NATO prijeti globalnom miru i stabilnosti – Kina

NATO
17 komentara

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lin Jian pozvao je vojni blok predvođen SAD-om da prestane “kvariti” Europu i Aziju i Pacifik

NATO je prijetnja globalnom miru i stabilnosti zbog svog “duboko ukorijenjenog hladnoratovskog mentaliteta i ideološke pristranosti”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian.

Bloomberg je na dnevnom brifingu zamolio Lina da komentira nedavna izvješća da vojni blok predvođen SAD-om planira potpisati sporazum o suradnji s Japanom, Južnom Korejom, Australijom i Novim Zelandom na nadolazećem summitu NATO-a u Washingtonu.

Glasnogovornik je odgovorio izjavom da je NATO “proizvod Hladnog rata i najveći svjetski vojni savez”. Unatoč tome što tvrdi da je regionalna i obrambena organizacija, blok je nastavio “širiti svoju moć preko granica, probijati obrambene zone i izazivati ​​sukobe”, dodao je Lin.

Ovi postupci, prema riječima glasnogovornika, razotkrivaju NATO-ov “duboko ukorijenjeni hladnoratovski mentalitet i ideološku pristranost, što je pravi izvor rizika koji prijeti globalnom miru i stabilnosti”.

“NATO bi se trebao pridržavati svog regionalnog i obrambenog pozicioniranja organizacije, prestati stvarati napetosti u azijsko-pacifičkom području, trgovati hladnoratovskim načinom razmišljanja i sukobima te prestati zabrljati Europu i pokušavati zabrljati azijsko-pacifički”, rekao je glasnogovornik.

Linovi komentari dolaze u trenutku kada NATO jača svoje napore da uspostavi odnose sa zemljama diljem Azije i Pacifika, istovremeno tvrdeći da se ne želi službeno proširiti na regiju.

Ranije ove godine, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objasnio je da blok smatra da mora odgovoriti na sigurnosno okruženje koje se stalno mijenja u Aziji, posebno zbog navodne kineske agresije. “Ovdje se ne radi o prelasku NATO-a u Aziju, već o činjenici da nam se Kina približava”, rekao je Stoltenberg sudionicima na ekskluzivnom skupu u Davosu u siječnju.

Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Wu Quian odgovorio je nazvavši Stoltenbergove izjave “neprikladnima” i opisao NATO kao “hodajući ratni stroj” koji “posvuda donosi nered”.

Godine 2021. SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija također su uspostavile takozvano sigurnosno partnerstvo AUKUS, koje ima za cilj pomoći Canberri da nabavi podmornice na nuklearni pogon. Washington je uputio pozivnice drugim zemljama Azije i Pacifika, poput Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda, da sudjeluju u projektu.

Peking je pakt AUKUS osudio kao pokušaj izgradnje “azijsko-pacifičke verzije NATO-a”. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da takvi potezi samo produbljuju “hladnoratovski mentalitet”, potiču utrku u naoružanju i potkopavaju regionalnu stabilnost i mir.

Govoreći prošlog mjeseca u Hanoju u Vijetnamu, ruski predsjednik Vladimir Putin također je inzistirao na tome da NATO-ove težnje u azijsko-pacifičkom području predstavljaju “prijetnju svim zemljama u regiji, uključujući Rusku Federaciju”. Putin je obećao da Moskva neće dopustiti da te akcije ostanu bez odgovora.

kinaLin JianNATOSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 mjesec prije

Rusija prijeti globalnom miru i stabilnosti.

Josip
1 mjesec prije

NATO nece prestati dok ga se vojno ne unisti.

Ziv je Geza
1 mjesec prije

NATO odnosno vojno krilo kapitalistickih neoliberalnih globalista, zapadani i sjeverni dio EU ukljucujuci engleze, te kompletna USA….zasluzuju takve udare da prakticno nestanu.

Max
1 mjesec prije

Stare priče,

gogo
1 mjesec prije

svi koje ne žele naštampane dolare i kupovati američko oružje su prijetnja globalonom miru ! Eu bagru su kupili za par centi !

tihobl
1 mjesec prije

Kinezi dosli u Bjelorusiju na vojne vjezbe na zapadu drzave.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Vidi ovoga, mamicu…

Lin Jian

Da imena, da prezimena…
Mora biti da je uobražen…

tuf
1 mjesec prije

Dobro jutro, džezeri.
Nikad, pa ni onda, ne bismo to primjetili da nam kineski ministar obrane Wu Quian to nije izjavio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI