Njemačka je prekršila obećanje onima koji su preživjeli nacističku blokadu

Sergej Lavrov
37 komentara

Sadašnje vodstvo u Berlinu smatra da je zemlja “poravnala račune sa svima”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova

Berlin nije ispunio svoje obećanje da će izgraditi bolnicu za preživjele nacističke blokade i opsade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu i odbio je platiti odštetu preživjelim nežidovima, ustvrdio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Blokada Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu, koju su gotovo 900 dana provodile nacistička Grupa armija Sjever i snage njihove saveznice Finske, ubila je milijun ljudi, više od 600.000 izgladnjivanjem.

U intervjuu za obrazovni projekt ‘No Expiration Date’ objavljenom u subotu Lavrov je rekao da je Berlin 2008. odlučio uvesti paušalne isplate preživjelima blokade, najdulje i najbrutalnije u modernoj povijesti, ali samo onima koji su židovska.

“Apelirali smo na njih i rekli da pravda mora pobijediti. Sve [žrtve blokade] su isto patile, smrzavale se, umrle”, rekao je Lavrov. “Rečeno nam je da žrtve holokausta mogu i trebaju dobiti odštetu prema zakonu, te da svi ostali nisu žrtve holokausta. Ne trebam ni objašnjavati koliko je ovo cinično zvučalo.”

Berlin je umjesto toga ponudio izgradnju male bolnice i organiziranje događaja za mlade kako bi se susreli s preživjelima, na što je Moskva pristala, rekao je Lavrov. Međutim, prema riječima diplomata, nisu poduzeti daljnji koraci.

Ova kuća za sastanke i bolnica još uvijek nisu dovršene.

Moskva je izvršila paušalne isplate preživjelima iz blokade, nakon dekreta ruskog predsjednika Vladimira Putina iz rujna 2021.

Prema Lavrovu, njemački dužnosnici “šalju signale” da je to pitanje “stvar prošlosti, Njemačka je poravnala račune sa svima, platila odštetu, više puta se ispričala”. Moskva ne želi da se moderna Njemačka neprestano kaje za prošlost, rekao je Lavrov, ali pozicija Berlina “miriše na oholost”, što bi moglo navesti naciju da dođe do ideja o iznimnosti, dodao je.

Lavrov je opisao kako se nacizam uspio ponovno uzdići u Ukrajini kao upozorenje Njemačkoj. Ta je zemlja korisna Zapadu kao oruđe za borbu protiv Rusije, rekao je Lavrov, pa su njezini zagovornici zažmirili na “otvorene akcije uvođenja nacističke teorije i prakse”.

nacizamnjemačkaSergej Lavrov
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Očekivano
1 mjesec prije

Rusija je prekršila obećanje onima koji su obecali denacifikaciju ukrajine
Od Velikog plana ostalo samo kradja teritorija o ubijanje civila

nekoime
1 mjesec prije

U WW2 poginulo je oko 400.000 Židova i 32 milijuna Rusa, naravno da se židovska žrtva mora više cijeniti, ipak su Rusi niža rasa.

Max
1 mjesec prije

I jest.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Sad bi ovdje netko trebao komentirati?
🤣🤣🤣

Bruno
1 mjesec prije

Pa što se Lavrov čudi. Najbrojnija nacionalna skupina u Americi su Njemci, oko 50 milijuna. Svi nacisti, koje nisu zarobili Rusi, završili su u SAD ili u Argentini. Tamo su nastavili da šire nacizam i sada su te naciste vratili u Hrvatsku, Srbiju, Njemačku, Ukrajinu, Baltičke zemlje, Poljsku, Kazahstan. Amerikanci su uzagajali naciste jer nemaju plan za 15 dana, kao Jadranka KOsor, već planiraju 100 godina u naprijed, s mogućim korekcijama u danom trenutku. Morati će ih ponovo potaracati, počevši od Amerike, da ponovo pobjegnu i okupe se u EU. Tadaće biti olakšano čišćenje.

Steve
29 dana prije

Kad se prisetim koji narodi su javiše postradali za WWII i povučem paralelu sa današnjim (ne)prilikama, nekako mi sve dođe jasnije. Svaki put, računica mi izbaci Slovene i Kineze…

ime
29 dana prije

ejba im pas mater švabsku. predatorsku. nas pljačkaju telekomima več 20 godina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI