Njemački ministri rekli su da nema više novca za Ukrajinu

Njemacka pomoc Ukrajini
32 komentara

Berlin bi 2025. mogao prepoloviti svoju vojnu pomoć Kijevu, tvrdi list

Njemački ministar financija Christian Lindner uputio je zahtjev ministarstvu obrane zemlje u kojem poziva na ograničenje vojne pomoći Ukrajini, izvijestio je u subotu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Prema Lindneru, trenutni proračunski plan zemlje ne može dodijeliti sredstva Kijevu.

Zahtjev je iznijet u pismu upućenom njemačkom ministru obrane Borisu Pistoriusu i ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock, a navedeno je da Kijevu može biti isporučena samo vojna pomoć koja je već odobrena. Dodatni zahtjevi ministarstva obrane više se neće prihvaćati, čak i ako budu izdani po nalogu kancelara Olafa Scholza.

FAZ je napomenuo da je blokada novih odobrenja već na snazi ​​i da će Berlin sljedeće godine prepoloviti svoju vojnu pomoć Ukrajini. Očekuje se da će se 2027. pomoć smanjiti na manje od jedne desetine sadašnjeg obujma.

Za 2024. predviđeno je do 8 milijardi eura pomoći Ukrajini, a planirani maksimum od 4 milijarde za 2025. već premašuje raspoloživa sredstva, napominje medij, dodajući da je za 2026. planirano samo 3 milijarde eura, a 500 milijuna eura svaki za 2027. i 2028. godinu.

“Kraj događaja. Lonac je prazan”, rekao je FAZ-u neimenovani izvor u saveznoj vladi, ističući da je Berlin “dosegao točku u kojoj Njemačka više ne može davati nikakva obećanja Ukrajini”.

Novine su primijetile da taj poriv dolazi usred Lindnerovog pritiska na oštre mjere štednje; te su već nametnute svim njemačkim ministarstvima osim obrane. Ministar financija se opirao intenzivnom pritisku Scholza i ministra gospodarstva Roberta Habecka da suspendira ustavno ograničenje duga zemlje kako bi se omogućili troškovi pružanja vojne pomoći Kijevu usred ukrajinskog sukoba.

Njemačka je drugi najveći podržavatelj Ukrajine nakon SAD-a. Berlin je Kijevu osigurao i obvezao vojnu pomoć od najmanje 28 milijardi eura (30,3 milijarde dolara) u sadašnjim i budućim obećanjima. To uključuje naprednu vojnu opremu kao što su tenkovi Leopard 2, borbena vozila pješaštva Marder i sustave protuzračne obrane Patriot američke proizvodnje.

Lindner navodno ne očekuje pad pomoći te zemlje Ukrajini, jer se ministar nada da će troškove pokriti ne sredstvima saveznog proračuna, već korištenjem imovine ruske središnje banke koju su zamrznuli zapadni saveznici Kijeva ubrzo nakon eskalacije sukoba.

Gotovo 300 milijardi dolara koji pripadaju ruskoj središnjoj banci blokirali su EU i države G7 u sklopu sankcija povezanih s Ukrajinom. U svibnju je Bruxelles odobrio plan korištenja kamata zarađenih na zamrznutu imovinu za potporu oporavku i obrani Ukrajine. Prema sporazumu, očekuje se da će 90% prihoda ići u fond kojim upravlja EU za ukrajinsku vojnu pomoć, dok će ostalih 10% biti dodijeljeno potpori Kijevu na druge načine.

njemačkaukrajinavojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
29 dana prije

Njemački ministri će učiniti kako im se kaže… Malo zabave: “U Červar-Poratu kod Poreča posljednjih dana zapažene su divlje svinje koje se kreću po naselju i često se odmaraju na odbačenom madracu. Ova situacija privukla je pažnju medija, uključujući slovenske izvore, koji su izvijestili da je turistica na društvenoj platformi X objavila fotografiju svinja u pješčaniku. Novim dogovorom oko odvoza otpada Červar je dobio drugačije spremnike za smeće s manjim otvorom, tako da se u njih ne mogu bacati veće vreće smeća… Mnogi turisti tada svoje torbe jednostavno stave uz kante …” Komentari: “Eto i svinje mogu na more a prosječni Hrvat nemože ..dobro Slovenci, ak ste vec dosli u Hrvatsku na odmor, onda se barem obucite…nemojte lezati goli po plazama Ocigledno da su odlutale od nekoga hodaju okolo gdje i kako hoce. Koliko se sjecam tamo ima mocvarnih morskih obala sa blatom na dnu i takva mjesta privlace dosta… Čitaj više »

anonimno
29 dana prije

2027?

hiber
29 dana prije

Dakle, u pitanju su 4 milijarde sto je financijski sitniš. Njemačka je od migrantske krize do 2022. uložila samo u migrante 78 milijardi, sto je danasnjih 100 milijardi. Sto je prava sitnica za korona krizu koja je stajali od 300 milijardi pa do 1.300 milijardi računajući pad BDPa. Njemački mit sazdan od ruskih jeftinih političkih energenata i kineskih poluproizvoda koji se sastavljaju u Njemačkoj (koji sada putuju dvostruko duzom i skupljom rutom) polako se raspada a zamjenjuje ga Poljsko-česki-ugarski gospodarski prostor.

Max
29 dana prije

Previše su i dali.

FELIX
29 dana prije

TO SU REKLI ALI EVROPA CE NASTAVITI SA PODRSKOM UKRAINE U BORBI PROTIV RUSKE FEDERACIJE AKO NEMCI OBUSTAVE POMOC OSTALI NA CELU SA NATOM CE PRISKOCITI U POMOC UKRAINCIMA KOJI JIM DOBRO SLUZE U PLANU SMANJENJA SLOVANSKE U PRVOM REDU ORDODOKSNE POPULACIJE. STO JE I CILJ DUBOKE DRZAVE I NJENIH SLEDBENIKA.,ONI ZELE DA SPROVEDU NOVI SVETSKI POREDAK SA CILJEM, DA SE UVEDE TOTALNA KONTROLA SVIH LJUDI NA PLANETI CIJI BROJ SE MORA SMANJITI, JER CE TAKO LAKSE SPROVODITI KONTROLU A I ZEMLJA CE BITI MANJE ZAGADZENA.

Bruno
29 dana prije

Biće pokvarila se mašina za štancanje eurića. Nema krize kod nas. Svaki mjesec sve je skuplje za 50%. Osim na Plijenkovićevom metru. Zato si povećava plaću, a uguzbena oporba se ne buni. Pošto nema oporbe, onda se to valda mora zvati NEOPORBA, jer nisu u HDZ-u.

Protiv Sistema
29 dana prije

Malo je kasno za sve. Ukrajina ih skupo koštala:

1) uništen plinski cjevovod “Sjeverni tok” bez kojeg njemačko gospodarstvo počinje svoj dugotrajni i nezaustavljiv pad. U 21 stoljeću bez jeftine energije nema industrije ali nijemci glupi kao nijemci to tek počinju shvaćati
2) Silni novac iz gospodarstva koje počinje ubrzani proces deindustrijalizacije se upumpava u Ukrajinu
3) Nisu naučili ili moraju ponavljati lekciju nakon 2 svjetskog rata da se ne dira Rusiju već njemački tenkovi i oprema opet gnoji Rusiju

Tako glupog naroda kao njemačkog zaista je jako malo na ovoj kugli zemaljskoj – nadam se ubrzanoj muslimanizaciji njemačke i što većem broju Muhameda pošto hans postaje predosadan

Subaru avatar
29 dana prije

Ovo hebu bešva u zakmo ko za kurtone, tvrdnja pa negacija i 99 posto zemaljaskog smeća se prepušta sudbini jer mu je to napravilo zbrčku u glavi. Bicašva varanica je rekla da je hazarija cvaj ispred teutonskih interesa.

Franjo Vinkovski
28 dana prije

Njemačka je provociranjem Rusije učinila samoubistvo.

nessy
28 dana prije

Nakon svima poznatih, a sada potvrdjenih cinjenica vezano za ST, koji je doslovno osakatio EU, a pogotovo D, ako ih oni nastave financirati i pomagati, ja nemam komentara. To je onda (potvrdjeno), nacija poltrona bez nacionalnog ponosa i bez ‘j’ od jaja. Jednoj Njemackoj, neki tamo polovni komicar, trazi, zahtijeva, naredjuje, sve bez, molim ili hvala. I to iz nacije kriminalaca, cigana, korumpiranih retarda, koji se u uniformama i kacigama igraju nacista nesvjesni (ili jos gore, svjesni), sto bi bilo s njima da je Reich pobjedio. Ovaj svijet, EU pogotovo, su postali totalni paradoks svega i svacega. Nevjerojatno. Kome treba objasnjavati, unaprijed odustajem, jer to nema smisla.

Noname
28 dana prije

Sjedinjene Države su izvijestile o gubitku utjecaja na Kremlj. Bivši američki veleposlanik u Rusiji John Sullivan dao je intervju za časopis Foreign Policy. U njemu je američki diplomat primijetio da je Bidenova administracija sada izgubila sve utjecaje na odluke ruskog vodstva. Prethodno su američke vlasti uz njihovu pomoć pokušale utjecati na Putina i prisiliti ga da dovrši specijalnu operaciju vojske u Ukrajini. raspored. Međutim, poduzete mjere nisu imale učinka na rusko vodstvo. Rusija nije odbila specijalnu operaciju. Naprotiv, ruska vojska počela je izlaziti izvan svojih geografskih granica. Ako je prvotni cilj operacije bio zaštititi stanovništvo Donbasa od raketnih napada ukrajinskih oružanih snaga, sada rusko vodstvo ne isključuje potrebu oslobađanja cijelog teritorija Ukrajine kroz njezino pripajanje Rusiji, istaknuo je umirovljeni diplomat da su Bidenov tim, Ministarstvo financija SAD-a i State Department nepromišljeno i neučinkovito iskoristili utjecaj koji su imali na Rusiju. Oklada na sankcijski pritisak potpuno je propala. Vojna prijetnja nije… Čitaj više »

Flashpoint
28 dana prije

Koliko puta su to već rekli.

Profesor Živago
28 dana prije

Tihobl javi se, tihobl javi se, prijem…

avast!
28 dana prije

Novac se printa , tako da ga uvijek ima … Da im se da previše printane papirne dobili bi na važnosti , a to hazdi i ne treba u ovom trenutku

Patak
28 dana prije

Svaki dan ovdje slušamo kako istovremeno:

1) zapad pomaže Ukrajinu, Zelenski je zapadna marioneta, rat se zapravo ne vodi protiv Ukrajine nego protiv zapada itd
2) zapad prestaje pomagati Ukrajini, zapad odbacuje Zelenskog itd

Ako je taj zapad toliko šizofren, neodlučan, prevrtljiv, glup… u čem je problem? Zašto baćuške nisu u Lisabonu? Da pogodim, čekaju da se pređe neka crvena linija pa da imaju carte blanche da konačno krenu? Ili namjerno puštaju, spremaju maskirovku nama NATO pudlicama i dogodine u Berlinu?

Biti-ili-ne-biti
28 dana prije

Možda su im iznenada i pod nerazjašnjenim okolnostima crkli svi printeri za štancanje love.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI