraga”, “do Lucifera”, a može i “do Sotone”.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI