MMF podržava ekspanziju BRICS-a

BRICS
15 komentara

Širenje BRICS-a moglo bi biti od koristi na globalnom nivou i stoga bi ga trebalo “ohrabriti”, rekla je u petak novinarima Julie Kozack, glasnogovornica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), odgovarajući na pitanje o planovima Ankare da se pridruži grupi.

Turska je bila posljednja država koja je zvanično zatražila članstvo u BRICS-u početkom septembra. Osnovali su ga 2009. Rusija, Kina, Indija i Brazil, a sljedeće godine pridružila se i Južna Afrika. Godine 2024. grupa se dodatno proširila i uključila Egipat, Iran, Ujedinjene Arapske Emirate i Etiopiju.

Ranije u petak, ruski predsjednik Vladimir Putin napomenuo je da su do 34 zemlje izrazile interes za BRICS, uz tekuće razgovore o potencijalnim partnerstvima.

Na pitanje da li MMF “vidi bilo kakvu opasnost u BRICS-u”, Kozack je odgovorio , “naše mišljenje je da treba pozdraviti i podsticati poboljšanje i širenje međunarodne saradnje i produbljivanje trgovinskih i investicionih veza među grupama zemalja”, posebno ako ima za cilj “smanjenje fragmentacije i smanjenje troškova trgovine i ulaganja” među zemljama učesnicama.

Portparolka je također naglasila da je “odluka o pridruživanju ovakvim inicijativama suverena odluka svake zemlje članice”.

Ankara je ranije potvrdila svoje pravo da uspostavi odnose sa bilo kojom nacijom ili međunarodnom organizacijom koju smatra potrebnim, navodeći da njen angažman sa BRICS-om ili Šangajskom organizacijom za saradnju (SCO) ne ometa njene druge obaveze, uključujući NATO.

“Ne smatramo da je BRICS alternativa bilo kojoj drugoj strukturi. Smatramo da sve te strukture i savezi imaju različite funkcije”, rekao je ranije turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Dodao je da Ankara nastoji da bude “pouzdan partner” za sve organizacije čiji je dio.

„Kao članica NATO-a, ne vidimo kao problem interakciju sa zemljama ŠOS-a, BRICS-a, Evropske unije ili Organizacije turskih država. Vjerujemo da ovi odnosi doprinose svjetskom miru”, rekao je turski lider.

Bloomberg je ranije u septembru izvijestio da bi članstvo Turske moglo biti razmatrano na predstojećem samitu BRICS-a u Kazanju, u Rusiji, krajem oktobra. Erdogan je pozvan na sastanak. Pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov potvrdio je da je Ankara formalno podnijela zahtjev za članstvo i rekao da će organizacija to razmotriti.

BRICSMMFturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
prolaznik
5 dana prije

Cionistima je svejedno o kakvoj se grupaciji radi, kad imaju prste u svakoj.

Zeljko
5 dana prije

Čemu čuđenje? “Veliki” koji vladaju “velikim bratom” i Zapadom ako požele mogu napraviti novu imperiju u RF ili u PRC i prenijeti sav svoj kapital jer sve “države” počinju biti korporacije!

Schwarze Hunderte
5 dana prije

Od ta IMF valja bježati k’o vrag od Križa !

tihobl
5 dana prije

MMF je najavio da ce izraditi preporuke za RF nakon 3 godine.
Iz Brisela im porucuju da je to krsenje sankcija.
Iz Moskve da jedva cekaju da vide plan i da rade sve suprotno od njega.

Max
5 dana prije

Mutna posla.

DEBELI ĐURO-ZAGORJE
5 dana prije

A najveći kapitalista i oligarh na svijetu sam VLADO PUTIN,drži u rukama čitavu Rusiju ,sve što ona ima i posjeduje + živote 150 milijuna Rusa !!
Kakvi Hazari, bankari, cionisti, Soroš i Klaus Švab ???
Prema njemu su oni mali puonirčiči !!!👍😘😘😂😂

Гавран
4 dana prije

Ruski general Sergej Lipkov:
„Ако наши хипотетички удари по складиштима ракета великог домета ван Украјине – у Пољској, Румунији и Бугарској – не буду имали отрежњујуће дејство на Запад, онда ће, претпостављам, Русија бити принуђена да удари на Немачку и Сједињене Државе. Ми нећемо имати куд, а Сједињене Државе желе да све преседе иза океана, али у томе неће успети. Русија има довољно надводних, подводних и копнених носача наоружања за ту намену. Надам се ипак да до тога неће доћи“.

Lucija, prva
4 dana prije

Htjela bi se gamad učipit

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI