Musk objavljuje ‘rat’ kartelu oglašivača

Musk rebrendiranje Twittera
2 komentara

Elon Musk je podnio antimonopolsku tužbu protiv Globalne alijanse za odgovorne medije (GARM), navodeći da je organizirala nezakonit bojkot X (bivši Twitter). Platforma za video hosting Rumble pridružila se žalbi.

Tužba, podnesena u utorak u Teksasu, uslijedila je nakon prošlomjesečnog objavljivanja izvještaja Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma SAD-a, koji je pronašao dokaze da je GARM urotio da demonetizira i na drugi način nanese štetu “nepovoljnim platformama”. “Trudili smo se da budemo fini 2 godine i dobili smo samo prazne reči. Sada je rat”, rekao je Musk na X, iznad objave izvršnog direktora Rumblea Chrisa Pavlovskog u kojoj je najavio da će se pridružiti slučaju.

“Ovo nije odluka koju smo olako donijeli, već je direktna posljedica njihovih postupaka”, rekla je izvršna direktorica X Linda Yaccarino u otvorenom pismu svim korisnicima, nazvavši ponašanje GARM-a i drugih “mrljom na velikoj industriji i ne može se dozvoliti da se nastavi.”

Prema Yaccarinu, X je “ispunio i nadmašio” zahtjeve GARM-a i drugih grupa oglašivača za poboljšanje kontrole i povećanje djelotvornosti svojih oglasa, radeći u dobroj namjeri da ublaži njihove zabrinutosti.

“Nesretna stvarnost je da su, uprkos svim našim naporima, stotinama sastanaka i istraživanja koja govore suprotno, mnoge kompanije odlučile da odbace činjenice. Onima koji su prekršili zakon poručujemo da je dosta”, rekao je Yaccarino.

U tužbi se kao optuženi navode GARM, Svjetska federacija oglašivača i članovi GARM-a CVS Health, Mars, Orsted i Unilever, uz napomenu da bi se lista kasnije mogla proširiti dok se ne otkrije. X traži trostruku štetu kao kompenzaciju. Prošlog mjeseca, New York Post je nazvao šefa GARM-a Roberta Rakowitza “fašističkim kretenom” i samozvanim “mega-cenzorom svega što ljudi mogu pročitati”. Ova medijska kuća je cenzurirana na više platformi 2020. godine, nakon što je objavila potpuno istinitu priču o laptopu Huntera Bidena koju su demokrate proglasile “dezinformacijom”.

Prema izvještaju Housea, GARM je inicijativa WFA, koja predstavlja najveće svjetske kupce oglasa. Njeni članovi kontrolišu 90% globalne marketinške potrošnje, u iznosu od skoro 1 bilion dolara godišnje. Dokumenti do kojih su došli zakonodavci pokazuju da se Rakowitz hvali da je X bio „80% ispod prognoze prihoda“ otkako je GARM počeo da ga cilja. Njegova odbrana je bila da je e-mail zamišljen kao “samozatajna šala”.

Spoljašnji posmatrači su istakli da je GARM primao novac od američke vlade i da je možda bio dio ozloglašenog “cenzurno-industrijskog kompleksa”  koji su razotkrili “Twitter fajlovi”.

USAID je „izričito rekao da se obraća oglašivačima, obavljajući ‘oblikovanje oglašivačima’ kako bi organizirao bojkote oglašivača kako bi se smanjila finansijska podrška nepovoljnim web stranicama,”  primijetio je Mike Benz , bivši zvaničnik Trumpove administracije koji sada vodi Fondaciju za slobodu na internetu.

elon muskLinda YaccarinoX
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

Sjecamo se kako je coca cola prijetila facebooku obustavom oglasavanja ako se ne uvede u politicku korektnost

Max
1 mjesec prije

Spriječavaju monopol.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI