NATO baza u Njemačkoj u pripravnosti zbog “potencijalne prijetnje”

Geilenkirchen, Njemacka
6 komentara

Objekat u Geilenkirchenu u Njemačkoj u kojem se nalaze specijalni NATO radarski avioni podigao je svoj sigurnosni nivo zbog obavještajnog upozorenja o potencijalnoj prijetnji.

Geilenkirchen, koji se nalazi u blizini njemačko-holandske granice, dom je NATO snaga AWACS (zračni sistemi ranog upozorenja i kontrole), koje su postale operativne 1988. “Podigli smo nivo sigurnosti u NATO zračnoj bazi Geilenkirchen na osnovu obavještajnih informacija koje ukazuju na potencijalnu prijetnju”,  objavila je baza na svom X (bivši Twitter) nalogu u četvrtak uveče.

“Svo osnovno osoblje koje nije za misiju poslato je kući kao mjera predostrožnosti”, dodala je baza. “Operacije se nastavljaju prema planu.”

Nivo prijetnje u bazi je podignut na Charlieja, rekao je portparol Reutersu. Ovo je drugo po veličini od četiri stanja pripravnosti, što znači da je došlo do incidenta ili obavještajnih podataka koji ukazuju da je neka vrsta terorističkog napada „vjerovatna“.

Geilenkirchen je izvijestio o pokušaju neovlaštenog napada prošle sedmice koji je izazvao potpunu sigurnosnu provjeru baze. Istog dana, kasarna Wahn, koja opslužuje vojni dio aerodroma Keln Bonn, stavljena je na zaključavanje jer su vlasti istraživale izvještaje da je vodovod kontaminiran. Rezultati testova kasnije su pokazali da nema problema sa vodom iz slavine.

Vlasti su u četvrtak pokrenule istragu nakon što su neidentifikovani dronovi viđeni kako lete iznad kritične infrastrukture u sjevernom dijelu zemlje. 

NATO je pojačao upozorenja o mogućoj sabotaži od strane Rusije posljednjih mjeseci, iako je povećao svoje isporuke oružja, municije i opreme Ukrajini. SAD i njihovi saveznici insistirali su na tome da ih snabdevanje Kijevom ne čini stranom u sukobu, odbacujući uzastopno insistiranje Rusije na suprotnom.

GeilenkirchennjemačkaTeroristički napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
24 dana prije

Miris baruta.

Mučki Provokator
24 dana prije

Posten, pravedan i korektan se nema koga bojati.

Subaru avatar
24 dana prije

Stvorovi ratnici digli rusima dva A-50 a rusi njima nijedan, digli im sjeverni tok a oni njima nisu aljaški naftovod, uništili im 40 posto crnomorske flote i stjerali je u mišiju rupu a Nosferatu kao nagradu braći dozvoljava da plove prema hazariji cvaj, upali im u Rusiju ko u kakovu prčiju a oni bleje ko tele u šarena vrata. Zašto kremaljski varan popušta braći i dozvoljava im da ubijaju ruse do sada ste trebali sami dokučiti.

R M
23 dana prije

Koja potencijalna pretnja, kreće atomsko bombardovanje, i začas se svedemo ne na zlatnu milijardu već na npr 500 miliona, ma neće ni toliko, bitno da će biti roboti i veštačka pamet…

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI