Njemačka krije informacije o napadu na Sjeverni tok

Marija Zaharova
12 komentara

Berlin nije dostavio Moskvi nikakve stvarne informacije o napadima na gasovode Severni tok 2022. godine, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Cjevovodi koji su prolazili ispod Baltičkog mora korišteni su za transport ruskog prirodnog gasa u Njemačku i druge dijelove zapadne Evrope. Oštećeni su u septembru 2022. u nizu eksplozija u blizini danskog ostrva Bornholm. Rusija je optužila SAD za orkestriranje napada, dok su neki mediji na Zapadu krivili “proukrajinsku grupu”.

Ranije ove sedmice, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Njemačku da odbija službeno podijeliti informacije o istrazi, sugerirajući da njihovo curenje u medije umjesto toga izaziva “sumnje da je sve ovo inscenirano” kako bi se skrenula krivica sa stvarnih krivaca. Portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova Sebastian Fischer odgovorio je u ponedjeljak da je Berlin uključen u “razmjenu informacija” sa Moskvom. Govoreći u srijedu, Zakharova ga je optužila da laže.

„Ono što je gospodin Fischer rekao uopšte ne odgovara stvarnosti“, rekla je Zaharova novinarima. „Jednostavno rečeno, to je laž. Gotovo dvije godine njemačka strana je na sve upite ruskih vlasti u vezi sa uništavanjem Sjevernog toka odgovarala samo praznim formalnostima koje nisu sadržavale nikakve činjenične informacije.”

Fischerova izjava “samo pojačava naše sumnje u namjeru Berlina da ‘digne u zrak’ istragu, koja se vodi u potpunoj tajnosti, ne dozvoljavajući joj da identifikuje istinske pokretače napada na najveći transevropski objekat energetske infrastrukture”, Zakharova dodano.

Prema riječima glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova, Njemačka proganja i medije koji zapravo pokušavaju otkriti šta se dogodilo, što “pokazuje da Berlin ima šta da krije i da je krajnje nezainteresovan za sprovođenje prave istrage i iznošenje istine u javnost”. Originalni Sjeverni tok izgrađen je nakon spora oko tranzita gasa između Kijeva i Moskve 2009. godine, što je omogućilo Gazpromu da snabdijeva Zapadnu Evropu bez ovisnosti o Ukrajini i Poljskoj. Drugi naftovod je završen krajem 2021. godine, uprkos kašnjenjima zbog američkih sankcija.

Narativi zapadnih medija o “ukrajinskim saboterima” koji stoje iza eksplozije, bez obzira da li su djelovali po naređenju iz Kijeva ili sami, počeli su se pojavljivati ​​tek nakon što je američki istraživački novinar Seymour Hersh okrivio Washington. Pozivajući se na izvore u obavještajnoj zajednici, Hersh je tvrdio da su ronioci CIA-e koji rade s norveškom mornaricom postavili bombe sa daljinskim aktiviranjem na oba naftovoda, koristeći vježbu NATO-a u regiji kao pokriće.

U međuvremenu, Ukrajina je tvrdila da je Rusija digla u vazduh sopstvene gasovode, što je Moskva odbacila kao smešno.

njemačkarusijaSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Subaru avatar
25 dana prije

Opet ova varanica rese kvake šesterokrake, romanovi su se prije prezivali zaharovi.

madam
25 dana prije

Pa svima je jasno, da ni ne smiju kazati, ko jim je digao severni tok u vazduh.

Moje Ime AD 1995
25 dana prije

Napad na “ratnu kasu Rusije” dizanjem Sjevernog toka u zrak, logicno! Jedino Sudza jos uvijek radi! A ratna kasa se puni preko Erdogana i Juznog toka. Izvoz iz EU prema Kazastanu ekspoldirao! Jedino sto teret pocinje zapinjati vec kod Minska.

tihobl
25 dana prije

Uvijek treba pratiti trag novca i ko je imao najvecu korist taj je krivac. Rusi su prestali u Njemacku isporucivati plin po ugovorenim niskim cijenama, salju LNG po nekoliko puta vecim cijenama. Obim ruskog izvoza je isti, obim uvoza EU je skoro isti.

Max
25 dana prije

Jasno kad je umješana.

vigor komar
25 dana prije

a srpija vam taji da je najzasluznija(vulin etc) za ukrajinski prodor u kursku oblast posto otkrila ruske vojne tajne nato paktu.

FELIX
24 dana prije

VEROVATNO NE OCEKUJETE DA CE SAMI SEBE KRIVITI ZA SUDELOVANJE U TOJ OPERACIJI I ILI SVOJE SAVEZNIKE A POGOTOVO NE ONE KOJI SU SVE TO NARUCILI, AKO NJEMCI NE ZNAJU KO JE TO NARUCIO SIGURNO ZNAJU KO JE TO IZVEO, ZNAJTE DA TO TEHNICKI NIJE BILO BAS LAKO IZVESTI. KADA RAZMISLJATE O TOME MORATE SE PITATI KOME JE UNISTENJE GASOVODA KORISTLO DEO ZAKLJUCKA NEKA BI BIO DA SIGURNO NE RUSIMA A VEROVATNO NI NJRMCIMA ILI EVROPI.

Samo U Prolazu
23 dana prije

Kad su i Leyen i Scoltz znali sto se sprema a nisu sprijecili!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI