Njemačka industrija bi propala bez ruskog gasa

Industrija
20 komentara

Šef Federacije njemačke industrije savjetovao je protiv embarga na ruski gas.

Kičma njemačke privrede – njena industrija – „srušila bi se“ ako bi Berlin odlučio da uvede embargo na ruski gas, upozorio je predsjednik industrijskog udruženja te zemlje.

Gostujući u četvrtak u političkom tok šou Maybrit Illner, Zigfrid Russwurm, predsjednik Federacije njemačke industrije (BDI), ukrstio je koplja sa drugim gostima koji su pozivali na hitno ukidanje ruskog gasa. Russwurm je istakao da bi, u slučaju da se uvede takav embargo, implikacije bile ogromne, daleko iznad „ograničenja brzine“ na autoputevima i „recesije i nezaposlenosti“, kako je voditeljka sugerisala.

Bez ruskog gasa, došlo bi do „virtuelnog kvara naših industrijskih mreža“, predviđa šef BDI. On je dodao da je u ovom trenutku nemoguće procijeniti potencijalne gubitke i dati čak i okvirnu cifru koliko bi to koštalo prosječnog Njemca.

„Govorimo o potpuno drugačijoj vrsti kolapsa naše industrije“, rekao je Russwurm, dodajući da bi Njemačka mogla doživjeti raspad same industrije na koju je „tako ponosna jer nas je provela kroz pandemiju Covid-19“.

Predsjednik BDI je takođe osporavao poziv aktiviste „Petkom za budućnost“ da se Njemačka u potpunosti udalji od gasa i prigrli obnovljive izvore energije umjesto da postane „zavisna od nekog drugog autokrate, kojih ne nedostaje širom svijeta“. Prema Russwurmu, gas je „izuzetno efikasan izvor energije, uključujući i klimatske“. Šef Saveza njemačke industrije je naglasio da je Njemačka ranije odobrila plan za postepeno izbacivanje uglja samo pod pretpostavkom da će zemlja dobijati dovoljno prirodnog gasa.

Dok su neki drugi gosti u programu tvrdili da je jednostavno nemoralno finansirati „Putinov rat“ u Ukrajini, Russwurm je, nasuprot tome, smatrao da Njemačka kupovinom ruskog gasa samo finansira režim u Rusiji, ali ne i njenu vojnu kampanju direktno.

Russwurm je naglasio da bi Berlin trebalo da se pripremi za svaki slučaj, uključujući mogućnost da Moskva „isključi gas“, ali je doveo u pitanje da li je ubrzanje toga dobra ideja za Njemačku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak ukaz kojim se od zemalja koje su uvele sankcije Moskvi zahtijeva da ruski gas plaćaju u rubljama od 1. aprila. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da nepoštovanje tog ukaza znači da nema isporuke gasa, jer ga Rusija neće dati „besplatno“.

Istog dana, francuski ministar finansija Bruno Le Maire i njemački ministar ekonomije Robert Habeck jasno su stavili do znanja da Pariz i Berlin neće biti „ucjenjeni” od strane Moskve i odbili su plaćanja u rubljama navodeći uslove postojećih ugovora o gasu.

Od početka ruske vojne ofanzive na Ukrajinu 24. februara, Moskva je pretrpila niz ekonomskih sankcija bez presedana. SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija, Japan i cijela EU ciljale su, između ostalog, sredstva ruske centralne banke, neke od najvećih komercijalnih banaka u zemlji i čitave industrije. Ruska vlada je obećala da će uzvratiti sopstvenim kontramjerama.

BDIgasIndustrijanjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Tako je! Rusija igra poštenu igru, a da zapadni stanovnik to uopšte nezna!
Zapad orkerstralno sankcionira Rusiju, da bi joj uništio privredu, a Rusija, koja ga drži za gušu, milostna je. Toliko strpljenja, kao što ga ima Putin, nema nijedan političar svijeta!
A razlog, zašto je krenuo, zbog 8. godišnjeg raketiranja Donbasa, NI NE SPOMINJU!
A nama je EU ugasila dostup do ruskih medija i blokirao nas kod kuče!

Rudar
2 godine prije

Ma ljudi moje je li to moguće ??
Ja ne znam kakvo ludilo vlada njemačkim politiočarima, u svitanju velike krize oni gase nuklearke!?!?!?
CovID i Co2 ludilo ide napred, zašto?
Pa ako žele depopulaciju i uništavanje sirotinje samo jedna nuklearka na bilokoji grad u Rusiji i problem je riješen, neće ostati kamen na kamenu, depopulacija par ekselans, kako bi netko rekao.
Bolje da se primeju maksuzije nego teških droga koje im amerika servira.

držnedaj
2 godine prije

E baš je fino da su i oni, i to od Rusa ovisni!
Nikad se ti neće dozvsti pameti

tihobl
2 godine prije

Imam jedno pitanje za nijemce i evropljane – zasto se neprijateljski odnose prema ukrajinskim izbjeglicama?

Preko milion izbjeglica se vratilo u bivsu Ukrajinu iz EU. Sve manje ih bezi na zapad, a sve vise ih se vraca. Ukrajina je bila bijeda i propala drzava i prije ruske specijane akcije, sad je bivsa drzava, a za manje od mjesec dana narod je zakljucio da im je bolje da se vrate kuci nego da budu u EU? Tolike godine su tezili Evropi i evropskim vrijednostima, a sad bjeze nazad pod rusku okupaciju. Sta su to vidjeli u Evropi da ih je natjeralo da okrenu nazad?

I jos jedno pitanje: zasto bijele izbjeglice iz slavenske zemlje nisu dobrodosle kao obojeni migranti?

2 godine prije

Sad ih samo čvršće drze za mooda..

Detektor
2 godine prije

Ma gluposti. Kakav crni kolaps industrije. Pa valjda se jedna TV voditeljica bolje razumije u energetiku i industriju od nekakvog predsjednika Federacije njemačke industrije.

2 godine prije

Slušam RT i umirem od smijeha, šta amerikanci rade Nijemcima….
Prodaju im plin, nude naoružanje, šalju izbjeglice, sve u ime Ukrajine.
Sve plača Njemačka!
Danas idu cijene 30% gore….

Mirko
2 godine prije

Sta sad? Nemci kupuju Rublje ili ne?!

Lenko
2 godine prije

Propast će imali ruski plin ili ne imali ga.
Udalji su se, ne samo oni nego svi od Stvoritela.
Bez vjere si ništa, bez vjere svaki te vjetar pokreće ovako ili onako.

Zdravi i veseli bili. Mir bio s Vama. Bog! Bog!

abc
2 godine prije

Ma propadnite več jednom… Sve ste ionako napljačkali…

Max
2 godine prije

Kao i bez nafte.

rade
2 godine prije

Rusi su im ostavili da izaberu izmedju dva jako losa scenarija.Jedan je placanje plina u rubljama,to ce biti onda zlatna plinska rublja.Euro ce oslabiti i onda EU zona nece moci dostampavati euro,i izvoziti ga zajedno sa inflacijom.Drugi izbor je prestanak dotoka plina sto bi unistilo evropsku ekonomiju.Sto god izaberu,imaju veliki problem.Hrvatska bi trebala zaustaviti prelazak na euro.

Miodrag
2 godine prije

ZAR NE VIDITE DA SVE KONCE VUCE CLAUS SVAB?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI