Njemački kancelar želi ‘brže’ okončati ukrajinski sukob

Njemački vicekancelar Olaf Scholz
57 komentara

Potreban je obnovljeni napor da se pokuša okončati trajni sukob između Moskve i Kijeva, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Lider je to rekao u televizijskom intervjuu za emiter ZDF emitovan u nedjelju. “Vjerujem da je sada vrijeme da razgovaramo o tome kako doći do mira iz ovog ratnog stanja, bržim tempom”, naveo je on.

Uprkos početnoj nevoljnosti da raskošno uliva vojnu pomoć Ukrajini, kao i mnoge druge zapadne zemlje, Berlin je postao jedan od najvećih podržavalaca Kijeva usred sukoba. Njemačka je ukrajinskoj vojsci isporučila različitu opremu, uključujući glavne borbene tenkove Leopard 1 i 2, kao i borbena vozila pješaštva Marder.

Razgovor o postizanju mira u Ukrajini što je prije moguće dolazi dok se Scholz nastavlja boriti s raznim domaćim problemima. Prema anketi koju je ZDF objavio zasebno i kasnije u toku dana, oko 77% Nijemaca smatra da je on slab lider, dok samo 17% pozitivno govori o njegovim liderskim kvalitetima. Anketa je očito označila najgori rejting koji je Scholz pokazao tokom svog mandata, s oko 74% ispitanika koji vjeruje da kancelar uopće ne bi trebao postati favorit Socijaldemokratske partije na predstojećim saveznim izborima u septembru 2025. godine.

Scholzova vladajuća koalicija pretrpela je bolne neuspehe tokom regionalnih izbora prošle nedelje, pokazujući loše rezultate u Tiringiji i Saksoniji, u bivšoj Istočnoj Nemačkoj. Dvije glavne regije doživjele su uspon desničarske populističke Alternative za Njemačku (AfD) i nedavno formirane lijevo-populističke Alijanse Sahra Wagenknecht (BSW).

Obje strane, uprkos tome što su na polarnim stranama spektra, snažno se protive trajnoj umiješanosti Njemačke u sukob u Ukrajini, masovnoj imigraciji i povezanim ekonomskim teškoćama za koje se okrivljuje Scholzova vlada.

njemačkaOlaf Scholzrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
7 dana prije

Solcu je pala podrska na 5% unutar njegove stranke.

Pametnom dosta
7 dana prije

Nacistička njemačka puca po svim šavovima – napokon, samo da mi na balkonu budemo pametni pa ne puknemo zajedno sa njemačkom nego da izvucemo koristi od tih prokletih nacista

Subaru avatar
7 dana prije

Nadam se da će rusi oteti nuks iz varanskih ruku i zveknuti ovakove.

Josip
7 dana prije

Prokleta smrdljiva svinja sto mu je trebalo petljanje s Ukrajinom?

eks
7 dana prije

Šolc je marginalni lider , sa najmanje podrške u istoriji svih kancelara. Ova njegova priča je trik , jer USA-NATO čini sve da se eskalacija podigne na još viši nivo. Trude se USA-NATO nacisti da III Sv. rat , koji se trenutno vodi , preraste u IV Sv. rat – nuklearni rat . Oko 50 zemalja učestvuje , na razne načine , u ratu protiv Rusije (sajber rat, logistika, dostavljanje oružja, informacioni rat, propagandni rat, kulturološki rat, verski rat, proksi rat- korišćenje Ukrajinaca , regrutovanje raznih džihadista od strane CIA ….) . Sada sve više regularnih NATO vojnika učestvuje u borbama, ali se još uvek to predstavlja kao “plaćenici” , “dobrovoljci” , “penzionisani veterani” , itd. NATO je svetsko zlo .

komšija
7 dana prije

A kao ova vaška se za nešta pita.

Lucija, prva
7 dana prije

“Dvije glavne regije doživjele su uspon desničarske populističke Alternative za Njemačku (AfD) i nedavno formirane lijevo-populističke Alijanse Sahra Wagenknecht (BSW).

Obje strane, uprkos tome što su na polarnim stranama spektra, snažno se protive trajnoj
umiješanosti Njemačke u sukob u Ukrajini,
masovnoj imigraciji i
povezanim ekonomskim teškoćama za koje se okrivljuje Scholzova vlada.”

Pogledajte ovo. Uporno se provodi mada je većina protiv toga.

Lijepo se vidi još od korone da je potpuno točno da TOTALITARIZAM uopće ne mora biti povezan sa ljevicom ili desnicom.
Već i sa strankama centra.

Max
7 dana prije

Ne može on to.

Bruno
7 dana prije

Šupak se usuglasio s drugim šupkom, da bi na mirovnu konferenciju trebali pozvati i Rusiju. Ono, k’o bez Rusa se može napraviti mir. Braća Grim. Mogli su pozvati i Crvenkapicu. Sugurno bi bila djelotvornija sa svojom bakom i šumerem. Trebalo je Hići dati bar još godinu dana. Moždsa Šolcevi i Zeleni roditelji ne bi preživjeli. Čudni su putovi gospodnji.

Tupko Glupko
7 dana prije

Parlamentarni izbori u Njemačkoj su za godinu dana, a ovaj je uspio uništiti gospodarstvo Njemačke, zaratio sa Rusijom, provodio faši Covid mjere, podupirao nerad izbjeglica, slijepo slušajući sve što mu govore iz Washingtona, i dalje šuti tko je uništio Sjeverne Tokove.
Bezličan poltron izuzetnih.

Lucija, prva
7 dana prije

“…iz zapisa sastanaka, protokola i drugih dokumenata sa RKI (Robert Koch Institute koji je bio zadužen za “borbu” protiv epidemije u DE) vidljivo je da odluke istog NISU bile bazirane na znanosti.

“Vladini stručnjaci ZNALI su da je teška kritika necijepljenih građana pogrešna. No, odlučili su šutjeti. Baš kao i s cjepivom, oko kojeg su pogriješili.
To dokazuje novi, neredigirani protokol Instituta Robert Koch.”

“Mediji govore o pandemiji necijepljenih. Nije točno s tehničke točke gledišta, cijela populacija doprinosi pandemiji.
Treba li to uzeti u obzir u komunikaciji?”
U zapisniku dalje stoji: “Ministar ovo govori na svakoj konferenciji za novinare i teško da se to može ispraviti.”

Stručnjaci RKI-ja nisu htjeli javno objaviti svoju stručnu ocjenu kako ne bi zabili nož u leđa tadašnjem ministru zdravstva Spahnu iako su njegove izjave o pandemiji korone smatrali lažnima.”, Index,fb

Lucija, prva
7 dana prije

Trenutna situacija i ocjene stanja u Njemačkoj: “BDP Njemačke je danas skoro isti kao na kraju 2019., prilagođeno za razliku u cijenama. Konkretno, realni BDP je na kraju 2019. bio 7.7 posto veći nego 2015., a u drugom kvartalu ove godine 7.9 posto veći. To je jedan od najgorih ekonomskih rezultata u EU, koja se odavno oporavila od pandemije. Ipak, taj oporavak je bio manji nego SAD-a. Među većim državama EU najbolji rast nakon pandemije ima Poljska, posebno izvoza proizvoda. To je posebno impresivno s obzirom na to da je njeno glavno izvozno tržište upravo Njemačka. Francuska, Italija te Španjolska također napreduju bolje od Njemačke Njemačka je još uvijek magnet za useljenike, unatoč pogoršavanju ekonomske situacije, pa se svake godine mora graditi sve više stanova da bi se pratio rast potražnje. Događa se upravo suprotno, zbog čega raste cijena najma. …godinama prije rata u Ukrajini gasila svoje nuklearne elektrane. Taj… Čitaj više »

Lucija, prva
7 dana prije

Nastavak. “Sindikati stite i radnike i zabusante. Shodno tome nema razvoja, stagnacija, lagano se ceka mirovina ili masna otpremnina.” (op. autora: vrijedi za stare inženjere, za drugo baš ne znam) “4. Socijalna davanja. Drzava je oduvijek tetosila neradnike, ali sa ogromnim priljevom migranata to je doseglo dramaticne razmjere. Arapi stancaju djecu i uzimaju lovu, dok Nijemci vodaju stence. Velikoj vecini Arapa jednostavno ne pada na pamet da rade. 5. Fanaticna posvecenost detaljima, dok veoma krupne stvari prolaze ispod radara. Koliko se dzointa moze napraviti od 20 gr. marice, kako ostavljati kante za smece na trotoar a da ne smetaju, rezanje zive ograde radnim danima – da ili ne? Itd.” (op.aut.: to su teme koje im nameću mediji) “Ordung su im sjebale pridošlice koje su im potpuno razbucale kompletni sustav koji se zasnivao na povjerenju, poštenju i disciplini. Sad u državi imaju barem 20% stanovništva koje NEMA POJMA šta je to… Čitaj više »

Lucija, prva
7 dana prije

Nastavak 2 “Radnik koji placa poreze i postuje zakon ne moze naci stan ! Imigrant ga dobije bez problema” “Zatvoriš svoje nuklearne pogone, da bi uvozio duplo do 3 put skuplje struju iz Francuske, koja istu proizvodi u nuklearkama.” Op. autora. Naravno. To su Rothschildove nuklearke. “Onda počneš da kritikuješ državu do koje letiš 7 sati, zato što ne smiju mahati duginim zastavama i sutradan letiš sa drzgim avionom i od istih želiš da kupiš plin. 👉prodaja električnih automobila pala za 47% To nije više kriza nego kataklizma iz koje se njemačka ne može izvući sljedećih 20 godina.” Odgovor I to sto se prodalo, prodalo se jer je drzava (citaj: zeleni koji vode vladu i guraju elektroauta) masno SUBVENCIONIRALA PRODAJU. Kad su ukinute subvencije, uslijedio je grozan pad jer prosjecan kupac nema tu vise nikakvu racunicu za sebe” 👉’OPA”…umjesto da drzava stvara jednake uvjete za sve protekcioniralo se podobne, solare… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI