Nema suradnje NATO-a i Izraela dok ne bude mira u Palestini

Erdogan
5 komentara

Vojne metode zapadnog Jeruzalema suprotne su temeljnim vrijednostima bloka, ustvrdio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Türkiye neće podržati nikakvu suradnju između Izraela i NATO-a dok židovska država nastavlja svoju vojnu operaciju u Gazi, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Govoreći nakon summita NATO-a u Washingtonu u četvrtak, Erdogan je optužio Izrael za “gaženje temeljnih vrijednosti” vojnog bloka predvođenog SAD-om, i inzistirao da “nije prihvatljivo” da NATO surađuje sa Zapadnim Jeruzalemom.

“Sve dok se u Palestini ne uspostavi sveobuhvatni, održivi mir, Turska neće odobriti pokušaje suradnje s Izraelom unutar NATO-a”, dodao je Erdogan.

Iako nije član vojnog bloka predvođenog SAD-om, Izrael održava odnose s Washingtonom kao glavnim saveznikom izvan NATO-a.

Erdogan je optužio Zapadni Jeruzalem za počinjenje “zvjerstava” u Gazi i ustvrdio da je administracija izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ugrozila vlastiti narod i širu regiju “ekspanzionističkom i nepromišljenom politikom”.

“Ovime pozivam sve naše saveznike da pojačaju svoj pritisak na Netanyahuovu administraciju kako bi osigurali prekid vatre i nesmetanu dostavu humanitarne pomoći građanima Gaze koji gladuju već devet mjeseci”, dodao je Erdogan.

U izjavi od utorka, neovisni stručnjaci UN-a za ljudska prava optužili su Izrael za “namjernu i ciljanu kampanju izgladnjivanja palestinskog naroda”. Naveli su sve veći broj umrlih od pothranjenosti među djecom u Gazi kao dokaz da situacija u enklavi predstavlja de facto glad, unatoč tome što je UN službeno nije opisao kao takvu.

Izraelska misija pri UN-u u Ženevi osudila je izvješće u utorak, optužujući autore za “širenje dezinformacija” i “podržavanje propagande Hamasa”.

Izrael je prvotno najavio potpunu blokadu Gaze vodom, hranom i energijom nakon događaja od 7. listopada, kada su militanti Hamasa pokrenuli niz napada na izraelsko tlo. U napadu Hamasa poginulo je oko 1200 Izraelaca, a više od 250 ih je uzeto za taoce. Operacija Izraelskih obrambenih snaga (IDF) u enklavi od tada je rezultirala smrću više od 38.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravstva Gaze.

IZRAELNATOPalestinaTayyip Recap Erdoganturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
1 mjesec prije

Pretpostavljam da Hazarima nisi uveo sankcije, da i dalje uredno šivaš i pleteš uniforme za I”D”F, šalješ voće, povrće…
Ti si dio Zapada, i bez obzira na tobože antiizraelsku retoriku, na pretvaranje crkava u džamije, na financiranje džihadista, na držanje pod okupacijom dijelova Cipra, Sirije, Iraka… možeš raditi štogodf hoćeš. Nešto kao Vučić.
Nisi rekao da si za suradnju sa Izraelom jedino pod uvjetom da se povuku na granice iz 1967.
E moj Erdo – pravi si sultan-govnovalj.

Max
1 mjesec prije

Pošteno.

kur.od ovc.
1 mjesec prije

A je li pozvao da se izraelu uvedu sankcije?

kur.od ovc.
1 mjesec prije

Otmicu partijanera organizirala je najtajnovitija supertajna tajna služba, naravno – židovska.
Sjetimo se Netanjahua sa kartom izraela bez gaze.
Izraelske snage nisu obrambene, nego osvetničke.
Potražiti na netu obavezno usporedbu broja poginulih izraelaca i palestinaca 1947. do danas, po godinama, ugl. svake godine 1:50

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI