Napadač slovačkog premijera želio je više oružja za Kijev

Juraj Cintula
21 komentar

Odluka Bratislave da ne pošalje oružje u Kijev bio je jedan od glavnih razloga za nedavno napad na premijera Roberta Fica, zaključio je u četvrtak slovački Specijalizovani krivični sud dok je odlučivao o istražnoj mjeri zabrane osumnjičenom.

Fico je 15. maja upucan u torzo u gradu Handlova u centralnoj Slovačkoj. Trenutno se oporavlja u bolnici nakon operacije. Njegov navodni napadač je priveden na licu mjesta, a kasnije su ga mediji identificirali kao 71-godišnji Juraj Cintula, bivši zaštitar i objavljeni pjesnik.

Sudija Roman Puchovsky izdao je u četvrtak istražni zatvor za Cintulu, uz obrazloženje da postoji “osnovana sumnja” da je počinio “posebno teško krivično djelo” i “razumna bojazan” da bi mogao “nastaviti kriminalnu aktivnost” zbog svoje opšta ogorčenost prema vlasti.

Govoreći o motivima osumnjičenog, sudija je rekao da se Cintula nije slagao sa nizom vladinih politika, uključujući i raspuštanje državne jedinice za korupciju, kao i ono što je nazvao “progonom” medija i umetnika. „Ono što je najvažnije, on [Cintula] želi da se Ukrajini pruži vojna pomoć i smatra da je sadašnja vlada Juda prema Evropskoj uniji, pa je odlučio da djeluje“, rekao je Pučkovski u svojoj odluci.

Fico je u više navrata iznosio argumente protiv snabdijevanja Kijeva oružjem i zaustavio je svu slovačku vojnu pomoć Ukrajini po preuzimanju dužnosti prošle godine. Cintulu je “smetala” i njegova politika prema Moskvi i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu , rekao je sud. Osumnjičenom se “nije svidjelo” što je premijer imao “dobar odnos s njima”, stoji u odluci. Prema samim Cintulinim izjavama, on nije imao namjeru da ubije Ficu, već je samo želio da “ošteti zdravlje” premijera kako bi ga spriječio u obavljanju svojih dužnosti, navodi se u odluci suda. On je djelovao “iz osvete zbog svog neslaganja s politikom vlade”, dodaje se.

Potpredsjednik slovačkog parlamenta Luboš Blaha označio je Cintulu kao “političkog fanatika” i optužio zapadne i lokalne medije da navodno prikrivaju eksplicitno “proukrajinski” stav osumnjičenog . Zvaničnik, koji je i zamjenik predsjednika Ficove stranke SMER-SSD, tvrdio je da su “američki liberalni mediji” kao i mala i srednja preduzeća – jedan od najpopularnijih slovačkih medija – vodili “kampanju dezinformacija” nakon atentata pokušaj.

“Američki liberalni mediji pokušavaju da prikriju da je atentator i potencijalni terorista Cintula politički fanatik iz njihovog tabora – proukrajinski, antitrampovski, progresivni”, rekao je političar na Telegramu, dodajući da je “političko nasilje počinio njihovi liberalni aktivisti… ne uklapaju se u njihove ideološke šablone.”

Ranije su slovački mediji objavili da bi se Cintula zbog napada mogao suočiti s optužbama za terorizam. Trenutno je optužen za pokušaj ubistva.

Juraj CintulaRobert FicoSlovačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
1 mjesec prije

Kad se neko ne slaže sa politikom nekog političara onda ga ubije. Kako da ne. Ovo mi smrdi na umješanost stranih tajnih službi.

tatamata
1 mjesec prije

Na kraju ce ipak ispasti da njega nije zanimalo uzgajanje tratincica ,vec je to isplanirani atentat sa istim naruciocima kao i onaj na koncertu u Moskvi

Vox
1 mjesec prije

E nu, jasno…čovik se otvoreno zalaga za mir, bija je i član nekakvoga POKRETA ZA MIR……tako će, po biblijskom proročanstvu i Antikrist doći kao ČOVIK MIRA….i uspostaviće mir, samo šta će taj mir biti GORI OD BILO KAKVOG RATA…..

Tupko Glupko
1 mjesec prije

“Prema samim Cintulinim izjavama, on nije imao namjeru da ubije Ficu, već je samo želio da “ošteti zdravlje” premijera kako bi ga spriječio u obavljanju svojih dužnosti, navodi se u odluci suda.”

I onda mu ovaj književnik, pjesnik i bolesnik saspe pet metaka u nogu, ruku i trbuh.

Za ovakve koji ubijaju na ovakav način treba donijeti zakon da se vrati istom mjerom – isti broj metaka u iste dijelove tijela.
Bilo bi puno manje ovakvih slučajeva.

nastran
1 mjesec prije

luđak..što se nije išao borit kao dragovoljac?

dona
1 mjesec prije

budaletina , koliko je primio dolara za taj svoj idiotizam

tihobl
1 mjesec prije

Из изјаве премијера Грузије Ираклија Кобахидзеа:

Поред континуираних уцјена десила се и шокантна претња која ми је изречена током телефонског разговора са једним од европских комесара. Поред тога што је набројао читав низ мjера које би западни партнери могли да предузму уколико буде надгласан вето на Закон о страним агентима рекао је дословно следеће: ‘Видјели сте шта се десило Фицу, требало би да будете опрезни’.

tihobl
1 mjesec prije

Европски комесар Вархељ је признао да је у разговору са премијером Грузије поменуо инцидент са Фицом, али његове речи нису претња, већ су „извучене из контекста” – Европска комисија

Bane
1 mjesec prije

Ja zelim plavuse i sise. Jos bolje ako to ide jedno s drugim.

Max
1 mjesec prije

Bijedna marioneta u rukama urotnika.

Nesko
1 mjesec prije

Ovog ludaka treba poslati na 30 godišnji odmor iza rešetaka da pokuša da se priseti razloga, zbog kojeg je pucao na Fica. I to odmah, momentalno.

FELIX
1 mjesec prije

TO JE OPET JEDNA OD PRICA KOJIMA SE SVE MANJE VERUJE. SLOVAKCKI PREMJER JE NAJVEROVATNIJE SMETAO GLOBALISTIMA PRI SPROVODZENJU PLANOVA O UNISTAVANJU U PRVOM REDU SLOVANA ORTODOKSNE VERE.

Trajko
1 mjesec prije

Takvih “spavača” imaju satanisti u pričuvi cijelu brigadu.Ogromne zalihe sutra bezvrijednih novčanica moraju se hitno uložiti u očuvanje istih.Terorizam se seli na istok, čačkati oko atomske mečke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI