Moskovske trupe približavaju se Pokrovsku

Ukrajina i Rusija
64 komentara

Ruska vojska oslobodila je grad Ukrainsk u Donbasu, izvestile su u utorak RIA Novosti, pozivajući se na izvor u bezbednosnim snagama. Novinska agencija je takođe saopštila da je pribavila fotografije ruskih vojnika kako podižu zastavu iznad mine koja se nalazi na zapadnoj periferiji grada.

Nacionalno ministarstvo odbrane za sada nije komentarisalo razvoj događaja. U svom najnovijem dnevnom izvještaju o situaciji na linijama fronta Ukrainsk nije ni pomenuo. Grad je spomenut u prethodnom ažuriranju ministarstva, objavljenom u ponedjeljak, gdje se navodi da su moskovske trupe nastavile svoju ofanzivu na tom području, potiskujući kijevske trupe s njihovih odbrambenih položaja i krećući se naprijed.

Ukrainsk, grad sa oko 10.500 stanovnika, nalazi se oko četiri kilometra od željezničkog čvora Cukurikha, koji, prema RIA-i, Kijev koristi za snabdijevanje “značajnog dijela” svojih trupa u Donbasu.

Prema podacima Ministarstva odbrane, ruske snage su odbile osam ukrajinskih kontranapada na tom području. Kijev je izgubio do 475 vojnika, kao i pet artiljerijskih oruđa, uključujući i haubicu američke proizvodnje M777 tokom borbi na ovom dijelu fronta u protekla 24 sata.

Ukrainsk i obližnji grad Selidovo postali su arena intenzivnih borbi tokom protekle sedmice dok ruske snage nastavljaju da proširuju svoju zonu kontrole na zapad i jugozapad od Avdejevke – ključnog grada Donbasa koji su moskovske trupe zauzele početkom ove godine. Ruske snage se sada približavaju gradu Pokrovsku, koji je jedno od ključnih logističkih čvorišta koje snabdijeva ukrajinske snage koje još uvijek ostaju u Narodnoj Republici Donjeck.

Ranije je Ministarstvo odbrane izvijestilo da je nacionalna vojska oslobodila osam naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici u sedmici između 7. i 13. septembra.

Do ovog događaja dolazi dok ukrajinske snage i dalje pokušavaju zadržati određenu kontrolu nad ruskom pograničnom regijom Kursk. Kijev je u avgustu poslao hiljade vojnika preko svoje severne granice sa Rusijom. Ukrajinski premijer Vladimir Zelenski rekao je da je operacija dio “pobjedničkog plana” koji namjerava podnijeti američkoj vladi na razmatranje.

Ruska vojska je proteklih sedmica započela veliki napor kako bi otjerala ukrajinske snage iz tog područja. Prošle sedmice Moskva je izvijestila da je oslobodila deset naselja u Kurskoj oblasti. Ministarstvo odbrane je u ponedeljak izvestilo o oslobađanju još dva sela. Ukrajinski gubici u upadu dostigli su 13.800, prema posljednjim procjenama ministarstva.

rusijaUkrainskukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DEBELI ĐURO-ZAGORJE
1 dan prije

Tisuće ruskih vojnika okružene kod Kurska !!
ŠTO ĆE SADA VLADO PUTIN ,???
PUSTITI IH DA SVI IZGINU ,VEĆINOM REGRUTI ?!

Zar ne
1 dan prije

Koliko ima Moskovljana u Tim Moskovskim trupama!??
Zanimljiva tema za jedan analiticki teks za Mishu

Ziv je Geza
1 dan prije

Nema vece ironije od toga kada buzinsko plenkovicevi trolovi zavape po portalima a sto ce biti sa Rusima u okruzenju.
Prodje me lagana jeza od njihove empatije i zabrinutosti.

Makedonec
1 dan prije

Oslobodjen Pokrovski. PRAVILNO. Da su Rusi okupatori piosalo bi ,,zauzat,,

Lucija, prva
1 dan prije

Ovo nisam ja.

Davor Biletić
1 dan prije

Pa Mišo T, ti si prava ruska propalica, kako ovo,, rusi oslobodili”? Kako možeš osloboditi tuđu zemlju? Bio bi red da iznese činjenice, a čitatelji će zaključiti samu. Novinar ne smije navijati niti za jednu stranu.

Protiv Sistema
1 dan prije

Hvala rusima što nas spašavaju od nacističkog ludila po ne znam koji put.

Zeljko
1 dan prije

Joj naslova “moskovske trupe”?! A širu regiju Moskve bombardiraju cijelu noć i jutros, izgleda Nova godina, sa eksplozijama i vatrometima, da budem ironičan, “poranila” u RF, u sve vremenske zone! Zapad je vidio da je RF slaba i da nije niti blizu onoga što se mislilo do 22.02.2022. i napada na RF ali iz Latvije i prije par dana iz Norveške, ono što je trebalo trajati tri dana još malo će biti da traje tri godine i da se “bumerang” bačen tada vraća doma/kući u RF!

Max
1 dan prije

Pobjeda im je na dohvat ruke.

eks
1 dan prije

NATO nacisti lansiraju krstareće rakete iz Norveške i Latvije na Rusiju. Ovo je najdirektnija provokacija do sada. Samo budale mogu verovati da će to ostati bez odgovora. Nisu NATO nacisti ništa naučili nakon “Poltave” . Zato će biti još “Poltava” .

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI