Njemačka se protivi raketnom štitu iznad Ukrajine

Njemacka vojska
3 komentara

Berlin smatra da je zahtjev Vladimira Zelenskog za NATO  “raketni štit” nad Ukrajinom korak predaleko, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Govoreći za New York Times prošle sedmice, ukrajinski lider je tvrdio da bi NATO trebao oboriti ruske projektile sa svoje teritorije, kao što su SAD i Velika Britanija učinile s iranskim projektilima i dronovima usmjerenim na Izrael. “S naše tačke gledišta, to bi bila umiješanost, direktna umiješanost u ovaj sukob. A to je nešto čemu ne težimo”, rekao je Hebestreit novinarima u Berlinu.

Njegovi komentari dolaze dva dana nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg isto tako odbacio tu ideju, rekavši njemačkom listu Welt am Sonntag da blok koji predvode SAD “neće postati dio sukoba”.

Stoltenberg je insistirao da “nema planova za slanje trupa NATO-a u Ukrajinu niti za proširenje NATO-ovog protivvazdušnog štita na Ukrajinu”.

Umjesto toga, šef bloka predvođenog SAD-om predložio je da se pristane na još jedan od zahtjeva Zelenskog, da se ukinu navodna ograničenja upotrebe oružja koje je obezbijedio NATO na onome što smatra ruskom tlu. Međutim , neki od članova bloka već su se suprotstavili toj ideji.

Hebestreit je izbjegao pitanje da li je Kijev dao Berlinu jamstva da neće napasti rusku teritoriju oružjem koje je snabdjela Njemačka, rekavši da su takvi aranžmani “podložni povjerljivosti”.

NATO se takođe obavezao da će Kijevu slati još više oružja, municije i opreme, iako su njegove zalihe presušile. Stoltenberg je iznio petogodišnji plan da Ukrajini obezbijedi 100 milijardi eura (108 milijardi dolara) vojne pomoći, ali neke članice bloka su navodno zabrinute odakle bi taj novac došao.

Moskva je više puta upozoravala da bi takve isporuke samo produžile borbe, bez promjene ishoda, i povećale rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

njemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Sad im se ne gine, Inače je zahtjev Zelenskog potpuno sulud.

Lucija, prva
1 mjesec prije

“NATO trebao oboriti ruske projektile sa svoje teritorije, kao što su SAD i Velika Britanija učinile s iranskim projektilima i dronovima usmjerenim na Izrael”

ROFL 😄😄

Nisu oni nikakav projektil oborili.
Jer nemaju sa čime.

Kao što ne mogu niti ruske oboriti.

JEFTINA PROPAGANDA.

gargamel.
1 mjesec prije

Evo i isjecak iz zapadne stampe”Prema kijevskoj vojsci, ruske snage su izgubile 15 oklopnih patrolnih vozila i više od dvadesetak artiljerijskih sistema u posljednja 24 sata borbi. Oružane snage Ukrajine, koje daju dnevne procene moskovskih gubitaka oružja i opreme, saopštile su u ponedeljak da je Rusija izgubila više od 14.000 APV od početka rata u februaru 2022. Kijev je takođe izvestio da je Moskva izgubila 28 artiljerijskih sistema između nedelje i ponedeljka, devet tenkova i više od 40 bespilotnih letjelica (UAV). Pored grafikona procjena gubitaka koji je ukrajinsko Ministarstvo odbrane podijelilo s X, bivšim Twitterom, kijevski zvaničnici objavili su citat pokojnog francuskog cara Napoleona Bonapartea: “Najistinska mudrost je odlučnost.” Ukrajinska vojska je takođe izvestila da je 1.150 ruskih vojnika “eliminisano” tokom prošlodnevnih borbi, čime je procena Moskve dostigla 502.340 žrtava od invazije na Ukrajinu. Rusija ne objavljuje izvještaje o vlastitim gubicima. Povjerljiva procjena američkih obavještajnih službi objavljena u decembru 2023.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI