Netanyahu je ‘torpedirao’ palestinske mirovne pregovore

Netanyahu - Unistenje Gaze
13 komentara

Izraelski premijer inzistirao je na zadržavanju trupa u južnoj Gazi, uz egipatsku granicu

Inzistiranje premijera Benjamina Netanyahua na održavanju izraelske vojne prisutnosti u Gazi moglo bi potkopati tekuće mirovne pregovore i ugroziti oslobađanje talaca, izvijestio je CNN u ponedjeljak.

Dužnosnici iz administracije američkog predsjednika Joea Bidena navodno su razgovarali o načinima poticanja primirja i sporazuma o taocima, piše list. Mirovni napori intenzivirani su nakon otkrića šest tijela, uključujući i američko-izraelskog državljanina, u podzemnom tunelu u enklavi tijekom vikenda.

Obraćajući se novinarima u ponedjeljak, Biden je rekao da je njegova administracija “vrlo blizu” da objema stranama predloži “konačni” dogovor o taocima.

Međutim, na tiskovnoj konferenciji u Jeruzalemu istoga dana, Netanyahu je obećao da se Izrael neće odreći kontrole nad strateškim pojasom zemlje od 14 km duž granice Gaze i Egipta, poznatim kao Filadelfijski koridor. Izraelska vojna prisutnost ondje je ključna za osiguranje pobjede nad Hamasom, ustvrdio je.

Reagirajući na izjavu, izvor upoznat s raspravama u Washingtonu rekao je za CNN da je “ovaj tip [Netanyahu] torpedirao sve u jednom govoru.”

Stav izraelskog premijera o filadelfijskom koridoru pokazao se kao ključna prepreka dogovoru o prekidu vatre. Prema izvorima CNN-a koji su upoznati s pregovorima, Netanyahuovo inzistiranje na zadržavanju trupa u Gazi predstavlja promjenu stava.

Izraelski prijedlog za oslobađanje talaca i sporazum o prekidu vatre s Hamasom, koji je podnesen u svibnju i ispregovaran uz pomoć Katara, Egipta i SAD-a, ne spominje Philadelphi. Izrael je u srpnju dodao svoju kontinuiranu prisutnost na koridoru kao uvjet o kojem se “ne može pregovarati”.

Hamas je optužio židovsku državu za odugovlačenje pregovora izdavanjem novih zahtjeva. Glavni pregovarač Hamasa Khalil Al-Hayya rekao je u nedjelju za Al Jazeeru da neće biti dogovora bez povlačenja izraelske vojske iz filadelfijskog koridora.

Najnoviji Netanyahuovi komentari također su izazvali bijes izraelske oporbe i obitelji talaca koji su ostali zarobljeni u Gazi.

Čelnik oporbe Yair Lapid odbacio je izjave izraelskog čelnika kao “neutemeljene političke spinove”, tvrdeći da Netanyahuov novi uvjet “nema veze sa stvarnošću”.

Forum obitelji talaca rekao je da premijerove izjave pokazuju “da on ne namjerava vratiti taoce”.

Neprijateljstva između Izraela i Hamasa rasplamsala su se kada je palestinska militantna skupina 7. listopada napala južni Izrael, ubivši oko 1100 ljudi i uzevši više od 200 za taoce. Neki su kasnije pušteni razmjenama zarobljenika ili ih je spasila izraelska vojska. Prema Izraelu, Hamas još uvijek drži 103 osobe zatočene u Gazi.

Masivna vojna odmazda Izraela odnijela je gotovo 41.000 života, uglavnom žena i djece u enklavi, prema palestinskim zdravstvenim dužnosnicima.

Benjamin NetanyahugazaIZRAELmirovni pregovoriPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
12 dana prije

Ne mogu biti palestinski mirovni prdgovori, jer u Gazi ne postoji palestinski legalni predstavnik. Hamasu je svaki mandat istekao jos prije deset godina, a u međuvremenu su istrijebili bilo kakvu altetnativu i napunili sa UN džepove lovom. Izraelci su presjekli Hamasovu liniju opskrbe i u Izrael vise ne lete nikakve rakete iz Gaze.

Max
12 dana prije

On hoće veliki rat.

Mane
12 dana prije

Neko gura Izrael u katastrofu.kako stvari stoje operacija Mojsije uskoro krece u realizaciju.srbija prvenstveno,a takodjer Bosna i hrvatska da se pripreme za prijem migranata iz izraela

Ivana Podravec
12 dana prije

Od samog početka je jasno da je njemu cilj rat , a ne mir jer će tada morati na sud za korupciju , a sad mu je nad glavom tužba za genocid .

Roccos
11 dana prije

Danas pročitam podatak da je pravo prezime Netanyahua Mileikowsky,a da je argentinskom predsjedniku Javieru Mileiju,viđu vraga,isto pravo prezime Mileikowsky,navodno je njegov ćaća skratio u Milei.Opet onaj hit odzvanja”Ima neka tajna veza”

FELIX
11 dana prije

SADA MIR NEBI DONEO ISRAELU NISTA DOBROG AKO ISRAELCI PRISTANU NA MIROVNE PREGOVORE SA HAMASOM I ISPUNE NJIHOVE UVJETE ZA MIR TO BI BILA POBEDA TERORISTA KOJA JE POSTIGNUTA SA MASOVNIM UBISTVOM ISRAELACA ( PREKO 1200 JE BILO POBIJENO ZIDOVA KOJI SU UCESTVOVALI NA MUZICKOM FESTIVALU KAO UZIMANJE VISE OD 200 TAOCA KOJI JIM JOS SADA HAMASU SLUZE KA DOBRA KARTA ZA PREGOVORE ZA PREKID VATRE ). NIKAKVI PREGOVORI I SPORAZUMI NECE PROMENITI MISLJENJA I NAMERU HAMASA ZA SPROVODZENJE PLANA ZA USPOSTAVU SVOBODNE DEMOKRATSKE PALESTINSKE DRZAVE OCISCENE OD ZIDOVA, STA I NE KRIJU I VEC DUGO RADE NA TOME UZ PODRSKU IRANA I SVIH NJIHOVIH SIMPATIZERA KOJI RADE NA TOME DA SE STVORI MUSLIMANSKA DRZAVA PALESTINA POD VODSTVOM TERORISTA AKO JIM TO USPE NA REDU JE EVROPA NEKA VAM SVIMA BUDE BAREM OVO JASNO,ZA SIMPATIZERE HAMASA BI BILO BOLJE DA VIDE ISRAEL KAO STIT EVROPE PRED MUSLIMANA KOJI SU PRETNJA… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI