Najnovija članica NATO-a otvorena je za postavljanje nuklearnog oružja – ali samo tijekom rata

Nuklearna bomba
32 komentara

Švedska, najnovija članica Organizacije Sjevernoatlantskog saveza (NATO), izrazila je spremnost ugostiti nuklearno oružje u zemlji – ali samo tijekom ratnog scenarija.

Švedski premijer Ulf Kristersson to je rekao u intervjuu za švedski javni radio. Prema njegovim riječima, Stockholm je više nego otvoren za držanje nuklearnog oružja tijekom sukoba, tvrdeći da je “u ratnoj situaciji to potpuno druga stvar”.

“To bi u potpunosti ovisilo o tome što bi se dogodilo. U apsolutno najgorem scenariju, demokratske zemlje u našem dijelu svijeta u konačnici moraju biti u stanju obraniti se od zemalja koje bi nam mogle zaprijetiti nuklearnim oružjem.”

Švedska je postala najnovija članica NATO-a, pridruživši se savezu kao njegova 32. članica u ožujku. Kada je Stockholm prvi put zatražio članstvo, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se Moskva neće protiviti tom potezu osim ako se više oružja ne rasporedi na švedskom teritoriju.

“Sa Švedskom i Finskom nemamo takvih problema koje, nažalost, imamo s Ukrajinom. Nemamo nikakvih teritorijalnih pitanja, nikakvih sporova. Nemamo ništa što bi nam moglo smetati s gledišta članstva Finske ili Švedske u NATO-u”, rekao je tada ruski čelnik.

“Samo oni trebaju jasno shvatiti da prije nije bilo nikakvih prijetnji. Sada, ako tamo budu raspoređeni vojni kontingenti i infrastruktura, mi ćemo morati odgovoriti zrcalno i stvarati iste prijetnje teritorijama s kojih nam se stvaraju prijetnje .”

Prema Centru za kontrolu naoružanja i neproliferaciju, SAD ima oko 100 nuklearnih gravitacijskih bombi B61 u Europi. Ove se bombe čuvaju u šest baza u pet zemalja – zračnoj bazi Volkel u Nizozemskoj, zračnoj bazi Kleine Brogel u Belgiji, zračnoj bazi Buchel u Njemačkoj, zračnoj bazi Incirlik u Turskoj i zračnim bazama Ghedi i Aviano u Italiji.

Poljska je također zainteresirana za smještaj nuklearnog oružja

Kristerssonova izjava uslijedila je dok je Stockholm bio domaćin čelnicima Njemačke i njenih nordijskih susjeda Danske, Finske, Norveške i Islanda kako bi razgovarali o produbljivanju vojnih veza.

“Desetljećima smo živjeli vrlo mirno i bez velikih prijetnji Europi. Osobno mislim da su ova vremena prošla”, rekla je danska premijerka Mette Frederiksen tijekom summita.

“Uz sve ovo što vidimo s ruske strane, nalazimo se na početku nove ere. Bilo bi pogrešno kada bismo mi kao vlada rekli ‘Ne morate se nositi s tim u svom svakodnevnom životu.”

U međuvremenu, poljski predsjednik Andrzej Duda također je izrazio spremnost da Varšava postane šesta zemlja koja će biti domaćin nuklearnog oružja NATO-a. Podijelio je to u intervjuu za poljski tabloid Fakt.

“Moram priznati da sam, kada su me pitali o [domaćinu nuklearnog oružja], izjavio našu spremnost. Nedavno [Rusija] premješta svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju”, rekao je Duda. “Ako naši saveznici odluče rasporediti nuklearno oružje kao dio nuklearne podjele i na našem teritoriju kako bi ojačali sigurnost istočnog krila NATO-a, spremni smo na to.”

Poljski čelnik je primijetio da očekuje određeni, ali ne univerzalni, pristup nuklearnom oružju ako ono bude prebačeno na poljski teritorij. Duda je nastavio: “Mi nemamo takvu tradiciju. Nikada nije postojao, osim ako me sjećanje ne vara, takav potpuni univerzalni pristup oružju u Poljskoj. Možemo razgovarati o popuštanju nekih okova zahtjeva u ovom području, ali ja bio bi oprezan s potpuno univerzalnim pristupom oružju.”

Na isti način, tajnik za tisak Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Moskva odgovoriti ako NATO krene naprijed s Dudinim prijedlogom. Objasnio je: “Vojska će, naravno, analizirati situaciju ako se takvi planovi provedu, i u svakom slučaju će učiniti sve što je potrebno, [poduzet će] sve potrebne korake odmazde kako bi zajamčila našu sigurnost.”

NATONuklearno oružjerusijaŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zmaj
1 mjesec prije

Kad ja u špajzi bacim grah, 3dana namakan, ali neproklijao…a na nebu se pokažu tri znaka i dan se pretvori u noć a jutro u četvrtak..znajte da kraj je blizu dušmanima, a špajza proročanstvo postane vaša istina.. tad, naebali ste. Rog Rog Šmrc Pljuc

tuf
1 mjesec prije

Ništa drugo nego američko zapišavanje teritorija u maniri paranoičnog manijaka.
Dobro znaju da Rusi nemaju ama baš nikakve ambicije krenuti na švedske, danske, norveške pa ni finske teritorije.
Države kao što su Švedska i Finska su ostajale neutralne u daleko riskantnijim razdobljima povijesti. Sad odjednom su životno ugrožene. Naravno, kad ta premisa dolazi iz usta instaliranih američkih kadrova.

Max
1 mjesec prije

Onda su otvoreni i za protuudar.

tihobl
1 mjesec prije

Kao da ce ih ameri pitati, kao nsto nisu pitali Svedsku i Finsku, vec samo dovezli bombe.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Amerikanci bi mogli postaviti nuklearno oružje u Švedsku…
I Rusi bi mogli postaviti nuklearno oružje u Švedsku.
Al’ postoji nijansa…

P.S.
Baba, zašto japanski premijer Kishida ne zna ko je bacio atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki…
Biće da je picavao iz škole kad se to učilo.

1 mjesec prije

I šveđanima život očigledno dosadio..

Гавран
1 mjesec prije

Novine Turkie:
:
Obično su za putovanja Raisija birani ruski modeli helikoptera, dok je za putovanje u Tabriz prednost data američkom helikopteru, proizvedenom pre 30 godina. Još jedan važan detalj: ranije su piloti bili iz redova Korpusa čuvara islamske revolucije, a ovog puta – iz redova vojske“, piše „Turkije“, pozivajući se na izvor iz iranskih bezbednosnih organa.
Helikopter je takođe bio opremljen sa tri različita sistema za praćenje, uključujući standardni GPRS i transpondere, ali, uprkos tome, bilo je poteškoća sa utvrđivanjem lokacije helikoptera. Turske vlasti su saopštile da nisu zabeležili signale od helikoptera, pošto je sistem bio ili isključen ili uopšte nije postojao.
Iranski izvor takođe je rekao da je neposredno pre poletanja bilo i izmena vezano za putnike.

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Ljudi moji, je li to moguće?
Ovo je možda najznačajnija vijest posljednjih godina – Klaus Schwab dao ostavku na WEF!
Najjači globalisti diljem svijeta odstupaju, dok NWO propada pred našim očima.
Počela je bežanija opakih momaka – izgleda da njihovi planovi sa WHO debelo kasne i ne prolaze, pa opaki momci fataju maglu ili kako se to kaže, džada!

Ziv je Geza
1 mjesec prije

Svedjani su pametni,zasto da umiru polako i dugo u agoniji od posljedica zracenja, kada mogu jednistavno stancionirat nato nukearke te u slucaju rata biti trenutno zbrisani sa lica zemlje,sve u svemu pametna odluka,nesto poput dekreta o kolektivnoj eutanaziji, nisu svedjani za rat.

Lenko zelenko
1 mjesec prije

Italija ce se rascipit napola.
Pamtite ove rici moje,benti kako sam prorok pravi.
Sotonjari rog,rog

Darko
1 mjesec prije

Glupi Šveđani što je to sve vama trebalo?

Red Dog
1 mjesec prije

Kako se vodi stoka na klanje.
– Dobro, plase nas rusi, idemo u NATO. Ali necemo nuklearne.
– Boze sacuvaj. Nikako.
*A FEW MOMENTS LATER*
– Cuj, sad kad smo u NATO bi bio red da imamo i nuklearne.
– Tako je!

Oni su uvek igrali sa NATO-m i desnica je sirila rusofobiju da bi vojska dobila vise novca. Sada je bar sve na cistom.
Sadasnji Vrhovni Komandant je vec registrovao privatnu konzultantsku firmu. Kao VK je obezbedio lovu, a kao konsultu ce ista zavrsiti u njegovom privatnom dzepu.
Tamo ne pomaze nista drugo nego direktan udarac po p*cki.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI