Modi je “šokiran” smrću iranskog predsjednika

Narendra Modi
8 komentara

Indija stoji uz Iran u vrijeme tuge, izjavio je u ponedjeljak premijer Narendra Modi kao odgovor na smrt predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u blizini granice s Azerbejdžanom.

Raisi i cijela njegova pratnja, uključujući ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana i Maleka Rahmatija, guvernera iranske provincije Istočni Azerbejdžan, poginuli su u nesreći. Iranski lider je krenuo na put nakon što se u subotu pridružio predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu na otvaranju brane.

Modi je, objavljujući na X (bivši Twitter), rekao da je “šokiran i tužan” Raisijevom smrću i dodao da će njegov doprinos jačanju bilateralnih odnosa Nju Delhija sa Teheranom “uvijek biti zapamćen”.

Kada su se u subotu pojavili prvi izvještaji o padu Raisijevog helikoptera, indijski premijer je rekao da je “duboko zabrinut”.  “Solidarni smo sa iranskim narodom u ovom času nevolje”, napisao je.

U novembru prošle godine Modi je razgovarao o turbulencijama na Bliskom istoku i sukobu između Izraela i Hamasa. Modi je izrazio “duboku zabrinutost zbog terorističkih incidenata, nasilja i gubitka života civila”, dok je također ponovio “dugogodišnji i dosljedan stav” Indije po pitanju Izraela i Palestine. Obojica lidera su također istakli potrebu da se spriječi eskalacija, osigura kontinuirana humanitarna pomoć i da se radi na obnovi mira i stabilnosti.

Indijski ministar vanjskih poslova Subhramanyam Jaishankar u ponedjeljak je također otišao na X da izrazi saučešće, podsjetivši na svoje “mnoge sastanke” sa Raisijem i ministrom vanjskih poslova Irana, od kojih je posljednji održan u januaru ove godine.

Jaishankar je otputovao u Iran kako bi razgovarao o nestabilnoj situaciji u brodskim putevima u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, koji su bili napadnuti od strane Huti pobunjenika, koje navodno podržava Teheran. Razgovarao je i o luci Čabahar, jer dvije zemlje od 2018. rade na strateškom logističkom i infrastrukturnom projektu.

Prošle sedmice, Nju Delhi i Teheran potpisali su desetogodišnji ugovor kojim se Indiji dozvoljava da upravlja lukom, koja se vidi kao kapija za otključavanje indijskog trgovinskog potencijala sa Iranom, Afganistanom, zemljama Centralne Azije, Rusijom i Evropom. Razvoj Chabahara je također od vitalnog značaja za transportni koridor Sjever-Jug (INSTC), alternativni brodski put koji su zamislili New Delhi, Teheran i Moskva.

Dugoročni dogovor, za koji New Delhi smatra da koristi cijelom regionu, nije prošao nezapaženo od strane indijskih partnera na Zapadu. Nekoliko sati nakon što je potpisan, američki State Department upozorio je da svako ko sarađuje s Iranom mora “biti svjestan potencijalnog rizika kojem se otvara”.

Reagujući na izjavu, Jaishankar je sugerirao da Washington ne bi trebao imati “usko gledanje” na projekat. Diplomata je istakao da su SAD ranije “cijenile” činjenicu da luka Chabahar ima “veći značaj”.

IndijaModiRaisi
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Kako nece biti iznenadjen – luka Chabahar je odmah pored kineske luke u Pakistanu.

imigrant
4 mjeseci prije

Ovakvi događaji uvek doprinesu, da se ispipa puls protivnika, da se otkrije slaba tačka. Iranci su po meni pragmatični, vreme radi protiv zapadnih Sotona, tako da je i ovo, slučajnost? ili ne, ipak samo deo celog igrokaza. mislim da na dugu prugu, zapad polako gubi superniornost, što ekonomski, što vojno. Trajače još neko vreme, ali niko nemože da tvrdi, da če oni koji dolaze posle, biti bolji. Najbolji primer je razbijanje suverenih država, pod nekim suludim izgovorima, mislim na bivšu nam državu. Nisam je voleo, ali sam u njoj rođen kao večina mudraca ovde, ali pitanje, da li smo kompletno sada srečniji, kad smo konačno dobili svoju avliju. Žao mi je , ali mislim čitajuči sve ovo , svetski i regionalno, najebali smo!!

tihobl
4 mjeseci prije

Приметите како се Американци одмах понашају.

1. Кажу да је председник Ирана умро (подаци из извора, наводе амерички новинари).
2. Амерички сенатори, ЛОМ, новинари кажу да су обавештајни извори известили да нема доказа о „непријатељској активности“ која је изазвала пад иранског хеликоптера иранског председника.

Највероватније, Американци већ знају ко, шта и када. Они управо сада убацују неопходне поруке да одврате сумњу од себе и, наравно, од Израела.
Ово се ради зато што Сједињене Државе треба да покрену унутрашњу поделу Ирана, а не његову консолидацију.
Убиство иранског лидера од стране западних агената само ће ујединити земљу. Обична трагедија ће покренути поделу власти, раскол у елитама итд.

Legitimni.ua

tihobl
4 mjeseci prije

У Пакистану, Либану, Индији, Сирији и Ираку биће проглашен Дан жалости због погибије иранског председника Ибрахима Раисија.

Max
4 mjeseci prije

Modi zna da su neprijatelji Irana vrlo moćni ali je ipak vrlo šolantno.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Hajde boodalo…

Što god vas rade Englezi ( ili bilo tko drugi takav) zadnjih pola godine – godinu?
Misliš da se ništa ne vidi?

Vidi i te kako.

Josip
4 mjeseci prije

Modi zapad rjesava atentatima svoj protivniki. Gledaj i uci..

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI