Mongolija objasnila zašto nije uhitila Putina

Vladimir Putin
19 komentara

Ulaanbaatar je rekao da je ignorirao nalog ICC-a za ruskim predsjednikom zbog svoje politike neutralnosti i energetskih potreba

Mongolija je ovisna o svojim susjedima u pogledu energije i održava politiku neutralnosti, rekao je glasnogovornik vlade, odgovarajući na zahtjeve za pritvaranjem ruskog predsjednika Vladimira Putina na temelju “tjeralice za ratne zločine”.

Međunarodni kazneni sud (ICC), Ukrajina i EU pozvali su Ulaanbaatar da uhiti ruskog čelnika, pozivajući se na nalog iz 2023. za “prisilne deportacije” ukrajinske djece. Iako je Mongolija potpisnica ICC-a, ona to nije učinila.

“Mongolija uvozi 95% svojih naftnih derivata i više od 20% električne energije iz našeg neposrednog susjedstva, što je prethodno pretrpjelo prekide iz tehničkih razloga. Ova opskrba je ključna za osiguranje naše egzistencije i egzistencije naših ljudi”, rekao je glasnogovornik vlade za Politico EU u utorak putem e-pošte.

“Mongolija je uvijek održavala politiku neutralnosti u svim svojim diplomatskim odnosima, kao što je prikazano u našim dosadašnjim izjavama”, dodao je glasnogovornik.

Putin je otputovao u Mongoliju na poziv svog kolege Ukhnaagiina Khurelsukha i sastao se s najvišim dužnosnicima u Ulaanbaataru kako bi razgovarali o strateškom partnerstvu dviju zemalja. Ruski predsjednik također je nazočio ceremoniji obilježavanja 85. obljetnice bitke za Khalkhin Gol, odlučujuće pobjede sovjetskih i mongolskih snaga nad japanskom carskom vojskom koja je osiguravala istočno krilo SSSR-a tijekom većeg dijela Drugog svjetskog rata.

Tijekom njihovog sastanka Putin je pozvao svog mongolskog kolegu na summit BRICS-a u ruskom gradu Kazanu sljedećeg mjeseca. Khurelsukh je prihvatio poziv.

Odbijanjem uhićenja Putina, Mongolija je odlučila podijeliti “odgovornost za njegove ratne zločine”, rekao je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Georgy Tykhy na društvenim mrežama, dodajući da će Kijev “raditi s partnerima kako bi osigurao da to ima posljedice za Ulaanbaatar”.

Mongolija se nalazi između Rusije na sjeveru i Kine na jugu, a održava dobre odnose i s Moskvom i s Pekingom. Ulaanbaatar je također potpisao Rimski statut i pridružio se ICC-u 2002., a jedan od njegovih sudaca imenovan je na sud ranije ove godine.

Iako bi sud mogao službeno osuditi Mongoliju jer nije izvršila svoj sudski nalog, nema ovlasti za izricanje kazni kao što su novčane kazne ili sankcije.

Rusija je rekla da smatra nalog ICC-a ništavnim jer nije stranka Rimskog statuta. Moskva je također odbacila optužbe kao apsurdne, tvrdeći da evakuacija civila iz borbene zone gdje su bili suočeni s neposrednom opasnošću od ukrajinskog topništva i napada bespilotnih letjelica nije zločin.

ICCMongolijaneutralnostPutin
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jеdini Najpraviji Zmaj!
12 dana prije

Iako bi sud mogao službeno osuditi…//…nema ovlasti za izricanje kazni kao što su novčane kazne ili sankcije.
————-

Šta je onda smisao postojanja takvog “suda”? To nije sud već kućni savjet.

Tupko Glupko
12 dana prije

Kada pogledate mapu, vidjet ćete da Mongolija ima samo dva susjeda – ogromnu Rusiju na sjeveru i ogromnu Kinu na jugu. Granica im se tek dodiruje na zapadu sa ogromnim Kazahstanom.
Nisu ludi kao Ukrajina da zarate sa prvom nuklearnom svjetskom silom i trećom vojnom silom u svijetu i da se vrate na početne postavke bez nafte, plina i električne energije.

Гавран
12 dana prije

U bitci kod Halhin Gol-a su sovjeti i mongoli (Žukov) šokantno uništili japanske snage. (Hiljade mrtvih japanaca)
Kao psledica japanskog straha od rusa je nastala mogućnost da se vojska sa dal. istoka prebaci u pomoć Staljingradu i pobede nemci.

Max
12 dana prije

Kratko i jasno.

Jomla
11 dana prije

A zašto nisu rekli da optužnicu smatraju nelegitimnom, ta da njihov sud odbacuje optužne navode kao besmislicu? To bi bila istina, jbg 😛 😛
Doduše, i ekonomski razlozi su istiniti, ali pravno nisu u suglasju bla-bla-jbg 😛 😛

abc
11 dana prije

Svaka zapadna kriminalna izmišljotina ne može biti sud. A haški sud ne priznaje večina svetskih država. Zapadnjaci bi svet krojiti po svojim fašističkim nazorima ali njegovo pišanje kontra vjetra je uzaludno…. Zapad ostaje popišan.

Gad
10 dana prije

Zato što bi ostali preko noći bez energije, i još gore, moguće i njukani. Ali sad za ozbiljno, zato što su normalni.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI