Nema raketa dugog dometa za Ukrajinu

Olaf Scholz
6 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da sama priroda raketa Taurus dugog dometa, koje Ukrajina traži već mjesecima, onemogućuje Berlinu da ih isporuči. On je tvrdio da bi upotreba oružja, koje ima domet od 500 kilometara (310 milja), mogla izazvati direktnu konfrontaciju između NATO-a i Rusije.

Dok je Njemačka velikodušno opskrbljivala Ukrajinu vojnom opremom, Scholz je odlučno odbijao slijediti Francusku i Britaniju u obezbjeđivanju projektila dugog dometa.  Rusija je više puta upozoravala da se, dajući Ukrajini sve sofisticiranije oružje, Zapad sve bliže direktnom uključivanju u neprijateljstva, sa potencijalno strašnim posljedicama.

Tokom sesije pitanja i odgovora u Berlinu u petak, mlada ukrajinska izbjeglica upitala je kancelarku zašto još uvijek nije voljan da Kijevu obezbijedi rakete Taurus uprkos obnovljenoj ruskoj aktivnosti u oblasti Harkov.  Scholz je odgovorio da “svaka pojedinačna odluka mora biti temeljno izvagana”, dodajući da je njegova odgovornost da spreči scenario “gde dođe do eskalacije rata, do rata između Rusije i NATO-a”.

Što se konkretno tiče projektila Taurus, “bilo bi održivo isporučiti [ovo oružje] samo ako sami odredimo i definiramo mete, a to opet nije moguće ako ne želite da budete dio ovog sukoba”, objasnio je.

Njemački lider je naglasio dosadašnji doprinos svoje vlade odbrani Ukrajine, ističući da je Berlin izdvojio 28 milijardi eura (30,4 milijarde dolara) za vojnu pomoć, što ga čini drugim najvećim pokroviteljem Kijeva.

Kancelar Scholz je zaključio da smo „zaista doveli do krajnjih granica u pogledu onoga što možemo da uradimo“.

U članku objavljenom u četvrtak u The Economistu, Scholz je napisao da je “važno biti kristalno jasno da NATO ne traži konfrontaciju s Rusijom”. On je obećao da Berlin “neće učiniti ništa što bi nas moglo pretvoriti u direktnu stranu u ovom sukobu”.

Ranije ove sedmice, kancelar Scholz je kritizirao prijedlog za zonu zabrane letova iznad Ukrajine koju je iznio NATO, koji je iznio bivši šef vojnog bloka Anders Fogh Rasmussen, zajedno s ukrajinskom vladom.

„Opet i opet ima onih koji kažu da treba ovo ili ono. Imam osjećaj da se ne govori bolje kada se pjeni na usta”, rekao je Šolc, označivši tu ideju kao opasnu.

njemačkaScholzukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
1 mjesec prije

Narod koji za svog precednika na tzv demokrackim izborima ( po USA pravilima ) izabere VOLodimira Zelenskog ne zaslužuje da ima državu, a kamoli suverenu državu!

Mamin maks
1 mjesec prije

Opet sam zlo stavljan 😂

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Stare fašističke sile Njemačka i Japan koje su se nakon Drugog svjetskog rata obvezale da neće sudjelovati u tuđim ratovima početkom rata u Ukrajini potpuno su odustale od toga i šalju joj vojnu i financijsku pomoć, te uz to Njemačka pomaže svojim obavještajnim podacima, a sve navedeno iskorištava se i u napadu na Rusiju. Njemački kancelar Scholz, međutim, tvrdi da nije u ratu sa Rusijom – hoće li itko ovom podkapacitiranom američkom pijunčiću reći da jest, i to na sva četiri moguća načina – vojnom, ekonomskom, medijskom i političkom? SAD koja se pokazala u sličnom stilu nakon Drugog svjetskog rata provodeći svoje genocidne ratove (najbolji primjer Vijetnam gdje je zbog američkog ‘izvoza demokracije’ ubijeno preko 3 milijuna ljudi, od toga dva miljuna civila) – i to uglavnom na drugom kraju zemaljske kugle – još više pomaže Ukrajinu i nema ništa protiv toga da se ista koristi i za napade na… Čitaj više »

Max
1 mjesec prije

Nema žaba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI