Moskva reaguje na eskalaciju Izraela i Hezbollaha

Sergej Lavrov
11 komentara

Rusija osuđuje terorizam koji sprovodi bilo koji entitet, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, reagujući na novu eskalaciju na izraelsko-libanonskoj granici.

Izrael je u subotu optužio islamističku grupu Hezbolah sa sjedištem u Libanu da je lansirala raketu koja je pala na fudbalsko igralište na Golanskoj visoravni koju kontrolišu Izrael, u kojoj je ubijeno najmanje 12 tinejdžera i djece, većinom porijeklom sirijskih Druza, i ranilo oko 20 drugih. Grupa je negirala umiješanost u napad.

U ranijem izraelskom zračnom napadu na južni Libanon navodno su ubijena tri člana Hezbolaha.

Komentarišući najnoviju eskalaciju preko granice, Lavrov je novinarima u nedjelju rekao da Rusija “osuđuje sve terorističke akcije bilo kojeg entiteta”, podsjećajući da je Moskva podjednako osudila napad Hamasa na izraelske civile 7. oktobra i odmazdu Izraela, za koju je rekao da je “flagrantna kršenje međunarodnog humanitarnog prava” jer je to predstavljalo “kolektivno kažnjavanje naroda”. Strateški važna Golanska visoravan oduzeta je od Sirije u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije jednostrano anektirana od strane Izraela – potez koji još uvijek nije priznat od strane većine međunarodne zajednice.

Kao odgovor na napad na fudbalsko igralište, Izraelske odbrambene snage saopštile su da su izvele napade na “seriju terorističkih ciljeva Hezbolaha… kako duboko unutar libanske teritorije tako i u južnom Libanu”.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz izjavio je nakon napada na stadion da “nema sumnje da je Hezbolah prešao sve crvene linije” i upozorio da je njegova zemlja na rubu “sveopšteg rata” sa grupom u Libanu .

Napetosti su porasle na granici Izraela i Libana otkako je palestinski pokret Hamas napao Izrael, a zapadni Jerusalem i Hezbolah – koji ima bliske veze s Iranom – često razmjenjuju prekograničnu vatru, podstičući zabrinutost zbog mogućnosti šireg regionalnog sukoba.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za CBS News da je nedavna eskalacija bila “skoro sveopšti rat”. Drugi izvori rekli su agenciji da je to bio “scenarij noćne more” kojeg se plaši Bijela kuća, koja pokušava da deeskalira krizu i obuzda posljedice.

IZRAELLibanrusijaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pusica
1 mjesec prije

Rusija se dosljedno bori za mir u svijetu
Pod bilo koju cijenu

tihobl
1 mjesec prije

Јулијан Репке:
Пре само четири месеца људи су се смејали чињеници да овим темпом Руси неће стићи до Кијева још 30 година . Брзином којом се сада крећу источно од Покровска биће им потребне само две године.

Kad sam ja govorio da se rusi bore pod rucnom kocnicom neki mi nisu vjerovali. Putin je drzao ogranicenje napredovanja od 1 km sedmicno. Sad vozi prvom redukovano i Dzihad Dulijan se uspanicio – ako Zelenski odrzi trazeni tempo mobilizacije i ako zapad odrzi tempo naoruzavanja ukropa Eto rusa u Kijevu za 2 godine. I ako rusi ne prebace u vecu brzinu.
Puno je tu ako, ali jedno je sigurno – Kijev pada.

ady
1 mjesec prije

i “Logicno” sve vise slici na slugansko novinarstvo ,, sve vise mu smrdi iz usta.

Max
1 mjesec prije

Lavrov gasi vatru ali bojim se uzalud.

Subaru avatar
1 mjesec prije

Lavi varane odhebi u šesteroskocima.

Josip
1 mjesec prije

Izraael treba dobiti po gubici dok ne budekasno arapskom svijetu..

zlatko ljubic
1 mjesec prije

Moskva reaguje!!!! Pa gdje mi to zivimo mozda vec u srpskom svetu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI