Njemačka isključuje zonu zabrane letova u Ukrajini

Ukrajina mapa
20 komentara

Berlin se protivi bilo kakvim inicijativama koje imaju za cilj uspostavljanje zone zabranjenog leta nad bilo kojim dijelom ukrajinske teritorije koji bi bio pod kontrolom snaga NATO-a, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit na konferenciji za novinare u ponedjeljak. Grupa poslanika je ranije pokrenula tu ideju.

U subotu su poslanici iz opozicije i trostranačke vladajuće koalicije rekli da podržavaju gađanje ruskih projektila i dronova iznad Ukrajine korištenjem obrane u Poljskoj i Rumuniji. Također su se zalagali za stvaranje sigurne zone široke 70 km duž granice Ukrajine i EU.

Na pitanje šta savezna vlada misli o toj ideji, Hebestreit je odgovorio da se kabinet kancelara Olafa Scholza tome protivio u prošlosti i da će to učiniti sada. “Osjećali smo da će to preći granicu direktnog učešća NATO-a” u sukobu između Kijeva i Moskve, rekao je on, misleći na sličan stav koji je Berlin zauzeo u novembru 2022.

„Isto se odnosi i na razmatranja izražena na različite načine sada“, naveo je portparol. Prema Hebestreit-u, zapadni pristalice Kijeva treba da se usredsrede na snabdevanje Kijeva sistemima protivvazdušne odbrane kao što je Patriot američke proizvodnje, koji je Berlin nedavno obećao da će poslati Ukrajini. Njemačka je već „veliko uložila u ukrajinsku protivvazdušnu odbranu“, rekao je zvaničnik, ukazujući na sisteme protivvazdušne odbrane Nemačke IRIS-T i samohodne protivavionske topove Gepard koje je njegova nacija takođe isporučila Kijevu.

Inicijativu poslanika ranije je kritikovao i jedan uticajni poslanik. Korištenje protuzračne odbrane NATO-a protiv ruskih ciljeva bilo bi “igranje vatrom”, upozorio je Rolf Mutzenich, koji predsjedava parlamentarnom grupom Socijaldemokratske partije (SPD) kancelara Olafa Scholza u Bundestagu. Prema njegovim riječima, uključivanje njemačkih oružanih snaga u odbranu ukrajinskog zračnog prostora “odmah bi nas pretvorilo u zaraćenu stranu” i zahtijevalo bi odobrenje Bundestaga.

Razvoj događaja dolazi usred izvještaja koji sugeriraju da se kijevske snage sve više bore da odbiju ruske raketne udare. Prema podacima koje je u ponedjeljak citirao Wall Street Journal, Ukrajina je presrela samo oko 46% ruskih projektila u posljednjih šest mjeseci, u poređenju sa 73% u prethodnom uporednom periodu. U aprilu je ta brojka pala na 30%.

njemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Pametno 😁

Mrčikola
1 mjesec prije

Ma, bogati.., jeli to netko zayebaye vas pa vi zayebajete nas ili su se stvari preko noći stubokom promijenile…s obzirom na jučerašnji naslov da njemački poslanici traže uspostavu zone zabrane letenja nad Ukrajinom.😁

Max
1 mjesec prije

Opametili se.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

”…stvaranje sigurne zone široke 70 km duž granice Ukrajine i EU.”

Iz rubrike “Heil, Slaveni!”

P.S.
“Njemačka i Japan će ojačati vojnu suradnju i održati prve vježbe kopnenih snaga dviju zemalja u poslijeratnoj povijesti – Kyodo News

Još da Italija održi vojne vježbe u Abesiniji…

BanOvan
1 mjesec prije

Opaaa, Đurđa, da “Crvenog barona” nije uhvatilo u križima pa je sve ostalo na achtung-dichtung MileFa?

nastran
1 mjesec prije

sve jasno!

tuf
1 mjesec prije

Nije da ne bi, samo nemaju čime.
Kukaju da će im obrana vlastitog neba ostati krnja i zbog te jedne Patriot baterije koju šalju.

Bruno
1 mjesec prije

Kako je ova nacija mogla postati vodeća u EU uz ovoliko glupana. Pa iranske dronove su presretali iz Izraela i Jordana, koji je saveznik SAD i morao im je to dopustiti. Jebene Švabe bi da se avioni dižu i presreću iz Rumunije i Poljske. Dobro jesu Poljaci i Rumuni glupi, ali shvaćaju da bi u tom slučaju bio taracing Polske i Rumunije a ne NJemačke. Bi li Švabe poslali vojsku da ih brane? BI , malo sutra , a više prekosutra.

Гавран
1 mjesec prije

Sve je naravno potpuno obrnuto!
Rusija je nad Ukrajinom uvela zonu zabrane leta za zapadne avione.

Prаvi Zmaj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаra)
1 mjesec prije

Baš mi je žao što su odustali. Trebali su da pokušaju, pa da vide kako musa dere jarca.

Rusi nisu izdajničke fifice poput Hrvata pa da im se naguze i pjevuše danke dojčland. Rusi bi ih razvalili k’o beba zvečku.

xyz
1 mjesec prije

Njemci bi seksali ali ne da njima uđe… Voljeli bi da cijela istočna Evropa krvari za njihove interese, a oni da ubiru profit kao njihove gazde Amerikanci.
Njemci dobro znaju šta jih čeka u direktnoj vojnoj konfrontaciji sa Rusijom. Tad Njemačka nestaje sa karte sveta.

Voltaire
1 mjesec prije

Problem je sto je Annalena Baerbock nedojebana 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI