Netanyahu obećava još ‘iznenađujućih udaraca’ protiv Hezbolaha

Benjamin Netanyahu
3 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da izraelski preventivni udar na lansirne lokacije Hezbolaha u nedjelju u južnom Libanu “nije kraj priče” i obećao još “iznenađujućih udaraca”.

Izraelska vojska je saopćila da je izvela preventivne napade na miliciju sa sjedištem u Libanu nakon što je zaključila da je napad Hezbolaha neizbježan. Oko 100 borbenih aviona izraelskih zračnih snaga, pod vodstvom obavještajnih službi IDF-a, navodno je uništilo hiljade Hezbolahovih raketnih bacača u južnom Libanu. Islamska paravojna grupa je nakon toga ispalila stotine raketa na Izrael kako bi se osvetila za smrt svog vrhovnog komandanta, Fouada Shukra, koji je ubijen u zračnom napadu na Bejrut prošlog mjeseca.

“Ono što se dogodilo danas nije kraj priče”, rekao je Netanyahu na sastanku vlade u nedjelju.

“Nanosimo Hezbolah iznenađujućim poraznim udarcima. Prije tri sedmice eliminisali smo njenog šefa štaba [Fuada Shukra], a danas smo osujetili njen plan napada”, naveo je on. Više medijskih izvještaja ukazuje da su američke obavještajne službe pomogle da se osujeti napad Hezbolaha, ali Washington nije bio direktno uključen u izraelsku operaciju. Prema riječima izraelskog premijera, lider Hezbolaha Hassan Nasrallah i iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei “moraju znati da je ovo dodatni korak u promjeni situacije na sjeveru i sigurnom vraćanju naših stanovnika u njihove domove”.

Nasrallah je u saopćenju rekao da je prva faza njegove odmazde “uspješno završena”, dodajući da će Hezbolah procijeniti učinak svojih udara i “ako rezultat ne bude dovoljan, zadržavamo pravo da odgovorimo kasnije .” Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Sean Savett rekao je da američki predsjednik Joe Biden “pomno prati događaje u Izraelu i Libanu”.

„Nastavićemo da podržavamo pravo Izraela da se brani i nastavićemo da radimo na regionalnoj stabilnosti“, dodao je Savett. SAD su pojačale svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku, raspoređujući dve udarne grupe nosača aviona u regionu.

Izrael i Hezbolah rutinski su razmjenjivali prekograničnu artiljerijsku i raketnu vatru otkako je rat s Hamasom u Gazi počeo u oktobru, ali sukobi su do sada prestali bez direktnog sukoba u punoj mjeri.

HezbolahIZRAELLiban
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čovje
20 dana prije

Zemlje u okruženju izraela trebaju raditi na bojnom ili bilo kakvim drugim otrovima.rasut utrov po Izraelu da pocrka što više fašističkih cionista, a vjerojatno će biti puno mrtvih Palestinaca i Arapa,ali će židova nestat upotpunosti i svijet će odahnut.

Max
18 dana prije

Nije ni otpor rekao zadnju.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI