NATO i Ukrajina održali strogo tajni sastanak u Drezdenu

NATO i Ukrajina
32 komentara

Najviši vojni zvaničnici iz zemalja članica NATO-a i Ukrajine okupili su se ove sedmice u njemačkom gradu Drezdenu na tajnim razgovorima, piše Bild. Zemlja domaćin je navodno iskoristila priliku da reklamira najnovije inovacije svojih proizvođača oružja.

Ranije ovog mjeseca, vodeća njemačka odbrambena kompanija Rheinmetall objavila je da je skoro udvostručila svoj operativni profit u prvoj polovini 2024. Oružarski gigant je rekao da je sukob u Ukrajini bio jedan od faktora koji su “značajno poboljšali poslovni učinak”.

U članku objavljenom u četvrtak, Bild je izvijestio da su se komandanti kopnenih snaga 35 evropskih zemalja, kao i Ukrajine i SAD-a, okupili na sastanku iza zatvorenih vrata u Drezdenu, za koji se vjeruje da je trajao od utorka do četvrtka. Prema njemačkom tabloidnom listu, događaj je bio obavijen velom tajne, uz pojačane mjere sigurnosti zbog špijunaže.

Među temama o kojima se razgovaralo bile su nove operativne oblasti NATO-a u Švedskoj i Finskoj, koje su se u posljednjih 18 mjeseci pridružile vojnom bloku predvođenom SAD-om, kao i analiza prijetnji i naučene lekcije iz sukoba u Ukrajini, piše list. Kako prenosi Bild, na sastanku je prikazan i hardver njemačke odbrambene industrije, uključujući Rheinmetallov protivvazdušni sistem Skyranger. Sa svojim autotopom tipa revolvera i moćnim radarom, Bild ga je opisao kao idealnog za presretanje neprijateljskih dronova.

List je još u junu citirao šefa Rheinmetallovog odjela za kopnene sisteme, Bjorna Bernharda, koji je rekao da bi varijacija Skyrangera, postavljenog na šasiju njemačkog tenka Leopard 1 iz hladnog rata, uskoro mogla biti isporučena Ukrajini.

Osim toga, nova haubica na daljinsko upravljanje RCH 155 predstavljena je vojnim dostojanstvenicima u Drezdenu, navodi se u članku . Prve 54 jedinice naoružanja će navodno biti isporučene Ukrajini iduće godine, a nekoliko evropskih vojski također je navodno izrazilo interes. Rheinmetall trenutno gradi novu tvornicu u Donjoj Saksoniji, a kompanija je u maju saopštila da namjerava proizvoditi čak 700.000 artiljerijskih granata godišnje do 2025. godine.

Njemački proizvođač oružja otvorio je u junu čvorište za održavanje tenkova u zapadnoj Ukrajini i najavio planove za postavljanje više fabrika municije i protuzračne odbrane na ukrajinskom tlu. Visoki ruski zvaničnici upozorili su da će Moskva ove objekte smatrati “legitimnim ciljevima” za vojne napade. Kremlj je dosljedno tvrdio da zapadna vojna pomoć Kijevu služi samo za produžavanje krvoprolića, a da ne mijenja njegov konačni ishod.

DresdenNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Basinac
15 dana prije

Do posljednjeg Ukrainca.

Mane
15 dana prije

Ne bi me čudilo da je najveći vlasnik rajhmetala familija Tisen.

eks
15 dana prije

USA-NATO prebacuje nove rezerve u Selidovo da zaustavi napredovanje ruskih snaga, koje su već ušle u grad. USA-NATO snage su rasporedjene po stambenim objektima , pretvaraju višespratnice (u stambenim blokovima) u utvrdjenja i odbrambena čvorišta. Biće panike u medijima na zapadu i kukanje Zelenskog da Rusi gadjaju stambene zgrade.

Dux
15 dana prije

….rade sve javno, da bi izgledalo tajno…

hiber
15 dana prije

Gerasimov hrli pravo u zamku ukrainske pustoši. Dalje od Pokrovska ne može bez da mobilizira barem pola KGGovaca izuzetih od volne sluze kojih je 2-3 miliona. A onda tko će Putina čuvati od naroda?

Bond cigarete Bond
15 dana prije

Rusija mijenja nuklearnu doktrinu:

“Aktualna ruska nuklearna doktrina, koju je 2020. proglasio predsjednik Vladimir Putin, kaže da Rusija može upotrijebiti nuklearno oružje ako je neprijatelj napadne nuklearnim oružjem ili u slučaju konvencionalnog napada koji bi ugrozio egzistenciju države.”

Egzistencija države je izgleda ugrožena ili će uskoro biti.

Može i Ukrajina uvesti svoju nukleranu doktrinu?
U slučaju ugroze koja joj prijeti od Rusije već 3 godine?

Bruno
15 dana prije

Malo su Rusi potaracali Berlin ’45. Trebali su ga sravniti k’o Anglosaksonci Drezden. Taj jadni i glupi Detchland narod nije ništa naučio ko mu je neprijatelj. Ovaj put se neće izvući. Šteta.

Max
15 dana prije

Neće dugo biti tajan.

Mučki Provokator
14 dana prije

Pa da reklamiraju glupkrajincima svoje novitete iz proizvodnje naoruzanja a ovi kupuju na kredit i zaduzuju se do posljednje njive a narod im gine za zaradu dionicara u tvornicama naoruzanja…

milo
14 dana prije

NATO-vci želu spriječiti napredak Rusije.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI