MMF će natjerati Ukrajinu da devalvira valutu

11 komentara

Očekuje se da će Međunarodni monetarni fond pojačati pritisak na ukrajinsku vladu da pokrije budžetski jaz zemlje kako bi nastavila primati pomoć, izvijestio je Bloomberg u srijedu, pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim.

Tim MMF-a će kasnije ove sedmice posjetiti Kijev kako bi provjerio da li vlada postiže ciljeve koji uključuju smanjenje kamatnih stopa, jačanje napora za povećanje poreza i devalvaciju valute. Praćenje ovih koraka neophodno je da Ukrajina dobije sljedeću tranšu od 1,1 milijardu dolara iz kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara.

Državne finansije Ukrajine podržane su sa oko 122 milijarde dolara međunarodne pomoći SAD-a, EU i MMF-a. Međutim, Kijev se i dalje suočava sa budžetskim jazom od 15 milijardi dolara u 2025. koji još nije pokriven finansijskim obavezama kreditora, rekao je premijer Denis Šmigal prošlog mjeseca.

Kako bi pomogla premostiti deficit, institucija sa sjedištem u Washingtonu navodno planira pozvati Nacionalnu banku Ukrajine da brže devalvira grivnu i ublaži svoju monetarnu politiku usred umjerene inflacije, rekli su izvori novinskoj agenciji. Očekuje se da će te mjere povećati budžetske prihode Ukrajine u lokalnoj valuti i pojeftiniti zaduživanje Ministarstva finansija.

Regulator se navodno protivio daljoj depresijaciji nacionalne valute, koja je izgubila više od 30% u odnosu na američki dolar od eskalacije ukrajinskog sukoba u februaru 2022. U oktobru je ukrajinska centralna banka ublažila fiksni kurs kao dio šireg nastojanja da se podrži privreda. Dopuštanje daljeg slabljenja valute dovelo bi u pitanje sposobnost centralne banke da održi stabilnost cijena, rekli su izvori.

Osim toga, MMF je navodno kritizirao napore Kijeva za povećanje poreza kao previše blage i pozvao vlasti da razmotre povećanje šireg spektra poreza. Povećanje poreza na dodatu vrijednost sa sadašnjih 20 posto je među potencijalnim prijedlozima, rekli su za Bloomberg poznavatelji.

Predložene mjere su navodno ozbiljan razlog za zabrinutost zvaničnika u Kijevu, jer bi depresijacija valute zajedno s višim porezima bila politički štetna usred ratnih mobilizacije, zabrinutosti za korupciju u državi, stalnih nestanka struje i rastućih cijena energije.

GrivnaMMFukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vox
11 dana prije

Oni Ukrajinci koji ušteđevinu drže u zlatu mogu mirno spavati…..ovi drugi šta štede u fiat valutama poput US dolara, ruske rublje, jadnoga EUR, japanskoga jena….svakin danom će tonut u sve veću bidu…..

Josip
11 dana prije

Za Ukrajinu je jedini spas da kapitulira i da ju Rusija oslobodi zapadnih pljackasa i svih njihovih hipoteka. Inace ce Ukrajinci odnijeti gace na stapu a Ukrajinke 500 godina biti prostitutke u svojoj zemlji.

Schwarze Hunderte
11 dana prije

Što ih ima tjerati ?! Pa Grivnja se i onako ne tiska u Ukraine ! To oni moraju – međ sobom …..

nekoime
11 dana prije

Siroti Ukrajinci, ne samo što ginu za američke interese, nego to moraju i plaćati.

giovani
11 dana prije

Počelo je. sad će bit Slava. e moji Ukrainci.

Max
11 dana prije

MMF i jest gazda.

Gost
11 dana prije

Početak kraja za Krajinu. Nevjerojatno i ne mogu da vjerujemo kako je ekipa komedijaša uz potporu nacista uništila cijeli jedan narod i državu. Ukrajina neka bude opomena svima kako će završiti ako ne prepoznaju izdajice u svom narodu

Tupko Glupko
11 dana prije

Tražili ste, gledajte.

Zorule
10 dana prije

Play stupid games, win stupid prizes

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI