Musk predvodi pokušaj državnog udara u Venecueli

Nicolas Maduro
27 komentara

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro optužio je u petak vladu SAD i južnoafričkog tajkuna Elona Muska za pokušaj orkestriranja državnog udara u zemlji.

Venecuelansko nacionalno izborno vijeće (CNE) u nedjelju je proglasilo Madura pobjednikom predsjedničkih izbora u zemlji, najavljujući da je sa 80% prebrojanih glasačkih listića osigurao više od 51% glasova, u poređenju sa 44% za svog glavnog rivala Edmunda Gonzaleza Urutia .

Međutim, Gonzalezove zapadne pristalice, uključujući Teslu i izvršnog direktora SpaceXa Muska, požurile su da optuže Madura i CNE za izbornu prevaru. Washington je otišao toliko daleko da je službeno priznao Gonzaleza kao pobjednika izbora. “SAD je jasno da je Edmundo Gonzalez Urutia osvojio najviše glasova”, rekao je državni sekretar Antony Blinken, navodeći “nevjerovatne dokaze”.

Na konferenciji za novinare u Karakasu, Maduro je osudio Blinkena, nazvavši njegov pokušaj da “proglasi” rezultate izbora u drugoj zemlji činom “očaja” i “gestom nekarakterističnim za američku diplomatiju”.

„Da li biste pogledali to? Blinken i američki State Department imaju naše izborne rezultate”, rekao je Maduro podrugljivo. Dalje je optužio Zapad za pokušaj destabilizacije Venecuele.

“Osuđujem da su vlada Sjedinjenih Država, zajedno s Elonom Muskom i međunarodnim fašistom argentinskim predsjednikom Javierom Mileijem, na čelu procesa destabilizacije i državnog udara, u ovom trenutku, protiv venecuelanskog naroda i Venecuele. demokratije”, naveo je Maduro.

Ranije, tokom obraćanja na nacionalnoj televiziji, venecuelanski predsjednik je također uputio lični izazov Musku da se bori protiv njega.

Venecuelanske vlasti su u petak ratifikovale Madurovu izbornu pobjedu nakon što je konačno prebrojavanje glasačkih listića pokazalo da je on imao 52 posto glasova prema Gonzalesovim 43 posto. Međutim, opozicija je, zajedno s vladama Brazila, Kolumbije i Meksika, kasnije pozvala da se javno objavi detaljno prebrojavanje glasova kako bi se dokazala Madurova pobjeda. Argentina, Kostarika, Ekvador, Panama, Peru i Urugvaj u petak su se pridružili SAD-u u odbacivanju zvaničnih rezultata izbora i priznavanju Gonzaleza, a ne Madura kao legitimnog predsjednika Venecuele. Moskva je prihvatila zvanične rezultate izbora, a ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Maduru ranije ove sedmice na osvajanju još jednog mandata.

Maduro će služiti treći uzastopni šestogodišnji mandat, nakon što je prvi put preuzeo dužnost 2013. godine nakon smrti pokojnog predsjednika Huga Chaveza. Prethodni Madurov reizbor, 2018., također su odbacile SAD, zajedno s EU i nekoliko latinoameričkih država.

elon muskmaduroVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
1 mjesec prije

Nekako sam uvijek skeptik kada Amerikanci podržavaju neku vladu pa je li zaista ovdje riječ o diktatoru? Ne pratim baš tu stranu zemaljske kugle pa mi nije poznato.

hiber
1 mjesec prije

Glasanje se u Venecueli obavlja elektronski, na nacin da se glas odmah digitalno prenosi u centralnu izbornu komisiju koja “broji” elektronske glasove. Međutim, kada glasa, birac dobija papirnatu kontrolnu potvrdu koja se ubacuje u glasačku kutiju i broji ručno. E sada papirnato i elektronsko glasanje se ne slažu. Dakle, Maduro je pobjedio elektronski, a kandidat oporbe papirnato. 🤣🤣🤣Kome vjerovati?

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Iz rubrike: ”María Corina Machado aka Juanita Guaidó…”

Sjedinjene Države imaju “ozbiljnu zabrinutost” da rezultati predsjedničkih izbora u Venezueli “ne odražavaju volju naroda” – Blinken.

Venezuela mora objaviti detaljne rezultate predsjedničkih izbora za svaku biračku jedinicu, – njemačko ministarstvo vanjskih poslova

“Sjedinjene Države i druge demokratske zemlje uložile su velika sredstva u mirnu demokratsku tranziciju Venezuele . U tom smislu i ovi izbori su im pokradeni ” – Washington Post

P.S.
Baba, zašto Amerikanci kaže da su izbori u Venezueli nepošteni i nelegitimni….
Jer su u Venezueli, da stave svog kandidata, igrali strogo po priručnicima.
A Maduro ih zajebao. Netko mu nabavio, pa je pročitao priručnike…

Subaru avatar
1 mjesec prije

Pa tko još puši tog igaća tame, eto nek se raduju što im je dovukao internet da im manipulira ono malo mozga što imaju. A ima ih more kojima je taj stvorov varan idol, hebao ih on u mozak i dalje.

Glištun Gmižić
1 mjesec prije

Vrlo vjerojatno su izbori pokradeni. Isto kao i zadnji američki predsjednički. Rugala se sova sjenici.

Josip
1 mjesec prije

I ovaj Maduro je prlupao, Musk?

eks
1 mjesec prije

Blinken je izjavio da USA priznaje Gonzalesa za predsednika Venecuele. Ranije , USA je priznala Guaida za predsednika Venecuele. Sada imamo situaciju da USA priznaje dva predsednika Venecuele. CIA bi trebala organizovati izbore za predsednika Venecuele u USA i odrediti koji je od njih broj 1 .

Josip
1 mjesec prije

A tamo gdje se USA petlja u izbore obicno poteku potoci krvi, pas im mater usranu jedva cekam kad ce gradanski rat u Americi pa da se ta bagra opet medusobno pokolje.

Mrčikola
1 mjesec prije

Ja sam predsjednik Venecuele..!…ej.., koji ste vi…kakva vam je to košulja,.., ej, ljudi.., ma kud me vodite…eeej…😁
41% posto osvojio oporbeni kandidat..?…dočeka li Maduro slijedeće izbore morat će dobro pazit tko će mu sjedit u izbornoj komisiji i brojit glasove.😁

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Ta kakav Musk ?! Taj čovjek , nema , vlastitih kapaciteta za takvo što ! On sami je – proizvod ! Ni po čemu poseban .. Ovo jest podjela , prevashodno po rasnoj liniji gdje ovi – bijeli 🤔 ( premda je u njih pojam ” bijelih više – ” ne potpuno crn 😁 ) , izgubiše , masu privilegija , kojih su do tada imali . Premda i sada – oni – tamo , najbolje stoje .Dokle ovi iz Barrios , više – manje , crni i mestici a kojih je puno više su svi za Maduro ! Jasno je da čim do nemira dođe , odmah se javlja i – treća strana i to je uvijek default ! Ak je krao – morati će odstupiti ! Ak nije – onda – lomi !!! Interesantno je da Deutsch-Venezolaner , pripadnici , Njemačke , nacionalne manjine su svi contra –… Čitaj više »

darko
1 mjesec prije

koliko ja znam većina izbora su prevara jer se pravila tako namjeste da najviše odgovaraju onima na vlasti, i poslijeizborne koalicije su prevara, a i mnoga obećanja političara su laž, ako to nikome ne smeta onda zašto ih ova prevara smeta

Zar ne
1 mjesec prije

Madurai je dokazao da vodi zemlju u blagostanje I zasluzio je vjernici mandat

Max
1 mjesec prije

Vjerojatno pomaže oporbu Starlinkom.

Hrvatski čž šš vrlo
1 mjesec prije

Šš se
Željko
Pp

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI