Modi u posjetu Ukrajini traži mir

Narendra Modi
18 komentara

Indijski premijer je krenuo na put u Poljsku i Kijev kao dio pažljivog balansiranja New Delhija

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da će podijeliti “perspektive” o mirnom rješenju rusko-ukrajinskog sukoba tijekom svog predstojećeg sastanka s Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

Modi je u utorak krenuo na put u Poljsku – prvi posjet indijskog premijera toj europskoj zemlji u 45 godina – odakle će željeznicom otputovati u Kijev kako bi razgovarao s ukrajinskim čelnikom Zelenskim.

Indijski premijer vjerojatno će provesti samo “nekoliko sati” u Kijevu iz sigurnosnih razloga, ranije su izvijestili indijski i ukrajinski mediji. Modi, koji je održavao otvorene linije komunikacije i s ruskim i s ukrajinskim vodstvom, zadnji put se sastao sa Zelenskim na marginama summita G7 u Italiji u lipnju, nekoliko dana nakon što je osigurao treći uzastopni mandat na vlasti. Tada je indijski čelnik poticao mirno rješavanje sukoba između Moskve i Kijeva kroz dijalog i diplomaciju, što je bio pristup New Delhija od eskalacije neprijateljstava 2022. godine.

“Kao prijatelj i partner nadamo se brzom povratku mira i stabilnosti u regiji”, napisao je Modi na X (bivši Twitter) u srijedu, ističući da je njegov put u Ukrajinu na poziv Zelenskog. “Ovaj će posjet biti prilika za nadogradnju ranijih razgovora s njim i produbljivanje indijsko-ukrajinskog prijateljstva”, dodao je Modi.

Citirajući izvore upoznate s tim pitanjem, Bloomberg je prošli tjedan izvijestio da je Modi voljan prenijeti komunikaciju između Kijeva i Moskve, ali da neće pokušati posredovati u okončanju sukoba.

Kijev je posljednjih mjeseci više puta tražio potporu Indije. U ožujku je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba službeno posjetio Indiju kako bi potaknuo sudjelovanje New Delhija na mirovnom summitu u lipnju u Švicarskoj. Dok je bio u Indiji, Kuleba je tvrdio da veze New Delhija s Moskvom “nemaju budućnost”, za razliku od odnosa između Indije i Ukrajine. Indija je sudjelovala na summitu čiji je domaćin bila Švicarska, ali je, poput mnogih drugih zemalja, odlučila ne potpisati završni dokument jer u razgovorima nije sudjelovala Rusija.

New Delhi je povećao kupnju ruske nafte i ugljena u kontekstu sukoba u Ukrajini, ostajući jedan od najvažnijih partnera Moskve unatoč pritisku Zapada. Modi je odabrao Rusiju kao odredište za svoj prvi bilateralni posjet u novom mandatu premijera. Zelenski je oštro kritizirao njegov sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi u srpnju, što je navelo New Delhi da pozove ukrajinskog izaslanika zbog njegovih primjedbi. Dok je bio u Rusiji, Modi je ponovio poziv New Delhija na mirno rješavanje sukoba diplomatskim putem, a ne na bojnom polju.

Mirovni planModirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
26 dana prije

Uzalud.

abc
26 dana prije

Ukrajinci su čudni ljudi. Mole se za Europljane, rade za Židove, umiru za Amerikance i zbog svega toga mrze Ruse.

Noname
26 dana prije

Ukrajina izgubila 11 milijardi dolara u poljoprivrednom sektoru Poljoprivredni sektor Ukrajine izgubio je više od 11 milijardi dolara u dvije godine – iznos i dalje raste. Izjavio je to v.d Ministar agrarne politike i prehrane Ukrajine Taras Vysotsky. Prema njegovim riječima, značajan dio gubitaka je zbog uništenja ili krađe poljoprivredne opreme. Konkretno, uništena je oprema elevatora, a žito koje je bilo uskladišteno je uništeno ili ukradeno. Manji, ali također značajan udio gubitaka odnosi se na uništavanje višegodišnjih nasada voća. Sveukupno, Ukrajina procjenjuje ekološke gubitke na 56 milijardi eura. Sve je pokradeno, a gubici su ekološki…))))

Mrčikola
26 dana prije

…u ime “majmunskih boginja”.😁

Zar ne
26 dana prije

A on I Kinezi kupuju 80 posto ruske nafte.
Indija, sa 1 posto skocila na 37 posto ruskog izvoza nafte

nastran
26 dana prije

zeleni klaun se nada da će obrlatiti mudraca!

Karma
26 dana prije

Hazari ne razumiju budizam i harmoniju. Vladari kaosa zele masu mrtvih. Njima nije bitno ko umire samo da demoni BAALA dobiju zrtve. Sotone

Gost
25 dana prije

Nacistička tvorevina zvana ukrajina nema mjesta u 21 stoljeću.

Гавран
25 dana prije

Последњих месеци Индија је неколико пута одбацила стратешку подршку САД, које желе да контролишу Индијско мора и Персијски залив. Прошлог месеца, премијер Индије Нарендра Моди је отпутовао у Москву и потписао низ значајних споразума са Русијом. Убрзо је стигао одговор Вашингтона, који је наложио рушење владе Шеик Хасине у Бангладешу.

Хасина је била проиндијски оријентисана, додаје геополитичар. Њена влада је, такође, ублажила етничке и верске сукобе, са чиме је, између 2001. и 2006. године, већ било доста проблема. Националистичке групе и партије у Бангладешу одржавају везе са Пакистаном. Осим тога, њена влада је одбила војну сарадњу са САД и одупрла се антикинеском притиску.

Тада је уследила казна Вашингтона.

Subaru avatar
25 dana prije

Ovaj kafeni varan je postavljen da napadne Kinu, kafeni su postali gori fašisti od švaba.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI