Njemačka predaje veći deo komande vojske NATO-u

Njemacke trupe
12 komentara

Većina Bundeswehra (njemačke oružane snage) bit će pod komandom NATO-a do 2025. godine, sa oko 35.000 vojnika postavljenih na “najviši nivo pripravnosti”, najavio je ministar odbrane Boris Pistorius tokom uvodnog govora na vašingtonskom Univerzitetu Johns Hopkins u četvrtak.

Najava dolazi u trenutku kada se Njemačka bori da riješi velike nedostatke osoblja i opreme u svojoj vojsci, a mnogi zamjenski artikli kupljeni za Bundeswehr šalju se kao pomoć Ukrajini u njenom sukobu s Rusijom. Parlamentarni izvještaj u martu otkrio je da vojska također “stari i smanjuje se”, sa 20.000 nepopunjenih pozicija i “veoma visokom” stopom napuštanja.

“Sigurnost naših saveznika je naša sigurnost. Stoga će do sljedeće godine većina Bundeswehra biti stavljena pod komandu NATO-a”, rekao je Pistorius u svom govoru u četvrtak, dodajući da će “približno 35.000 njih biti na dva najviša nivoa pripravnosti”.

Ministar je rekao da je fokus Berlina i dalje na “zaštiti naših saveznika na istočnom krilu NATO-a” i ukazao na nedavne poteze Njemačke da poveća svoje vojno prisustvo u regionu. Prošlog mjeseca Njemačka je poslala prethodni tim vojnika u Litvaniju kao dio plana za uspostavljanje oklopne brigade pune snage od 4.800 vojnika, koji će biti trajno stacionirani u baltičkoj državi koja graniči s Rusijom do 2027. godine. Tada je Moskva rekla ovaj potez bi zahtijevao poduzimanje “specijalnih mjera” kao odgovor.

Govoreći o raspoređivanju Litvanije u SAD, Pistorijus je to nazvao “slučajem bez presedana u nemačkoj istoriji” i “jasnim signalom” ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da će “svaki pedalj” teritorije NATO-a biti odbranjen.

Ranije tokom dana, Pistorijus se sastao i sa svojim američkim kolegom, ministrom odbrane Loydom Austinom, i otkrio da je Berlin kupio tri višecevna raketna bacača HIMARS američke proizvodnje za Ukrajinu.

„Oni dolaze iz zaliha američkih oružanih snaga i mi ćemo ih platiti“, rekao je on. HIMARS lanseri su postavljeni na šasiju kamiona i mogu brzo ispaliti više projektila. Pistorijus je prokomentarisao i mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka u Njemačkoj kako bi pomogao u rješavanju njenih kadrovskih pitanja, rekavši da je njena odluka da ukine regrutaciju 2011. godine bila “greška”.

Vremena su se sada promijenila, rekao je, i “uvjeren sam da je Njemačkoj potreban neki oblik regrutacije.” Čini se da je njemački kancelar Olaf Scholz manje zainteresiran za tu ideju, rekavši prošle godine da ponovno uvođenje nacrta “nije dobra ideja”.

BundeswehrNATOnjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
1 mjesec prije

Ne mogu vjerovati da su Nijemci postali toliko glupi?

eks
1 mjesec prije

Nemačka je porobljena “do jaja” . NATO je “Wemacht” nove nacističke imperije – USA .

nastran
1 mjesec prije

ne do jaja…u šupku je!

xyz
1 mjesec prije

Totalna kapitulacija i podređivanje Njemačke židovsko-američkim cionistima. NATO je cionistička pljačkaška formacija i to postaje sve očitije.

frk
1 mjesec prije

Ne placas ti nista nego radni narod kojem otimate, placaju Poljaci, Bosanci, Hrvati i ovo nesto malo Nijemaca sto je jos ostalo.

tihobl
1 mjesec prije

Zato je velika stopa napustanja? Zar Njemacka nije u stanju da vojnicima da pristojne plate, dzabno stanovanje i ljetovanje u Kuparima?

kom opanci kom obojci
1 mjesec prije

sada njemački vojni robovi (galioti vojnički) a uskoro i ostali porobljeni narodi europe (pa tako i rvati ili ono što bude od rvacke ostalo) pod komandom USrAnih generala korporacije zla i ljudskih žrtvovannja za samotvorne krvoločne i krvožedne bogove globalnoga korporativizma, biti će bačeni na juriš u mikser “ljudskog” frapea…. sretno žmurci kao jewreji pred krematorijem u miru i tišini ….

Drago
1 mjesec prije

3 HIMARSa to vam nije dovoljno da odbranite jedno selo .Tipicno za Svabe,glupi tupi i neupotrebljivi.

Max
1 mjesec prije

Sad su i službeno vazali.

Perun
1 mjesec prije

Bahn, Schule, Armee: So kaputt ist Deutschland……Njemačka je u BANANI i predaje veći dio komande vojske NATO-u ….ucinile su to i ostale BANANA drzave koje su pristupile u nato ( citaj perspektivni vojni otpad)……sve zemlje clanice nato imaju demografske probleme i nitko nije voljan ,,sluzit” nato vojsku punu imbecila i psihopata …..SFSN…

Keki
1 mjesec prije

Ova Njemačka se raspada.
Iz kojeg razloga se jedna od najjačih industrija naočigled baca na koljena…?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI