NATO bi mogao imati planove širenja u Aziji

Putin i NATO
8 komentara

SAD nastoje pre-formatirati međudržavne odnose u azijsko-pacifičkoj regiji, rekao je ruski predsjednik

NATO bi se mogao na kraju integrirati s AUKUS-om, savezom za sigurnost između SAD-a, Velike Britanije i Australije, dok Washington nastoji preoblikovati azijsko-pacifičku regiju kako bi služila njihovim potrebama, ustvrdio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin. Govoreći na 21. međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Moskvi, ruski je čelnik izjavio da “Sjedinjene Države nastoje, između ostalog, preoblikovati sustav međudržavne interakcije koji se razvio u azijsko-pacifičkoj regiji”. Dodao je da su pozivi na razvoj takozvanih indo-pacifičkih strategija “u biti usmjereni na stvaranje vojno-političkih udruga koje kontrolira Washington”.

“Ne isključujemo mogućnost da stvari vode prema potpunoj integraciji snaga NATO-a sa strukturama koje stvara blok AUKUS”, naglasio je Putin, misleći na savez koji je sklopljen krajem 2021. između Washingtona, Londona i Canberre.

Putin je spomenuo ovu moguću integraciju dok je upozoravao na “neokolonijalni Zapad”, predvođen Washingtonom, koji nastoji odgoditi formiranje multipolarnog svijeta destabiliziranjem i izazivanjem napetosti u različitim regijama.

“Većina zemalja spremna je braniti svoj suverenitet i nacionalne interese, tradiciju, kulturu i način života. Jačaju se novi gospodarski i politički centri”, primijetio je Putin, napomenuvši da taj trend može postati važna osnova za stabilan i progresivan globalni razvoj. Međutim, kako to napreduje, “džepovi starih sukoba rastu i provociraju se novi sukobi” u različitim regijama planeta, upozorio je ruski čelnik.

”Cilj onih koji to rade je očigledan: nastaviti profitirati na ljudskim tragedijama, svađati narode jedne protiv drugih, prisiliti države na vazalnu poslušnost unutar neokolonijalnog sustava i nemilosrdno iskorištavati njihove resurse”, rekao je Putin.

Dodao je kako zemlje članice NATO-a nastavljaju graditi i modernizirati svoje ofenzivne sposobnosti te čak pokušavaju proširiti vojni sukob u svemir i na područje informacija, koristeći i vojna i ne vojna sredstva.

Predsjednik je primijetio da, iako sigurnosni izazovi u svakom od žarišta koja tinjaju diljem svijeta imaju svoje jedinstvene karakteristike, ”zapravo, svi su oni generirani geopolitičkim avanturama, sebičnim, neokolonijalnim djelovanjem Zapada”.

Putin je rekao da Rusija ostaje predana smanjenju sukoba na globalnoj i regionalnoj razini i nastavlja težiti razvoju multi-polarnog svjetskog poretka, utemeljenog na prioritetu normi i načela međunarodnog prava, kao i na konstruktivnoj suradnji i povjerenju.

azijaNATOPutinSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
1 godina prije

Bas su se lepo podelili na one koji ce da porobe i pobiju svoj narod na zapadu i na one koji ce to da urade u Bricksu. Orwel je samo nazive promasio u 1984 ,ostalo je sve pogodio!

Magefun
1 godina prije

NATO postoji samo radi jedne svrhe, nad malima izigravati strašnu vojsku, i za pranje novaca!

Max
1 godina prije

Već ga ima to je AUKUS kojem su osnova Australija SAD i UK a želi se pridobiti Japan , Tajvan, Južnu Koreju, ali Rusija će na to odgovoriti svojim savezom s Kinom S Korejom Malezijom , Indonezijom. Vijetnamom Iranom, itd tako da to neće proći bez odgovora.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

A uh !!! Ovo je do sada – krajnje IZRAVNO 😱 !?!?!? Čini se da je Berlin odlučio pustit Srbijanska Predsjednika niz vodu i to — VRLO BRZO 😳 ! Naprosto … Ovakovi tekst u vrlo utjecajnom Berliner Zeitung , nije izašao slučajno te – uzimajući u obzir da se Srbijanski Dinar od 2004_te tiska u Njemačkoj u iztočna susjeda se VRLO BRZO ⚠️ , mogu očekivat ” turbulencije ” —->>>> berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/der-balkan-benoetigt-deutschland-als-ordnungsmacht-sonst-wird-es-krieg-geben-li.377640 💥 P.S. ; – Budući kriminalizirani Predsjednik niti Rusima ne treba – takovi – bude VRLO INTERESANTNO 😎

Mrdomir
1 godina prije

Kauboji su previše zinuli, pa će da izgube i ono što imaju. Nije dobro biti proklet. ————————– Kina pravi planove za ulazak u dvorište SAD Kineski ministar odbrane Li Šangfu održao je govor na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti. Kineski general-pukovnik je u svom govoru na skupu imao intenzivan dijalog sa Rusijom. Prema rečima Li Šangfua, vojna saradnja Rusije i Kine nije usmerena protiv trećih zemalja. On je istakao da su odnosi dve zemlje primer savezništva. Saradnja Kine i Rusije ulazi u novu eru. Osim toga u govoru ministra odbrane Kine, bilo je nagoveštaja koji bi mogao da navede SAD na oprez. Konkretno tokom svog govora, general-pukovnik je istakao da Peking namerava da ojača odnose sa zemljama Latinske Amerike. „Spremni smo da ojačamo razmenu u vojnoj sferi, ojačamo vojnu saradnju sa zemljama ASEAN i drugim susednim zemljama kao i da ojačamo tradicionalno prijateljstvo sa zemljama Latinske Amerike, Kariba, regiona Južnog… Čitaj više »

xyz
1 godina prije

List Bild objavio je cijeli članak posvećen izložbi Armija 2023. “Ruska propaganda uživa u snimkama zarobljene i uništene vojne opreme. Organizatori su na svaki dio opreme posebno zalijepili naljepnice s likom zastave zemlje u kojoj je vozilo proizvedeno, kao i s NATO simbolima”, ljutito su ispisali njemački novinari. Novine su (ne bez tuge) primijetile da se u istom parku Patriot nalazi “Muzejski i hramski kompleks Oružanih snaga Ruske Federacije”, čije su stepenice “izrađene od pretopljenog njemačkog oružja”  

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI