Nema mjesta dvostrukim standardima u sukobima u Ukrajini i Gazi

Josep Borell
12 komentara

Ne smije biti dvostrukih standarda pri postupanju prema odlukama Međunarodnog krivičnog suda, bez obzira da li se radi protiv Rusije zbog njenih postupaka u Ukrajini, ili protiv Izraela zbog njegove operacije u Gazi, izjavio je visoki diplomat EU Josep Borrell. Također je pozvao na međunarodni pritisak na Izrael kako bi se primorao da okonča svoju vojnu operaciju protiv Hamasa i osigura uspostavljanje palestinske države.

Prošlog ponedjeljka, glavni tužitelj MKS-a, Karim Khan, izjavio je da traži naloge za hapšenje za nekoliko visokih izraelskih i Hamasovih lidera, uključujući premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta. Khan je tvrdio da postoje “razumni razlozi za vjerovanje” da su ovi pojedinci odgovorni za “ratne zločine i zločine protiv čovječnosti” u Gazi i Izraelu. Međutim, izdavanje naloga za hapšenje može potrajati mjesecima prije nego što tročlano sudsko vijeće donese svoju odluku.

Iako Izrael, SAD, Kina i Rusija, zajedno s drugim nacijama, ne priznaju nadležnost MKS-a, 124 zemlje, uključujući sve članice EU, potpisale su i ratificirale Rimski statut. Ako bi nalozi za hapšenje bili izdani na imena visokih izraelskih zvaničnika, to bi vjerovatno ograničilo njihove mogućnosti putovanja.

Govoreći na sigurnosnom forumu Shangri-La Dialogue u Singapuru u subotu, Borrell je istakao da Ukrajina “nije jedino mjesto gdje se krši međunarodno pravo,” dodajući da EU mora “izbjegavati dvostruke standarde” u vezi s situacijom u Gazi.

“Ako aplaudiramo kada Međunarodni krivični sud djeluje protiv [ruskog predsjednika Vladimira] Putina, trebali bismo biti u stanju učiniti isto kada isti sud djeluje protiv drugih aktera na Bliskom Istoku,” rekao je. SAD, ključni saveznik Izraela, nazvao je “zahtjev tužitelja MKS-a za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera skandaloznim,” a predsjednik Joe Biden je prošlog ponedjeljka obećao da će “uvijek stajati uz Izrael.”

Prema Fox Newsu, dvostrana grupa američkih senatora radi na rezoluciji koja bi pozvala Bijelu kuću i Kongres da “nametnu financijske sankcije i zabrane viza službenicima MKS-a.”

Komentirajući reakciju SAD-a, glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov rekao je prošlog utorka da je “situacija više nego znatiželjna s obzirom na stav Sjedinjenih Država i njihovu spremnost da koriste metode sankcija čak i u odnosu na MKS.”

Dana 17. marta 2023. godine, MKS je izdao naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i komesarke za prava djece Marije Lvove-Belove zbog navodnog sudjelovanja u “nezakonitoj” deportaciji ukrajinske djece u Rusiju.Moskva je ovu odluku proglasila ništavnom, insistirajući da su djeca evakuisana iz regija fronta radi sigurnosti. Ruske vlasti također su pokrenule krivičnu istragu protiv nekoliko tužitelja koji stoje iza optužbi.

BorelleuSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
29 dana prije

“ЕВРОПСКА унија је у марту 2024-те повећала куповину руског гвожђа, челика и алуминијума.

     Тако је Русија – у време тоталних санкција Брисела – у марту постала други испоручилац гвожђа и челика у ЕУ, повећавши њихов извоз за 1,7 пута.

     На томе је зарадила 328 милиона евра, највише од маја прошле године.

     Главни купац била је Белгија, са 130,5 милиона евра, а за њом Италија (са 85 милиона).

     У истом периоду је руски извоз алуминијума у ЕУ порастао до 91,4 милиона евра.

     Највише захваљујући томе што је Немачка упетостручила свој увоз.”, fakti.org

Jesam rekla da nemaju dovoljno svog čelika? Za oružje?

Bruno
29 dana prije

U pravu si majmune. Ne trba biti dvostrukih standarda za MKS. Prvo treba osudite , Merkel, Olanda i Plenkovića, koji je skitario po Ukrajini nagovarajući zelenog idiota da primjeni hrvatski scenarij. Onda sve zapadne zvaničnike koji su potrošili milijarde dolara da se Ukrajina razruši, a onda će očekivati da se na taj dug natovari i dug za obnovu. Na taj način će zadužiti Ukrajinu i rasparčati u ime duga. Ukrajini je jedino rješenje da ih Rusija osvoji i ne prizna zaduženja kolektivnog zapada

Bruno
29 dana prije

Čime li hrane ove idiote? Prvo osudite Olanda, Merkel i Plenkovića, koji je skitario po Ukrajini i nagovarao zelenog idiota na hrvatski scenarij. Opkoli, ako se ne predaju uništi. Zapad je utrošio stotine milijardi dolara da razruši Ukrajinu. Sda se oblizuju za ponovnu obnovu Ukrajine i novih stotina milijardi pomoći.koje ni svi Ukrajinci od postanka Ukrajine do danas ne bi mogli vratiti. Zbog nevraćanja duga , uzeti će im zemlju na kojoj će biti robovi. Jedini spas za Ukrajinu je da ih Rusi osvoje i ne priznaju gubitke kolektivnog zapada.

nastran
29 dana prije

ovom starom tikvanu bi isto trebalo suditi kao ratohuškaču?

Tupko Glupko
29 dana prije

“Trebali bismo…”, “ne smije biti…”

Ovaj zvuči kao pokojni Račan sa svojim odlučnim možda.

Ne trebamo se zavaravati – za sedam dana su izbori za EU parlament, ulizuje se glasačima, a ako opet politički blok EPP pobijedi koji ga je stavio na tu poziciju (čiji je član i HDZ), opet će nas uporno tjerati u rat sa Rusijom.

vrlodrag
29 dana prije

Ima mjesta ima.

Jedni sebe smatraju izabranima a drugi izuzetnima. Čim degenrici i izrodi za sebe tako misle onda tu nema moralnih kočnica. Njima je sve dozvoljeno pa i najveći pokolji pred očima cijelog svijeta.

Moralno ludilo je prvi znak umnog oboljenja. Misliti za sebe da si od Boga izabran ili da si moralno uzvišen tj. izuzetan je potpuno pomračenje uma.

Neće se paraziti zaustaviti dok ih je ne porazi jednako kao što se nasilnik neće zaustaviti dok mu netko glavu ne razbije.

Oni nisu ni izuzetni nti izabrani. Oni su samo degenerična klasa parazita koja pati cijeli svijet i sve su o jadu zabavili.

Max
29 dana prije

Sad se sjetio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI