Njemačka otkriva “plan mobilizacije”

Njemacka vojska
28 komentara

Ministarstvo odbrane Njemačke je pripremilo nekoliko prijedloga za reformu regrutacije kako bi se suočilo s kroničnim nedostatkom osoblja u Oružanim snagama, prenosi list Die Welt ovog tjedna. Očekuje se da će ministar Boris Pistorius odabrati jedan od njih i službeno ga predstaviti početkom juna, navodi list.

Pistorius je prvi put pokrenuo pitanje ponovnog uvođenja obaveznog vojnog služenja prošlog mjeseca, kada je predstavio ambiciozan plan vojne reforme s ciljem da Njemačku bolje pripremi za mogući oružani sukob.”Razmatrali smo ponovno uvođenje obavezne vojne službe”, rekao je ministar tada, pružajući malo detalja o planovima. Njemačka je ukinula obaveznu službu 2011. godine.

Prošle sedmice, Ministarstvo odbrane navodno je predstavilo tri opcije koje Pistorius treba razmotriti, navodi sedmično izdanje Die Welta, pozivajući se na interna dokumenta ministarstva. Prva i “najopreznija” opcija, prema listu, ima za cilj “iskorištavanje svih mogućnosti za dobrovoljnu vojnu službu”.

Prema prvom planu, svi mladi ljudi koji navrše 18 godina moraju biti registrirani kod vojske i primati promotivne i informativne materijale o služenju u njemačkim oružanim snagama, Bundeswehru. Zatim bi dobrovoljno popunili upitnik o svom psihičkom i fizičkom stanju te motivaciji za vojnu službu. Oni koji žele pridružiti se vojsci proći će zatim kroz savjetovanje i procjenu.

Ova opcija se opisuje kao zahtijevajući samo manje pravne promjene, dok je “značajna u pogledu vremena, osoblja i financija”, ali potencijalno nedovoljna za ispunjenje potreba za regrutovanjem u vojsci, koje iznose između “30.000 i 40.000” osoblja godišnje, prema Die Weltu.

Druga opcija bi učinila obaveznom registraciju i popunjavanje obrasca za sve njemačke muškarce starije od 18 godina. Žene bi također bile kontaktirane od strane vojske, ali na dobrovoljnoj osnovi. Zatim bi njemačka vojska odabrala potrebni broj regruta u skladu s njihovim potrebama i zahtjevima za fizičku spremnost.

Ovaj model se “ocjenjuje od strane ministarstva kao prikladan s perspektive planiranja osoblja kako bi se zatvorili trenutni nedostaci u ispunjavanju potreba”, navodi Die Welt, pozivajući se na dokumente ministarstva.

“Reaktivacija obavezne vojne službe snažan je politički signal našim partnerima u Europi, i sistemske suparnike i u savezu”, navodno se također navodi u dokumentu. Takve promjene mogle bi se uvesti jednostavnom promjenom zakona, bez potrebe za izmjenom ustava, dodaje medijska kuća.

Treća opcija bi uvela “rodno neutralan” model regrutacije i učinila registraciju kod vojske i potencijalni obavezni vojni rok obaveznim za muškarce i žene. Kasnije, “uvođenje opće obavezne službe moglo bi se raspravljati” na osnovu ovog modela, sugeriraju vojni dokumenti. Dodatno, uvedena bi bila alternativna služba u medicinskim službama ili vatrogasnim odjelima. Službenici ministarstva opisuju ovaj model kao “najpovoljniju opciju u pogledu ispunjavanja potreba” vojske.

I dalje bi bilo potrebno “opsežno mijenjanje pravne osnove kako bi se stvorila obavezna vojna služba i regrutacija”, prema dokumentima. Autori reforme navodno priznaju da će uvođenje takvih promjena biti “nije lako” zbog “jasnog skepticizma”, posebno među mlađom generacijom.

Trenutno samo jedna stranka – opozicija Kršćanska demokratska unija (CDU) – podržava reformne planove, prema Die Weltu. Vodeća trostrana koalicija i kancelar Olaf Scholz nisu skloni ideji, dodaje list. Sam Scholz je u novembru 2023. rekao da nije “dobra ideja sve to mijenjati”.

BundeswehrnjemačkaOlaf Scholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kom opanci kom obojci
1 mjesec prije

treba uvesti (nametnuti) takav model služenja vojske i to 1- 5 godina obavezno po cenzusu bogatstva, što si bogatiji služiš više godina. Dakle oni siromašni i koji nemaju značajnu imovinu ne bi trebali služiti vojsku i ići u rat, jer oni nemaju što braniti i za ništa ginuti. Bogati neka brane i ginu u obranu svoga bogatstva i uzurpiranih prava i neka se junače svojim +urcem a ne uživati na cruserima i resortima hladeći jaja u šampanjcu !!!! pa da vidimo tu legiju vojničina i heroja !!!

Kosir i Bat
1 mjesec prije

Sta se prica, oce li izvuci iz kasuna i one stare uniforme i bandijere sa kukastim krizevima?

lulu
1 mjesec prije

Bravo Whermacht, krenute stopama svog Fuhrer u provaliju

hugo
1 mjesec prije

Kaze danas Lavrov nek dodje zapad – na polje boja – Rossia ih ceka

Drago
1 mjesec prije

Pola ce se njih izjasniti kao diverse

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

U rat su išli najbolji, najjači, najzdraviji.
I nastradali…
U vojsku nisu primali bolesne, invalide…
I oni su ostali.
Njemačka je u dva svjetska rata izgubila svoj najbolji genetski materijal.

ime
1 mjesec prije

ko je abnormalan ide poginit za uršulu dok mu migranti prče ženu.

gargamel.
1 mjesec prije

Imam četiri unuka, sa državljanstvom deutschland, neče dobiti ni crno iza nokta, ako prismrde kasarni.Razmišljam da bez obzira na sve, uslov, ili nazad ili večerajte mene ne čekajte.

MrKamenjarac
1 mjesec prije

…NEMACKA TRAZI PO TRCI PUT DA DOBIJE PO PITCIHI;NAVALILI KO BUDALE NA KU*AC….

Max
1 mjesec prije

Parada pedera protiv Iskandera.

Darko
1 mjesec prije

Glupi Švabe bi opet ostavili kosti pod Moskvom?

tihobl
1 mjesec prije

Uskoro ce po Minhenu hvatati po ulicama kao u Odesi.

Ziv je Geza
1 mjesec prije

Cuo sam da bajden i stoltenberg nagovaraju shuljca da postavi konchitu wurst ne celo wermachta,da bi u sto kracem roku organizirali obranu istocnog fronta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI