Modi zove Putina i Bidena nakon posjeta Ukrajini

Narendra Modi
8 komentara

Indijski premijer izvijestio je ruskog i američkog predsjednika o svom putovanju, ponovivši potrebu za mirnim okončanjem trenutačnog sukoba

Indijski premijer Narendra Modi održao je telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom o njegovom nedavnom značajnom posjetu Kijevu.

U priopćenju od utorka, Modijev ured je rekao da su dvojica čelnika “razmijenila mišljenja o tekućem sukobu Rusije i Ukrajine”, te da je premijer podijelio uvide s Putinom iz svog nedavnog posjeta Kijevu. Modi je također naglasio važnost dijaloga i diplomacije za pronalaženje rješenja.

Kremlj je potvrdio da je Modi izvijestio Putina o svom posjetu Kijevu i naglasio svoju predanost rješavanju neprijateljstava političko-diplomatskim sredstvima, dodajući da indijski predsjednik “dijeli njegovu načelnu ocjenu destruktivne politike kijevskih vlasti i njihovih zapadnih pokrovitelja” kao i pristup Moskve krizi.

Poziv je uslijedio dan nakon što su Modi i Biden također razgovarali o ukrajinskom sukobu, pri čemu su obje strane rekle da je razgovor također bio usredotočen na premijerov posjet Kijevu. Dvojica čelnika također su naglasila svoju predanost mirnom rješavanju neprijateljstava.

Biden i Modi također su razgovarali o regionalnoj agendi. New Delhi je rekao da su njih dvojica izrazili zajedničku zabrinutost zbog situacije u Bangladešu, uključujući sigurnost i sigurnost lokalnih manjina, posebice hindusa.

Međutim, u izvještaju Bijele kuće to se ne spominje. Bivši indijski ministar vanjskih poslova Kanwal Sibal primijetio je na X da je “teško razumjeti stav SAD-a” i sugerirao da Washington promiče narativ Bangladeša da je “hinduistička manjina ili sigurna ili su izvješća o njihovoj nevolji preuveličana”.

Modi je prošlog tjedna otputovao u glavni grad Ukrajine, gdje se susreo s Vladimirom Zelenskim i izjavio da Indija neće biti “neutralan ili ravnodušan promatrač”. Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je da Modi želi “praktičan angažman” i pozvao sve aktere da razrade “inovativna rješenja” za postizanje mira.

U međuvremenu, ranije izvješće Bloomberga tvrdilo je da Modi nije namjeravao djelovati kao posrednik, već kao vođa spreman prenijeti komunikaciju između Kijeva i Moskve.

Indijski premijer je početkom srpnja krenuo u posjet Moskvi, gdje je s Putinom razgovarao licem u lice. Tada je Zelenski izrazio “ogromno” razočaranje posjetom, dok su SAD upozorile Indiju – koja ima bliske veze s Rusijom još od vremena Sovjetskog Saveza – protiv produbljivanja veza s Moskvom.

BidenModiPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
19 dana prije

Aleksandar Vučić – Čedo, posilni Vojislava Šešelja, otkrio ime uhapšenog ” hrvackog ” špijuna: Uhapšeni hrvacki špijun se zove Ilija Čvorović!

Protiv Sistema
19 dana prije

Nacistička tvorevina zvana ukrajina nema mjesta u 21 stoljeću.

Max
19 dana prije

Simultanka na dvije ploče.

Darko
19 dana prije

Modi ne petljaj se tamo gdje ti nije mjesto.

Vas Emmi
19 dana prije

Može da zove koliko hoče, Ukrajine vise nema i neče je bit, never evver. Zasluženo.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI