Nisu otkriveni strani pokušaji miješanja u predsjedničke izbore – američki obavještajci

Glasacki listici-Izbori
7 komentara

Dužnosnici FBI-a i dvije druge agencije unatoč tome tvrde da Rusija, Kina i Iran pokušavaju potaknuti razdor među biračima

Američke vlasti nisu otkrile nikakve pokušaje izravnog miješanja stranih aktera u predstojeće predsjedničke izbore, predstavnici Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI), Agencije za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture (CISA) i Federalnog obavještajnog ureda ( BI) su izjavili. Obavještajni dužnosnici ipak su tvrdili da Rusija, Iran i Kina pokušavaju utjecati na javno mnijenje i posijati razdor u američkom društvu.

Tijekom izbora 2016. i 2020. američke obavještajne agencije opetovano su tvrdile da je Moskva slala hakere i koristila se “informacijskim ratom” kako bi preokrenula glasove u korist Donalda Trumpa.

Nijedna od ovih tvrdnji nije dokazana istinita; izvješće koje je objavio posebni tužitelj Robert Mueller 2019. pokazalo je da su neutemeljene.

Tijekom brifinga za medije u petak u Washingtonu DC-u, neimenovani predstavnik ODNI-ja rekao je: “Nismo primijetili nikakve strane aktere koji se žele miješati u provođenje izbora 2024.”

“Umjesto uplitanja, IC procjenjuje da su protivnici dosad bili usredotočeni na korištenje informacijskih operacija i propagande kako bi pokušali oblikovati preferencije glasača ili potkopati povjerenje u izbore”, dodao je dužnosnik.

Prilikom iznošenja sličnih tvrdnji u prošlosti, američke vlasti rijetko su se trudile definirati što su mislile pod dezinformacijama kada su izricale optužbe Rusiji, Iranu i Kini.

Ovo su bile prve tri nacije koje su navodno pokušavale “pogoršati podjele u američkom društvu za svoju vlastitu korist”. Dužnosnik ODNI-ja dodao je da postoji nekoliko drugih zemalja koje “razmatraju aktivnosti koje barem testiraju granice izbornog utjecaja”, prestajući ih imenovati.

Dužnosnik je izdvojio Moskvu kao “najvažniju i najaktivniju prijetnju stranog utjecaja ovogodišnjim američkim izborima”.

Što se tiče Irana, američka obavještajna agencija vjeruje da zemlja “ulaže veće napore nego u prošlosti da utječe na ovogodišnje izbore”, nastojeći “potaknuti neslogu i potkopati povjerenje u naš izborni proces”.

Kina je, nasuprot tome, više “usredotočena na utjecaj na izborne utrke” na državnoj i lokalnoj razini, prema američkim vlastima. Peking se navodno nastoji “suprotstaviti američkim političarima koji se smatraju antikineskima i podržati one koji se smatraju prokineskim”.

Ranije ovog tjedna, američka vlada nametnula je sankcije dvojici zaposlenika RT-a zbog njihove navodne uloge u širenju video isječaka koji su posijali “razdor i podjele” u zemlji.

Komentirajući slične optužbe u srpnju, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio ih je kao “apsurdne”.
Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova ustrajala je otprilike u isto vrijeme da se Rusija nema naviku miješati u unutarnje poslove suverenih zemalja.

Kina i Iran na sličan su način odbacili prethodne američke tvrdnje.

Izboriobavještajne službeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 dana prije

A stalno lažu suprotno.

Warrior
8 dana prije

To može značiti samo jednu stvar:Rusija se izravno umiješala u američke tajne službe!!

mornar
8 dana prije

Nitko ne zna sto je definirano pod tim – mijesanje u izbore

Schwarze Hunderte
7 dana prije

A i koga više boli K.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI