Njemačka kaže da s Rusijom dijeli informacije o napadu na Sjeverni tok

Sjeverni tok 2
18 komentara

Moskva je inzistirala da joj Berlin ne daje potrebne informacije u vezi sa istragom o sabotaži naftovoda

Njemačka dijeli s Rusijom neke informacije o istrazi o sabotaži plinovoda Sjeverni tok, rekao je glasnogovornik nacionalnog ministarstva vanjskih poslova tijekom konferencije za novinare u ponedjeljak. Moskva je prethodno optužila Berlin za nedostatak transparentnosti u vođenju istrage.

Cjevovodi Sjeverni tok 1 i 2 korišteni su za transport ruskog prirodnog plina u Njemačku i druge dijelove zapadne Europe. Tri od četiri cjevovoda sabotirana su u rujnu 2022. u nizu eksplozija ispod Baltičkog mora u blizini danskog otoka Bornholma. Počinitelji napada još nisu službeno identificirani.

“Mi [sudjelujemo] u razmjeni informacija s ruskim vlastima”, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova upitan da komentira nedavne izjave Moskve.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je optužio Berlin za prikrivanje činjenica o napadu i zatražio potpunu transparentnost istrage.

Njemačka mora “prestati kategorički odbijati iznijeti činjenice koje nije mogla ne otkriti”, rekao je u intervjuu za Izvestiju objavljenom u ponedjeljak. Komentirajući razvoj događaja, njemački je glasnogovornik inzistirao na tome da Berlin ne može podijeliti nikakve preliminarne rezultate istrage jer je istraga još u tijeku.

Predaju se informacije koje se mogu podijeliti bez “ugrožavanja” istrage, ustvrdio je dužnosnik.

Lavrov je u intervjuu rekao da je Moskva već uložila službenu žalbu u vezi s istragom Berlina i da će zatražiti transparentnu međunarodnu istragu incidenta.

Moskva je optužila Washington da je orkestrirao napad, dok je Kijev tvrdio da je Rusija digla u zrak vlastitu infrastrukturu. Neki zapadni mediji u više su navrata tvrdili da je operaciju vodila “proukrajinska skupina”.

Njemačka je navodno izdala svoj prvi nalog za uhićenje povezan s istragom 14. kolovoza. Vjeruje se da je osumnjičenik ukrajinski državljanin identificiran samo kao ‘Vladimir Z’. Nije jasno ima li muškarac ikakve veze s ukrajinskom vojskom ili obavještajnim službama.

njemačkarusijasabotažaSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Protiv Sistema
27 dana prije

Da bi mogli dijeliti informacije s Rusijom najprije moraju izaći iz američkog čmara. Kolonija nad kolonijama

AJeTo
27 dana prije

Istraga bi prije završila bilateralno, 1 na 1, nego transparentno u međunarodnim okvirima.

Darko
27 dana prije

Nijemci su stvarno glup narod kada se dadu ovako zajebavati Ukrajincima. Najprije im Ukrajinci razore investiciju i energetsku stabilnost a onda im Nijemci šalju nemilice pomoć u ratu protiv Rusije? Ja nisam do9 sada vidio niti jedan drugi narod da je toliko glup i da nema svog dostojanstva. Poslali su onu priglupu kravetinu Ursulu da ih vuče za nos, a oni šute kao P u šaci 🙂

nepoželjni
27 dana prije

Ma koga to više uopće briga !? … i kakve ja, ili bilo koji pošteni posjetitelj portala ima koristi od ove i sličnih “informacija” ?

Max
27 dana prije

Ništa im ne vjerujem.

žile29
27 dana prije

Nemogu vjerovat da du Njemci toliko glupi,ukrajinci jim raznese glavnu energetsku žilu a oni im za uzvarat poklone miljarde i miljarde i još i neomajno podržavju hahahah ode švabe u tri pm

ime
26 dana prije

da prevedemo:
balkanci nam neče grijat (neče radit) migrante, tj. u slučaju dukog smrzavanja vratit če se u svoje kuče i grijat na drva pa vas rusi lijepo i ponizno molimo da nam vratite plin.

abc
26 dana prije

Njemci sa Rusima sebi naprave koristan projekt, pa posle toga urade samoubistvo na zahtjev USA.
Rusija zbog toga nema nikakve štete ali EU i Njemačka je itekako imaju. Gospodarski pad EU se još nije zaustavio i sve više se ubrzava.
EU je htjela na zahtjev USA uništiti Rusiju, pa je uništila samu sebe.

nessy
26 dana prije

O ovome ce se pisati knjige. Jedna drzava drugoj priredi stotine miljardi troska, sto kratkorocno, sto dugorocno, a osteceni se pravi da nista nije bilo, nego razbojniku, koji ne zna rijeci ‘hvala i molim’, salje miljarde, valjda da im plati sto su ih unazadili, neizmjerno. Samo naprijed!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI