Musk prijeti da će krenuti na imovinu brazilske vlade

Elon Musk
14 komentara

Tehnološki mogul Elon Musk obećao je da će tražiti oduzimanje imovine brazilske vlade u SAD-u ako Brazil ne vrati imovinu koja pripada njegovim kompanijama X (bivši Twitter) i Space X.

Prošle sedmice, Vrhovni sud Brazila naložio je da se operacije X-a “odmah obustave” i zaprijetio kaznom od 50.000 brazilskih reala (8.874 dolara) dnevno za svakoga ko pokuša da zaobiđe zabranu pristupa platformi koristeći VPN. Sudac je Googleu i Appleu dao pet dana da uklone X iz svojih prodavnica aplikacija. Odluku je u ponedjeljak potvrdilo vijeće sudija federalnog vrhovnog suda.

Sud je takođe zamrznuo račune provajdera satelitskog interneta Starlink, podružnice Muskove kompanije SpaceX, kako bi se osiguralo plaćanje kazni izrečenih zbog propusta da imenuje novog pravnog zastupnika za X u Brazilu.

“Ukoliko brazilska vlada ne vrati nezakonito zaplijenjenu imovinu X i SpaceX-a, tražit ćemo i recipročno oduzimanje vladine imovine”, napisao je Musk na svojoj platformi na društvenim mrežama. “Nadam se da Lula uživa u reklamama za letenje”, dodao je milijarder, misleći na brazilskog predsjednika Luisa Ignasija Lulu da Silvu. Musk je odgovorio na tweet novinskog izvještaja o konfiskaciji mlaznjaka koji je navodno koristio venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro od strane američke vlade, tvrdeći da je prekršio sankcije Washingtona protiv Caracasa.

Žestoki spor između brazilskih vlasti i američkog poduzetnika počeo je u aprilu, kada je sudac brazilskog Vrhovnog suda Alexandre de Moraes naredio X da izbriše račune koji pripadaju nekolicini pristalica bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara, nazivajući ih “digitalnim militantima” koji šire “dezinformacije”. o sebi i sudu. Milijarder je odbio zahtjev, ističući da bi poštivanje naredbe prekršilo brazilske zakone. Musk je najavio planove za obustavu poslovanja u zemlji, navodeći ono što je nazvao cenzurnim naredbama koje je njegova kompanija odbila da ispoštuje. Komentarišući zapljenu Starlinkovih računa, Musk se usprotivio “apsolutno nezakonitoj radnji” poduzetoj bez ikakvog odgovarajućeg postupka, ističući da su X i SpaceX “dvije potpuno različite kompanije s različitim dioničarima”. On je takođe obećao da će brazilskim klijentima kompanije obezbediti besplatan pristup internetu dok će računi ostati blokirani.

Reuters je u ponedjeljak izvijestio jednog visokog državnog zvaničnika koji je rekao da bi brazilski regulator telekomunikacija Anatel mogao uvesti sankcije protiv Starlinka, koji je trenutno jedina kompanija koja je odbila da ispoštuje odluku o zatvaranju X. Anatel je upozorio da je licenca te kompanije za rad u zemlja bi mogla biti opozvana.

Brazilelon muskX
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Drago
12 dana prije

Musk je jedna obicna kretencina kojemu vire samo cipele iz guzice Rotchilda

Schwarze Hunderte
12 dana prije

Вријеме да се човјек заустави Mr. Musk и препусти дјелатној дипломацији пут до задовољавајућих рјешења ….

Max
12 dana prije

Haha.

Netko
12 dana prije

imamo i mi ovdje vladu kojima treba oduzeti imovinu 🙂

Subaru avatar
12 dana prije

Ima li netko drugi da iskaće iz paštete osim onih koji rade za stvora….

Franjo Vinkovski
11 dana prije

Židovi pokazuju svoje pravo lice. Voda teče u grlo……

Josip
11 dana prije

Elone jesi li i ti prolupao? Koji ti kurac imas s Brazilom?

Gad
11 dana prije

Mnogo ovaj uobražava, daje si značenja.

John
11 dana prije

“Hope Lula enjoys flying commercial.” vi prevodite u “Nadam se da Lula uživa u reklamama za letenje.”??? Ja ne vjerujem da bi i google ovako lose to odradio. “Nadam se da Lula uziva letjeti komercijalnim letovima.” je ono što je Musk htio reći, sprdajuci se s Lulom što ce možda morati letjeti letovima za obicne smrtnike.

gogo
10 dana prije

sada bi i on sankcije nekome nabivao !Amerika je teško dno !

Zar ne
10 dana prije

Musk, desna ruka Trumpa
Trump, Idol ekipe već godinama
U cemu je problem!???

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI