NATO profitira od sukoba u Ukrajini

NATO i Ukrajina
5 komentara

Zemlje NATO-a profitiraju od sukoba u Ukrajini, rekao je novinarima u četvrtak portparol kineskog ministarstva odbrane Zhang Xiaogang.

Zhang je zamoljen da prokomentariše deklaraciju usvojenu ranije ovog mjeseca na samitu NATO-a u Washingtonu, u kojoj je Peking označen kao “odlučujući pokretač rata Rusije protiv Ukrajine”. On je odbacio dokument kao “pun laži i pristrasnosti”.

“Saveznici iz NATO-a predvođeni SAD-om nastavljaju da potpiruju vatru i profitiraju od rata. NATO treba da razmišlja o sebi, umjesto da prebacuje krivicu na Kinu.” rekao je Zhang. Dalje je optužio zapadnu alijansu za podsticanje sukoba širom svijeta.”Od Ukrajine do Afganistana, od Iraka do Libije, donio je rat i katastrofu ovim regijama i njihovim ljudima”, rekao je Zhang, ponovivši da Peking “aktivno promovira mirovne pregovore” između Moskve i Kijeva.

Peking je u više navrata odbacio optužbe da je pomogao Moskvi da zaobiđe sankcije i jača “rusku odbrambenu industrijsku bazu”. U februaru 2023. Kina je predložila mapu puta ka miru od 12 tačaka i od tada je uložila napore da posreduje u sukobu tokom kasnijih sastanaka sa ruskim i ukrajinskim zvaničnicima.

Rusija je navela nastavak širenja NATO-a na istok i vojnu saradnju sa Kijevom kao jedan od osnovnih uzroka sukoba. Predsjednik Vladimir Putin naglasio je da Ukrajina mora postati neutralna zemlja i odustati od svog plana za ulazak u NATO kako bi svi potencijalni mirovni pregovori uspjeli.

Kremlj je također rekao da bi “preplavljivanje” Ukrajine zapadnim oružjem samo dovelo do dalje eskalacije, ali na kraju ne bi zaustavilo rusku vojsku.

kinaNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 mjesec prije

Rusija profitira od sukoba u ukrajini.

Darko
1 mjesec prije

Zahvaljujući krmači Ursuli, majmunima Šolcu, Macronu kao i poljskim, češkim i ostalim neandertalcima.

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Tako je gospon Zhang, nato profitira od svih ratova koje zakuhaju jer to i je njihov biznis.

Max
1 mjesec prije

Sasvim jasno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI