Nedostaju ključni dokazi u slučaju Assangea

Julian Assange
5 komentara

Španski slučaj protiv čovjeka čija je firma navodno špijunirala Juliana Assangea za američku vladu naišao je na blokadu zbog ključnih dokaza koji su navodno nestali, navodi list El Pais.

Optuženi David Morales je vlasnik UC Global SL – kompanije angažovane da obezbjeđuje ambasadu Ekvadora u Londonu, gdje je osnivač Wikileaksa bio skriven između 2012. i 2019. godine.

Kompanija je optužena za zloupotrebu položaja postavljanjem tajnih uređaja za snimanje u zgradu i prijavljivanje povjerljivih detalja o Assangeu i njegovim sastancima CIA-i. Razotkrivanje lista El Paisa otkrilo je dogovor iz 2019. godine, koji je doveo do hapšenja biznismena.

U srijedu je izdanje izvijestilo da španska policija nije dostavila kompletne fajlove sa Samsung telefona, koji je Morales očigledno koristio da bi održao kontakt sa američkim obavještajnim službama. Odsutni podaci uključuju zapise o komunikacijama WhatsApp, Signal, Telegram, Proton Mail i Skype.

Naprava je zaplijenjena u septembru 2019. godine, kada je policija pretresla Moralesov dom u španskom gradu Jerez de la Frontera, a njen sadržaj je navodno kopiran na licu mjesta. Policija je Španskom Visokom sudu dostavila izvedeni Univerzalni izvještaj o forenzičkim podacima (UFDR) iz uređaja, ali ne i kompletnu originalnu Universal Forensic Data Exchange (UFDX), rekao je El Pais.

“Izuzetno je upečatljivo da je policijska jedinica dostavila UFDR i UFDX fajlove sa drugih uređaja, a nije to uradila upravo sa ovog”, saopštilo je javno tužilaštvo.

Sudija Santiago Pedraz naložio je policijskoj jedinici za kibernetički kriminal da u njegovom prisustvu odmah povrati sve podatke sa telefona i utvrdi ko je odgovoran za situaciju. Skraćeni profil je podijeljen putem usluge u oblaku koja se koristi za pohranjivanje dokaza.

Španske vlasti su svjesne važnosti telefonskih zapisa zahvaljujući zaštićenom svjedoku, bivšem zaposleniku UC Global SL. UFDR navodno uključuje neke posredne dokaze u obliku riječi koje je snimila aplikacija za tastaturu Swiftkey.

Assange je dobio utočište u ambasadi Ekvadora 2012. godine, nakon što je skočio na kauciju u Velikoj Britaniji, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Assange je tvrdio da je Stockholmov zahtjev bio samo dio pokušaja da se odvede u SAD, gdje je mogao biti osuđen na smrtnu kaznu zbog optužbi za špijunažu zbog njegovog rada za Wikileaks.

Nakon promjene vlade u Ekvadoru, ta latinoamerička zemlja dozvolila je britanskoj policiji da uđe u diplomatsko sjedište i uhapsi Assangea 2019. On se od tada bori protiv zahtjeva za izručenje SAD-a na britanskim sudovima, dok se nalazi u zatvoru s maksimalnom sigurnošću.

Ekvadorjulian assangeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 dana prije

Žrtvovan za primjer drugima.

Ivan BGD
6 dana prije

Asanz je heroj naseg vremena kao i mnogi uzbunjivaci. I kao sto su mnogi ubijeni, tako i on kada bi bio na slobodi ekspresno bi doziveo nezgodu sa smrtnim ishodom.
To samo potvrdjuje da svetom upravlja mafija i ludaci!

Janko
5 dana prije

Progon Asanaža još jednom potvrđuje nasilje u međunarodnim odnosima.Svojim profesionalnim radom i moralnošću razotkrio je pozadinu prljave,licemerne i kurbine politike Amerike i njezinih satelita,koji se svijetu žele prikazati kao demokratske zemlje.Da bi ga ušutkali zauvek i kao opomenu svakome drugom koji bi pokušao nešto slično izmislili su optužbe kako bi ga dopremili u Ameriku i rešili ga jednom zauvek.Za žaliti je slobodno misleče ljude i novinarska udruženja u celom svijetu koji uplašeni nisu smogli snage da dignu svoj glas u oodbranu ovog čovjeka koji se žrtvovao za sve nas za istinu i poštenje i poštivanje prava i pravde u medjunarodnim odnosima protiv tiranije i laži svetskih močnika.

opetlazes
4 dana prije

Ovaj covjek je vjerovao u ljude, to ga je kostalo zivota, nazalost. Sad i da ga puste kasno je i skoro svejedno. ionako je vec na rubu izludjenosti od svega.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI