Nema prekida vatre u planu Zelenskog

Ukrajina regrutovanje vojnika
27 komentara

Kijev nema namjeru da prekine neprijateljstva s Moskvom bilo gdje duž trenutne linije fronta, suprotno onome što bi njemački tabloid Bild želio  reći svojim čitaocima, izjavio je savjetnik za komunikacije ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog. Dmitrij Litvin je takođe naglasio važnost američke podrške “planu pobede” Kijeva , jer njegov uspeh u velikoj meri zavisi od velikodušnosti Vašingtona.

Bild je u subotu tvrdio da Zelenski planira otputovati u SAD u narednim sedmicama kako bi predstavio svoju revidiranu strategiju predsjedniku Joeu Bidenu, kao i demokratskoj kandidatkinji Kamali Haris i njenom republikanskom rivalu Donaldu Trumpu. Prema izvještaju, glavne točke uključuju “zahtjev da se dozvoli raspoređivanje zapadnog oružja dugog dometa duboko u Rusiji, kao i spremnost Ukrajine da prihvati lokalne prekide vatre duž određenih dijelova fronta, a time i privremeno zamrzavanje situacije .”

Govoreći za ukrajinsku medij LIGA.net kasnije istog dana, Litvin je insistirao da je “Bild širio laž”.

“Bild nije vidio plan pobjede i, od nekolicine ljudi koji su trenutno uključeni u pripremu plana pobjede, niko od njih nije razgovarao s Bildom”, dodao je savjetnik Zelenskog. Zvaničnik je naglasio da je Ukrajina protiv bilo kakvog zamrzavanja neprijateljstava s Rusijom, s tim da vlasti u Kijevu nisu spremne da potpišu “Minsk-3” – očigledna referenca na dva sporazuma koja su 2014. i 2015. potpisale Ukrajina i otcijepljeni Donbas i Luganske Narodne Republike.

U decembru 2022. godine, bivša kancelarka Angela Merkel i bivši predsjednik Francois Hollande, koji su vodili Njemačku, odnosno Francusku i pomogli u sklapanju sporazuma, priznali su da pregovori i sporazumi nisu ništa drugo nego varka da pomognu Ukrajini da kupi vrijeme i pripremi se za budući sukob s Rusijom. .

U srijedu je Wall Street Journal, pozivajući se na anonimne evropske diplomate, izvijestio da su pristalice Kijeva neslužbeno pozvale Ukrajinu da “iznese realističniji plan” jer bi njeni trenutni maksimalistički ciljevi previše koštali Zapad.

Od početka sukoba u februaru 2022. godine, Zelenski je javno insistirao na obnovi ukrajinskih granica iz 1991. godine, koje bi uključivale Krim. Moskva je zauzvrat pozvala Kijev da prihvati „stvarnost na terenu“.

Još u junu, ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je momentalni prekid vatre pod uslovom da se Ukrajina posveti izbjegavanju svojih NATO aspiracija i povuče svoje trupe sa svih teritorija na koje Rusija polaže pravo. Kijev i njegovi zapadni pristalice odbacili su mapu puta kao ultimatum koji je izmaknuo kontroli.

Minsk 3rusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zar ne
2 dana prije

Pa niti WW2 ne bi bilo da su neki u miru prihvatili njemacku želju za terenina ” na koje polažu pravo”

Nibiru
2 dana prije

👍🤟Samo gazi ruske orce, treba mu dati jos oruzja. Dokazao je da se to oruzje odlicno koristi.

Tupko Glupko
2 dana prije

Plenković se pohvalio na sastanku sa Zelenskim u Kijevu neki dan da je Hrvatska poslala do sada 300 milijuna eura pomoći Ukrajini.

Tako rade i druge EU zemlje.

Prazne se i vojna skladišta u EU zemljama šaljući oružje Ukrajini, naručuje se novo oružje od izuzetnih da bude u skladu sa NATO standardom.

Osiromašuju se EU zemlje kroz inflaciju i skupe energente, deindustrijalizacija je u tijeku, uništava se i europska poljoprivreda.

Još izuzetni nisu napravili štete koliko su htjeli EU, zato rat ide dalje preko sada nelegalnog predsjednika Ukrajine i američkog lutka na koncu, treba uz sve to i Ukrajina bankrotirati i još izginuti nekoliko stotina tisuća ljudi.

Darko
2 dana prije

Zašto Rusi ne oderu sjedište Zelenskog i ne eliminiraju tu židovsku svinju za spas Ukrajine i Ukrajinaca?

goran
2 dana prije

zelenskom če presudit njegov narod

Max
2 dana prije

A kapitulacije?

lole ribar
2 dana prije

The Maidan Massacre in Ukraine: The Mass Killing that Changed the World by Ivan Katchanovski

“Masakr na Majdanu u Ukrajini: Masovno ubijanje koje je promijenilo svijet ”

https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/93252

Josip
1 dan prije

Koliko killa bijelog dnevno smrce ovaj smrkalj Zelenski?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI