Netanyahu odustao od ključnog ustupka u pregovorima o prekidu vatre u Gazi

Benjamin Netanyahu
2 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odustao je od jednog od ključnih ustupaka u pregovorima o prekidu vatre s palestinskom militantnom grupom Hamas, odbijajući neograničen pristup sjevernom dijelu Gaze, izvijestio je u subotu CNN, pozivajući se na izvore.

Sada izraelski premijer želi da se naoružanim pojedincima zabrani povratak u sjevernu Gazu kada dođe do potencijalnog prekida vatre. Ranije je Izrael pristao da dozvoli neograničen pristup sjevernom dijelu enklave, ali sada želi da se ta odredba poništi za bilo kakvu vrstu prekida vatre ili talački dogovor sa grupom.

Novi zahtjev mogao bi ugroziti pregovore koji se vuku mjesecima i do sada nisu dali nikakav rezultat.

Razvoj događaja dolazi nakon što je Izrael izveo veliki zračni napad na jug Gaze, s najmanje 70 poginulih i skoro 300 povrijeđenih, prema lokalnim zdravstvenim vlastima. Izraelske odbrambene snage (IDF) su tvrdile da su gađale najviše rukovodstvo Hamasa, uključujući šefa njegovog vojnog krila Mohameda Deifa. Militantna grupa osporava te tvrdnje, insistirajući da je Zapadni Jerusalem samo pokušavao da “prikrije” svoj najnoviji “užasni masakr”.

Sukob u Gazi izbio je nakon napada na jug Izraela 7. oktobra, koji je pokrenuo Hamas, a koji je odnio živote oko 1.200 Izraelaca, dok je više od 200 uzeto kao taoci.

Zapadni Jerusalem je odgovorio kopnenim operacijama i teškim bombardovanjem enklave, pri čemu je neprijateljstvo odnijelo živote preko 38.000 Palestinaca, prema procjenama Ministarstva zdravlja Gaze.

Benjamin NatanjahugazaIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
1 mjesec prije

Ako koga treba ubiti odmah onda je to Neitanahu.

Max
1 mjesec prije

Samo manevar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI