Nasilni neredi pogodili su francuski prekomorski teritorij

Prosvjed na Francuskom otoku
13 komentara

Nakon prosvjeda zbog visokih troškova života na Martinique je uveden policijski sat

Žestoki prosvjedi koji su izbili na francuskom karipskom otoku Martinique doveli su do uvođenja policijskog sata u nekoliko okruga njegovog administrativnog središta Fort-de-Francea, izvijestio je u srijedu Le Monde pozivajući se na lokalnu prefekturu.

Ograničenja, nametnuta od 21 do 5 ujutro u području luke i nekoliko drugih dijelova grada, ostat će na snazi ​​najmanje do 23. rujna dok se na cijelom otoku poduzimaju dodatne mjere za provođenje zakona.

Gradska luka, koja je ključna točka dostave na teritoriju, središte je masovnog prosvjednog pokreta protiv skoka cijena hrane od početka ovog tjedna.

Vlada Martinika ranije je izvijestila da je najmanje šest policajaca ozlijeđeno iz vatrenog oružja tijekom nasilnih nereda, a dvojica neidentificiranih osumnjičenika uhićena su u vezi s incidentima.

U utorak navečer, restoran McDonald’s u gradskoj četvrti Dillon zapaljen je zajedno s brojnim barikadama, rekle su lokalne vlasti za AFP. U hipermarket Carrefour u istom naselju “upalo je pedesetak osoba, koje su postavile barikadu na parkiralištu i pokušale ga zapaliti”.

Slični prosvjedi pogodili su Martinique i druge prekomorske teritorije posljednjih godina, mnogi od njih potaknuti bijesom zbog sve većih troškova života. Prema posljednjem izvješću Nacionalnog instituta za statistiku i ekonomske studije (Insee), 2022. godine cijene hrane na Martiniqueu i drugim francuskim prekomorskim teritorijima bile su 40% više nego u Francuskoj.

francuskaMartiniquePolicijski satProsvjed
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zbljuvvvac
7 sati prije

Ne bi li oni pocelli sami proizvoditi neku hranu umjesto da sve uvoze, pa da tako konkuriraju uvozu umjesto sto pale i unistavaju? Eh, ali uvijek je lakse unistit nego stvorit.

Franjo Vinkovski
7 sati prije

Još jedna francuska kolonija se želi osloboditi od zapadnog okupatora i pljačkaša.

Max
7 sati prije

Narod traži slobodu.

tatamata
6 sati prije

Sta se bune ?.. treba napuniti budjet za babo eba i federe ..

Protiv Sistema
6 sati prije

Pada, pada vlada (pardon makron) 🤣

pirun i šlefalka
2 sati prije

Da čitateljima približimo problematiku, jer se ne radi o koloniji . nego o teritoriji integriranoj u pravni i ekonomski sustav Europske unije (EU) Posebne teritorije članica Evropskog ekonomskog prostora (EEA) su 32 posebne teritorije država članica EU i država članica EFTA koje uživaju poseban status unutar Evropske unije   Posebne teritorije država članica EU kategorizirane su u tri naslova: 9 najudaljenijih regija (OMR) koje čine dio Evropske unije ; 13 prekomorskih zemalja i teritorija (OCT) koje nisu dio Europske unije ; 10 posebnih slučajeva koji čine dio Evropske unije (sa izuzetkom Farskih ostrva).   Najudaljenije regije. (OMR) u koje spada i Martinique,   su priznate kao dio EU, potpisivanjem Ugovora iz Maastrichta 1992. godine,  i potvrđene Lisabonskim ugovorom 2007. godine,  Ugovor o funkcionisanju Evropske unije navodi da se i primarno i sekundarno pravo Evropske unije automatski primenjuju na najudaljenije regione(OMR) Svi 9 OMR čine dio carinskog područja Evropske unije; doduše, neki su izvan… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI