Moskva optužuje novinara CNN-a za ilegalni prelazak granice

Nick Paton Walsh
10 komentara

Nick Paton Walsh otputovao je u ruski grad Sudzha s ukrajinskim vojnicima

Ruske vlasti optužile su glavnog dopisnika CNN-a za međunarodnu sigurnost Nicka Patona Walsha za ilegalni prelazak državne granice, nakon što je izvještavao iz grada Sudzha pod ukrajinskom kontrolom. Slične optužbe podignute su protiv dvojice novinara koji rade za talijanski RAI, kao i protiv dvojice ukrajinskih novinara.

Kijevske snage zauzele su Sudzhu, koja je prije sukoba imala 5000 stanovnika, tijekom svog upada u rusku regiju Kursk, koji je započeo 6. kolovoza. Iako su mnogi stanovnici napustili to područje, neki civili su ostali.

Walsh je bio dio tima zapadnih izvjestitelja koji su u Sudzhu stigli na poziv ukrajinske vlade. Putovali su u oklopnom konvoju s ukrajinskim vojnicima, snimali oštećene zgrade u središtu zajednice i razgovarali s preostalim civilima, od kojih su se neki sklonili u sklonište.

Prema Andersonu Cooperu iz CNN-a, ukrajinska vojska je “pratila” Walsha i pregledala videosnimke koje je njegova ekipa snimila prije njihovog puštanja “iz operativnih sigurnosnih razloga”. Ukrajinci “nisu imali urednički nadzor” nad CNN-ovim izvještavanjem, ustvrdio je.

CNN je odbacio optužbe Moskve, inzistirajući na tome da je kanal “isporučio činjenično, nepristrano izvješćivanje koje pokriva i ukrajinsku i rusku perspektivu rata”. Rečeno je da je Walsh djelovao “u skladu s pravima novinara prema Ženevskoj konvenciji i međunarodnom pravu”.

Moskva je optužila zapadne izvjestitelje koji su prešli granicu da pružaju “propagandu” u ime Ukrajine. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova ovog je tjedna ustvrdila da su strani novinari koji su bili angažirani uz ukrajinske trupe šutjeli o “zločinima Kijeva protiv civila” i “manipulirali javnim mnijenjem”.

Prema ruskim dužnosnicima, najmanje 31 civil je ubijen, a 143 su ranjena tijekom ukrajinskog prodora u Kursku oblast.

Od 2022. EU je zabranio nekoliko ruskih novinskih organizacija, uključujući RT, optužujući ih za “sustavnu manipulaciju informacijama” u vezi sa sukobom u Ukrajini. Moskva je odgovorila zabranom desecima zapadnih novinskih kuća.

CNNNick Paton Walshnovinarrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
needucirani delikvent
24 dana prije

Kakav ilegalan prelazak granice ?To je sada Ukrajina.

nastran
24 dana prije

i šta bi oni htjeli? slobodu kretanja po Rusiji?

hiber
24 dana prije

Mogu im staviti soli na rep. Prvo je bilo da je cijela Ukraina zapravo Rusija a da ukrainci ne postoje. Sada se Putin sjetio međunarodno priznatih granica.

Max
24 dana prije

Očekivano.

Subaru avatar
24 dana prije

Ček nešto, jel Nosveratu digao u zrak hedkvoters od kartun netvorka……što čeka, čeka abramse u Moskvi…..

gogo
24 dana prije

skuhat će mu putin ruskog čaja

R M
24 dana prije

Što si došao kad si znao da si ovde nahebao? Izgleda da nije….

Sakupljac Sekundarnih Sirovina Iz Ukraine
23 dana prije

Sto se namnozilo NATO ovnara i sendwichara na portalu.

OGO
23 dana prije

Jel jos tamo

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI