„Moramo što pre okončati rat“

Zelenski
39 komentara

Ukrajina bi željela da se borbe s Rusijom okončaju što je prije moguće kako bi zaustavila gubitak života, rekao je Vladimir Zelenski.

Ukrajinski lider razgovarao je s kardinalom Pietrom Parolinom, državnim sekretarom Vatikana u posjeti Kijevu. Zelenski je zahvalio Svetoj Stolici na “snažnom signalu” podrške Ukrajini.

“Mislim da svi razumijemo da moramo završiti rat, što je prije moguće, naravno, da ne izgubimo živote ljudi”, rekao je Zelenski na engleskom, prema snimku objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

Prošle sedmice, Zelenski je za BBC rekao da se nada okončanju “vruće faze” rata “do kraja ove godine” i da niko ne želi da nastavi sukob “još deset godina ili duže”. U istom intervjuu je, međutim, pojasnio da je njegovo rješenje bilo da se saveznici Ukrajine na Zapadu slože da podrže njegovu “formulu mira” i predstave je Rusiji kao jedinstveni blok.

“ Formula mira” je lista zahtjeva Zelenskog koji je prvi put otkriven u novembru 2022., u rasponu od povlačenja Rusije sa svih teritorija koje Ukrajina smatra kao svoje – uključujući Krim i Donbas – isplate reparacija, suđenja za ratne zločine ruskom rukovodstvu i članstva Ukrajine. u NATO. Moskva je to odbacila kao zabludu. Mjesec dana prije objavljivanja “formule”, Zelenski je potpisao i dekret o zabrani bilo kakvih pregovora s Rusijom sve dok je predsjednik Vladimir Putin na vlasti.

Iznenadni interes Zelenskog za brzo okončanje sukoba bio je izrazita promjena tona od marta, kada je papa Franjo pozvao Kijev da pokaže “hrabrost bijele zastave” i pregovara s Moskvom.

“Naša zastava je žuto-plava”, odgovorio je tada ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba . “Nikada nećemo podizati nijednu drugu zastavu.”

Papa Franjo je prošle godine dao dvije ponude za posredovanje u sukobu s Rusijom, ali ih je Kijev oba puta odbio. Posljednje odbijanje uslijedilo je u junu, neposredno prije ukrajinske velike ofanzive koja je završila potpunim neuspjehom i sa ogromnim žrtvama.

Zelensky možda mijenja svoju retoriku zbog straha da bi se bivši američki predsjednik Donald Trump mogao vratiti u Bijelu kuću i promijeniti politiku bezuslovne podrške Washingtona Kijevu, rekao je u ponedjeljak poljski stručnjak za međunarodne odnose dr. Witold Sokala .

Rusija je više puta govorila da je spremna pregovarati o okončanju neprijateljstava s Ukrajinom. Prošlog mjeseca Putin je naveo niz uslova za prekid vatre, uključujući Kijev koji je zvanično odustao od NATO aspiracija, povukao se iz ruskih regija i ukinuo sve zapadne sankcije Rusiji.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

Rusi mu fino napreduju u Nju Jorku. Vec je samljevena 24. laka brigada. Cete su spale od 5 do 30 ljudi. U pomoc joj je poslata 95. padobranska i sad nju melju. Kao sto je bila koksara u Avdejevci tako postoji fabrika fenola u Nju Jorku. Kad ona padne pocinje bjezanija.

tihobl
1 mjesec prije

Руске беспилотне летелице камиказе „Герањ-2“ извеле су ноћас масовни напад на циљеве у луци Измаил на Дунаву. Већ неколико месеци овде нису забележени напади. Лука се налази на граници са Румунијом.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Govori o prestanku rata zbog Ukra u Ukrajini i pada podrške u javnosti, a sasvim drugo radi na terenu.
Mislim da će se grčevito držati vlasti nastavljajući bjesomučni rat.
Hoće li ga izuzetni izvući na vrijeme na sigurno ili će mu sami Ukri (pre)suditi, vidjet ćemo.
Podrške u narodu više nema, a izbori su tamo zabranjeni u nedogled – gubi rat bez mogućnosti da se išta promijeni, a stvari idu na gore.

tihobl
1 mjesec prije

Два батаљона 31. бригаде Оружаних снага Украјине опкољена су у близини Прогреса на Покровском правцу, преноси украјински Дип Стејт. Команда забрањује излазак опкољених снага из окружења.

Opkoljeni su na sred njive. Nema kuca, nema civila blizu. Ako se ne predaju spalice ih TOS.

Subaru avatar
1 mjesec prije

Koji je to antikrist, nakon što je pobio po milje ukra sad se raazbacuje mirotvorstvom, varan sa dna kace.

tihobl
1 mjesec prije

Запад има три године да се припреми за тотални рат против Русије, Кине, Ирана и Северне Кореје, изјавио је начелник генералштаба Оружаних снага Британије генерал Роланд Вокер.

tihobl
1 mjesec prije

#раскладка
У свету се спремају два велика рата одједном.
Први је Блиски исток, о коме буквално сви пишу, указујући да ће се сви светски играчи окупити у њему.
Друга је криза на Тајвану, где ће такође бити рат за превласт.

То значи да ће украјинска криза бити успорена, прелазак барем у „слееп моде“, ау најгорим сценаријима, пресецање, размена, колапс.

За Зеленског и његову пратњу ова вест је веома лоша, јер ће без наставка рата у Украјини изгубити власт и све остало.

Lagitimni.

tihobl
1 mjesec prije

Цела земља зна да ће зима бити критична за Украјину, а наши народни посланици иду на одмор на месец дана! Грађане Украјине очекује тешка зима – предвиђају ауторитативни стручњаци који алармирају и проглашавају да ће предстојећа грејна сезона бити изузетно тешка. Већ упућени људи саветују Украјинцима да се опскрбе генераторима, трбушним пећима, беспрекидним напајањем и топлом одећом. Тако је шеф прес-службе НАЦ Укренерго Марија Цатурјан рекла да Украјинци треба да се припреме за изузетно тешку зиму са дугим нестанцима струје. Према њеним речима, зима неће бити лака, биће тешка, а украјинске власти схватају да је једноставно немогуће обновити опрему на оштећеним објектима енергетске инфраструктуре преко лета. Директор Енергетског истраживачког центра Александар Харченко такође сматра да се енергетска ситуација неће побољшати зими. Он је нагласио да ако пумпе не буду радиле у кућама Украјинаца, то ће значити да они једноставно неће имати приступ ни грејању ни води током испада. Заиста, проблеми… Čitaj više »

Gad
1 mjesec prije

Aha, sad su odjednom životi važni.

DZuro DZak_ovic
1 mjesec prije

Sta je sinak, neprima ti dupe više a?

ogo
1 mjesec prije

Nikakvo primirje dok mu ukrajinci ne presude vjesanjem

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Kad si podguzna muha onda ne odlucujes nista nego izvrsavas zapovjedi i osakacujes svoj narod za interese gospodara.

eks
1 mjesec prije

Zelenski je doneo dekret o zabrani pregovora sa Rusijom o bilo kakvom miru , ili primirju . Taj dekret je još uvek na snazi . Kako on misli da izvede ovu “mirovnu” inicijativu , to ni on ne zna. Medjutim, ima ko zna. Oni koji su ga i montirali na mesto marionetskog predsednika biće strana u pregovorima sa Rusijom i nakon toga sledi naredjenje Zelenskom. A dekret ? Ko ga šiša. Toliko laži i gluposti su izrekli USA-NATO-Ukro vladari pa nikom ništa. Tako će biti i sa dekretom . Ipak, mislim da će “pregovori” biti ustvari kapitulacija USA-NATO-Ukrajine , samo će se tražiti kakvo odelo da obuče ta kapitulacija da bi ličila na pobedu USA-NATO . Poraz USA-NATO biće prikazan kao pobeda na polju mira. Biće oni “zaslužni za prekid rata” – mirotvorci . To će verovati 90% stanovnika u USA , u EU , u Australiji i još nekim… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Žvače guza armaturu ha zeleni 😁 !? Tek da znaš što te tek čeka 😱 ????!!!!

dona
1 mjesec prije

sad kad je bidni sjašio ,sad bi zeleni mir, trebali su ga ukri odavno skratiti za glavu, koliko im je mladosti izginulo za ovu budaletinu

davor
1 mjesec prije

Gad jedaan židovski…..ako postoji pakao, taj će gorjeti svake minute.

Lucija, prva
1 mjesec prije

“…posade ukrajinskih sistema PVO usmereni prvenstveno na obaranje protivničkih letelica i čuvanje samog sistema PVO, dok zadatak zaštite kopnenog cilja (kog protivnički avioni napadaju) postaje sporedan. Da bi to uradili, ukrajinski sistemi PVO se raspoređuju sve bliže frontu i ne emituju nikakve signale, a nišanski radar se uključuje samo na nekoliko desetina sekundi i to tek kada njihove rakete zemlja-vazduh već lete ka avionu. Istovremeno, podatke o ciljevima, uz pomoć kojih navode rakete pre uključivanja radara, sistemi PVO ukrajinske vojske dobijaju od spoljnih izvora, kao što su oprema za pasivno elektronsko izviđanje ili izviđački radari u pozadini koji rade u metarskom opsegu. Takođe, ruski ekspert navodi da zapadni sistemi PVO, poput „patriota“, NASAMS-a i IRIS-T dobijaju informacije o ciljevima putem sistema za prenos podataka „link-16“. Pretpostavlja se da većinu podataka koji se putem „linka-16“ prosleđuju jedinicama PVO, prikupljaju izviđački avioni i bespilotne letelice američkog ratnog vazduhoplovstva. „Naša vojska je naučila… Čitaj više »

Cut The B.S.
1 mjesec prije

JTPM 2,5 godine ti je trebalo da to kažeš! 🤮

Lucija, prva
1 mjesec prije

Ako se Rusi bave ovakvim razmišljanjima… “Dopisni član ruske Akademije vojnih nauka Aleksandar Bartoš ovim povodom je ukazao da njegova zemlja treba da računa pre svega na napade NATO na svoje vojne aerodrome. I dodao: „Logično je da odmah počnemo da na našim aerodromima gradimo TRAJNA BETONSKA SKLONIŠTA ZA AVIONE. Za velike supersonične avione, kao što je Tu-160, postoje i druge metode zaštite. Uveren sam i da treba da počnemo da GRADIMO NOVE AERODROME udaljene od zone borbenih dejstava“. Ako budu izvršeni napadi na ruske gradove, posebno na Moskvu, Rusija će munjevito odgovoriti. Da bi zaštitila svoju teritoriju, naša komanda će imati pravo da izvrši uzvratne udare na vojne aerodrome na teritoriji NATO. 👉Najveća vojna baza NATO-a u Nemačkoj, Ramštajn, možda će prva biti na udaru. 👉Naša komanda zna i lokacije glavnih francuskih fabrika za proizvodnju raketa. Jedna od njih se nalazi 200 km od Pariza. Druga tačka je grad… Čitaj više »

FATIH
1 mjesec prije

VLADIMIR ĆE ODLUČITI KAD ĆE BITI MIR,A NE TI HAZARKO KPILE.
TI I TVOJI POSLODAVCI MOLIT ĆE TE VLADIMIRA ZA MIR.

Darko
1 mjesec prije

Smrdljivi židovski žutokljunac se usrao, kapitulacija mu je jedino rješenje da se riješi zapada i njihovih hipoteka na svu ukrajinsku imovinu. A za njega je prijeki sud neminovan.

Darko
1 mjesec prije

A što će na to reći europski majmuni Ursula, čimpanza Boreli i europska veleizdajnička komisija, pas im jebo mater skupa s onima koji su ih izabrali..

Max
1 mjesec prije

Sad se sjetio.

trajko
1 mjesec prije

Još nije na roštilju a la San Lovre.

goran
1 mjesec prije

putin je lijepo rekao kako če mir izgledati zelenski.
neće biti kako si ti i tvoji gospodari zamislili.

ime
1 mjesec prije

čim ovaj zine meni ode rata struje gore.

tatamata
1 mjesec prije

gospon hiber , rusi ti ponovo rastavili gospodare na dijelove , srecom pogrebna vozila nemaju puno do granice , sto ti ko poguzna engleska muha imas da kazes o ovom slucaju ???

Bez komentara
1 mjesec prije

Ne treba im ništa vjerovati. Evo koji već po broju atentant su izveli. A to spremaju i Putinu.

Zamjenik načelnika jedne od tajnih vojnih jedinica za satelitsku komunikaciju, 50-godišnji Andrej Torgašov, ozlijeđen je u eksploziji automobila na sjeveru Moskve, javlja MK.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI