NATO upozorava članice da ne obaraju ruske projektile

NATO
38 komentara

Poljska je sugerirala da bi takav potez bila njezina “dužnost”, ali čini se da se blok ne slaže s tim

NATO se ne želi izravno uključiti u sukob s Moskvom, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik bloka predvođenog SAD-om, osvrćući se na zahtjeve Ukrajine i izjave poljskog ministra vanjskih poslova.

Kijev je opetovano tražio od svojih zapadnih podupiratelja da obore ruske projektile i bespilotne letjelice u njegovom zračnom prostoru, jer je njegova vlastita protuzračna obrana oslabila. Sigurnosni pakt u tu svrhu potpisan je s Varšavom u srpnju.

“NATO nije strana u sukobu i neće postati strana u njemu”, rekao je glasnogovornik bloka za španjolsku novinsku agenciju Europa Press, dodajući da je odgovornost bloka “spriječiti eskalaciju”.

Iako svaka članica bloka ima pravo zaštititi vlastiti zračni prostor, trebala bi se “blisko konzultirati” s drugima kada to “može utjecati na NATO u cjelini”, rekao je glasnogovornik.

Njihovi su komentari uslijedili nakon intervjua poljskog ministra vanjskih poslova Radoslawa Sikorskog za Financial Times, u kojem je podržao ideju obaranja ruskih ciljeva na nebu iznad Ukrajine.

“Kada su neprijateljski projektili na putu da uđu u naš zračni prostor, to bi bila legitimna samoobrana, jer kada jednom uđu u naš zračni prostor, rizik da će krhotine nekoga ozlijediti je značajan”, rekao je Sikorski za FT.

“Članstvo u NATO-u ne umanjuje odgovornost svake zemlje za zaštitu vlastitog zračnog prostora – to je naša vlastita ustavna dužnost”, objasnio je Sikorski.

Varšava i Kijev potpisali su obrambeni pakt u srpnju koji predviđa rasprave “s ciljem ispitivanja opravdanosti i izvedivosti mogućeg presretanja” ruskih projektila i bespilotnih letjelica, ali poljski ministar obrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz tvrdi da se to neće učiniti bez odobrenja NATO-a.

Mircea Geoana, zamjenik glavnog tajnika NATO-a u odlasku, rekao je za FT da blok poštuje “suvereno pravo svake članice da osigura nacionalnu sigurnost”, ali se “uvijek savjetuju prije nego što krenu u nešto što bi moglo imati posljedice na sve nas”. Poljska je uvijek bila “besprijekorna” kada su u pitanju takve konzultacije, dodao je Geoana.

Prema Geoani, NATO mora “učiniti sve što može da pomogne Ukrajini i učiniti sve što može da izbjegne eskalaciju”.

Prošlog je tjedna ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov razgovarao o planovima za “zračni obrambeni štit” s dužnosnicima NATO-a u Bruxellesu, prema Europa Pressu.

NATOPoljskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cut The B.S.
13 dana prije

KOJA ŠIZOFRENIJA: Prema Geoani, NATO mora “učiniti sve što može da pomogne Ukrajini i učiniti sve što može da izbjegne eskalaciju”.

Subaru avatar
13 dana prije

Ova izjava znači da će uskoro obarati ruske rakete a onda će Nosferatu dati tisućitu crvenu crtu koju će oni preći kao i sve do sada.

tihobl
13 dana prije

Pa i da hoce nemaju cim da ih presretnu.

Max
13 dana prije

Bi i ne bi.

Vrane
13 dana prije

Kako se ne žele izravno uključiti kad su već nekolio godina najizravnije uključeni? Ili misle da su ljudi glupi ili slijepi, a možda i oboje.

tihobl
13 dana prije

У Полтави, на територију 179. Центра за обуку Оружаних снага Украјине (комуникације), долетела је ракета система ,,Искандер-М” приликом формирања људства 128. бригаде Оружаних снага Украјине. Велики број возила хитне помоћи је упућено на локацију.

Укупно је током доласка ракете ,,Искандер” било око 600 кадета и припадника 128. брдско јуришне бригаде Оружаних снага Украјине. Овај центар за комуникације у Полтави обучава стручњаке за електронско ратовање и комуникације на терену, јављају руски извори.

tihobl
13 dana prije

У Полтави за сад има више од 100 елиминисаних кадета школе за војне комуникације. Коришћена је тактика двоструког ударца у размаку од 10 минута. Долазак ракете у време свечаног формирања у част почетка школске године. Први пројектил је погодио школску зграду, а затим други, контролни и коначни удар у зграду мензе. Ужас на лицу места.

tihobl
13 dana prije

Руски специјализовани ресурси пишу да је ово први и прави ударац одмазде за ратне злочине Украјинаца. Све што се раније дешавало је ништа. То је оно што треба да се уради са ратним злочинцима који гранатирају мирне градове попут Белгорода користећи касетно оружје. А ово је само почетак, пишу руски извори.

tihobl
13 dana prije

Према бројним верзијама, тамо су били и страни инструктори који су обучавали украјинске стручњаке за електронско ратовање и везе.

Sparkling
13 dana prije

Do eskalacije će sigurno doći. I već unaprijed znate tko će biti prva meta Ruskih Iskandera?
Eu je već unaprijed sebe izložila kao metu ne razmišljajući o posljedicama. Misle da će ih Am. branit ako dođe do sr.nja? Samo će gledat kako EU gori s svojim glupim postupcima koje je napravila.
Ukraini je ostalo vrlo malo manevarskog prostora da nešto bitno promjeni na bojišnici. Ne vidim čarobni štapić koji ovu nezavidnu situaciju za Ukrainu može izmijeniti.
Karte su na stolu i samo se čeka da pobjednik kaže – bilo mi je drago, vidimo se neki drugi put.
Lp

OGO
13 dana prije

Poljak rado trazi vraga

opko
13 dana prije

“NATO nije strana u sukobu i neće postati strana u njemu”

Nato itekako jest strana u sukobu, jer članice NATOa šalju oružje ukrajini.

tihobl
13 dana prije

Процене непријатеља и наше се разликују по броју погинулих и рањених, али генерално укупан број непријатељских губитака, плус или минус, је сличан – више од 300 људи. Минус батаљон, у суштини. И колико сам разумео, то нису мобилисани, већ висококвалификовани војни специјалисти.

Jurij Podoljaka

Jednostavno receno
13 dana prije

Šta su ti rusi…. Iranske smije oboriti svaka šuša a ruske ni “moćni” nato na čelu s sad-om….

hitber
13 dana prije

Evo upravo na radiju tuznim glasom izvjestava kako su 2 balisticke pogodile grad na istoku od kijeva i razorile vojni centar za informacije i pobile dosta vojske a i naravno dodali su i civile kao zrtve kao i bolnicu i skolu…..

Darko
13 dana prije

Zašto Stoltenberg još troši kisik, zar nema nikoga tko bi ništariji zavrnuo vratom?

Darko
13 dana prije

Hoće povod i razlog za otvoreni rat sa Rusijom. Misle da mogu pobijediti jer su Rusi izdržali do sada sve njihove provokacije.

abc
13 dana prije

Ako smo iskreni, NATO ni nema čime obarati ruske projektile. Nek probaju lopatama…… 🤣😁👎😉

abc
13 dana prije

Mole da ne obaraju, jer bi se brzo ispostavilo, da ruske rakete tehnički ne mogu obarati sa zaostalim zapadnim oružjem.

abc
13 dana prije

NATO i USA su glavne strane u sukobi i to se više ne može prikriti. USA je kreator rata u Ukrajini, več od par godina pred majdanom i nasilnom promjenom vlasti. Plan da Rusi zarate protiv Rusa je nastao več odmah posle kraja drugog svetskog rata. A Ukrajinci su bili najpogodniji, jer su sve glavne strukture u državi upravljali korumpirani i zločinački jevreji, slizani sa američkom i britanskom vlašču. Tome primjereno se je više od 60 godina pralo mozak naivnih Ukrajinaca i pripremalo jih za rat sa svojom istočnom bračom.
Sve što vidite danas je samo posledica zapadne huškaške politike, sa ciljem korporativnog osvajanja istoka, i pretvaranjem u svoje kolonialne banana države.

Bruno
13 dana prije

Baš me zanima bi li Sikorski znao izračunati vjerojatnost da će te krhotine ubiti nekoga. Pa ova birokratska stoka ne može zbrajati do 100 bez kalkulatora, a onda neke novine i tv objave njegova sranja i odmah postaje učen čovjek. Pa ovi iz Hrvatske vlade makar odu u Travnik da kupe diplomu. Sada su postali prestižan fakultet, ko Oxford. Pola vlada u RH se školovalo kod nas.

Lucija, prva
12 dana prije

Je li ovo neka za.je.bancija?

Sa čime bi trebali rušiti ruske projektile?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI