Makron ne ide nikuda

Emmanuel Macron
21 komentar

Francuski predsjednik Emmanuel Makron ostat će na vlasti “kakvi god bili rezultati” vanrednih parlamentarnih izbora, rekao je premijer Gabriel Attal. Makron je prije dvije sedmice raspustio Nacionalnu skupštinu i najavio novo glasanje za donji dom francuskog parlamenta.

Ovaj potez je poduzet kao odgovor na Makronovu Renesansnu stranku koja je pretrpjela porazan poraz na parlamentarnim izborima u EU, jer je desničarska stranka Nacionalni skup (RN) udvostručila svoje glasove.

Prvi krug izbora za novu vladu zakazan je za 30. jun, dok je drugi krug zakazan za 7. jul.

“Predsjednik će uvijek biti predsjednik, jedino je otvoreno pitanje ko će biti premijer i koja će većina vladati”, rekao je Attal za Le Parisien u subotu, tvrdeći da će biti “prije i poslije” raspuštanja vlade 9. juna. S obzirom na to da se prvi krug parlamentarnih izbora predstoji za nedelju dana, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Makronov tabor daleko zaostaje i za RN i za levičarskim savezom Novi narodni front (NFP). Anketa Ipsosa objavljena u subotu pokazuje da koalicija desničarskih stranaka predvođena Marine Le Pen vodi sa 35,5%, dok NFP slijedi odmah iza sa 29,5% – u poređenju sa 19,5% koliko je prikupila Makronova alijansa.

Očekuje se da će u slučaju pobjede RN-a Makron ponuditi mjesto premijera Jordanu Bardeli, trenutnom lideru stranke.

U svom posljednjem pokušaju da spriječi izborni poraz, Makron je objavio otvoreno pismo javnosti, opravdavajući svoju odluku da raspusti Nacionalnu skupštinu kao “jedini mogući izbor” i pozivajući francuski narod da glasa “sa savješću i odgovornošću”. “Ne odustajte, glasajte”, rekao je u svom apelu u nedjelju, odbacujući ostavku i tvrdeći da predsjednički kamp vodi Francusku na “najboljem putu”.

“Možete mi vjerovati da ću do maja 2027. godine djelovati kao vaš predsjednik, zaštitnik u svakom trenutku naše Republike”, rekao je on i dodao da predstojeće glasanje “nisu ni predsjednički izbori, ni glasanje o povjerenju predsjedniku republike”, već odgovor na “jedno pitanje: ko treba da upravlja Francuskom?”

Marine Le Pen, bivša dugogodišnja čelnica RN-a koja trenutno predvodi partijsku frakciju u parlamentu i nadaleko je viđena kao favorit za sljedeće francuske predsjedničke izbore, tvrdi da bi Makronova ostavka mogla biti jedini način da se izbjegne obješeni parlament za preostale tri godine njegovog mandata.

francuskamacronRN
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Ni Zelenski ne ide nikuda.

tuf
3 mjeseci prije

Obzirom na ekonomski i vanjskopolitički fijasko kakav teško pamte i postariji Francuzi, ‘začuđuje’ izostanak masovnih prosvjeda protiv Makrona u naciji koja se voli dičiti običajima prosvjedovanja zbog svega i svačega. To bi nam moglo ponešto reći o spontanosti istih na europskome tlu.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Gle pametnjakovića.

Što nisi dao ostavku pa novog predsjednika?

Ne znam koju moć ovo 💩ima po francuskom ustavu.

Max
3 mjeseci prije

Na njihovu nesreću.

SOX
3 mjeseci prije

Neka samo laje,meni je to labudi pjev!!
Jos jedan dokaz da sest mjeseci nereda na ulicama i izlazak ljudi na izbore mjenjaju sveeeee!!!

MrKamenjarac
3 mjeseci prije

…STETA BIO BI JEDAN PEDERIKOS MANJE…..

tatamata
3 mjeseci prije

ko pravi adezejac ,,,nedam fotelju i basta

3 mjeseci prije

Da se prijavim opet, nakon 12 sati?

Gad
3 mjeseci prije

Pa ne treba ići nikida, baš je zgodan. Još samo da konja nabavi.

Josip
3 mjeseci prije

Jebes zapadnu demokraciju.

trkač
3 mjeseci prije

Kuda se krećem ako nikamo ne idem. Zakon inertnog pitanja.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI