Njemački oružarski div dobio rekordnu narudžbu topništva

Granata
19 komentara

Rheinmetall će proizvesti granate u vrijednosti od 8,5 milijardi eura za Berlin, Kijev i druge

Njemačka vlada dodijelila je ugovor vrijedan 8,5 milijardi eura tvrtki Rheinmetall za proizvodnju topničkih granata od 155 mm. Rheinmetall je rekao da će mnoge od tih granata biti poslane u Ukrajinu, ali proizvodni kapacitet tvrtke daleko zaostaje za potrebama Kijeva.

Rheinmetall je u četvrtak objavio ugovor, navodeći da je narudžba vrijedna 8,5 milijardi eura najveća u 135-godišnjoj povijesti tvrtke. Rheinmetall nije naveo koliko će granata biti napravljeno za ovu cijenu, ali je rekao da će se streljivo koristiti za popunjavanje njemačkih, danskih, nizozemskih i estonskih zaliha, kao i za “podršku Ukrajini u njezinoj obrambenoj borbi”.

Njemačka će platiti ukrajinski udio u narudžbi, objavila je tvrtka.

Prve isporuke trebale bi započeti 2025., s otprilike desetinom granata izgrađenih u Rheinmetallovoj novoj tvornici u Donjoj Saskoj, koja je još uvijek u izgradnji. Očekuje se da će tvornica proizvoditi oko 100.000 granata godišnje od svoje druge godine rada nadalje, dok je Rheinmetall prošlog mjeseca rekao da namjerava proizvesti 700.000 granata u svim svojim tvornicama sljedeće godine.

Međutim, Ukrajina je zahtijevala daleko više od 700.000 granata godišnje. Prema procjenama EU-a, Rusija je ispaljivala ovaj broj svakih 35 dana tijekom ukrajinske takozvane protuofenzive prošlog ljeta. Ranije ove godine, ukrajinski dužnosnici izjavili su da će im trebati 20.000 komada dnevno kako bi zadržali gađanje svojih pušaka koje isporučuju sa Zapada istim tempom.

Unatoč trošenju stotina milijardi dolara na vojnu pomoć Ukrajini, Zapad se borio proizvesti dovoljno topničkih granata i isporučiti ih Kijevu. Nakon što je u ožujku prošle godine obećala isporuku milijun projektila od 155 mm u roku od godinu dana, EU je prije tri mjeseca priznala da je upola promašila ovaj cilj. Isto tako, dok je SAD dao Ukrajini više od dva milijuna granata od 155 mm od početka sukoba 2022., američke tvornice oružja mogu proizvesti samo oko 28.000 ovih projektila mjesečno, iako Pentagon planira gotovo učetverostručiti taj broj do sljedeće godine.

Rheinmetall je prošle godine izjavio da jedna granata od 155 mm košta najmanje 3.600 eura (3.813 dolara), te da će ta cijena dodatno rasti kako se sukob u Ukrajini oduži. Teoretski, s 8,5 milijardi eura moglo bi se kupiti više od 300 milijuna granata, iako bi kompaniji trebalo više od četiri stoljeća da ih izgradi toliko, pod pretpostavkom da dosegne svoj proizvodni cilj od 700.000 godišnje.

Rusija je opetovano upozorila Zapad da nastavak isporuke oružja Ukrajini neće zaokrenuti sukob u korist Kijeva, te će samo poslužiti produljenju krvoprolića dok će povećati rizik od kataklizmičkog sukoba između Rusije i NATO-a.

njemačkaOružjeRheinmetallukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosna
6 dana prije

Tijekom Drugog svjetskog rata u tvornicama Rheinmetall se proizvodilo oruzje za Hitlera i treci Reich.

Svakodnevno su vlakovi puni oruzja isli na istok u pravcu Rusije / Sovjetskog Saveza.

Tamo se prisilno radili ratni zarobljenici, svatko je mogao birati strijeljanje ili prislni rad za naciste.

Samo u tvornici Unterlüß, tek jedna od njenih brojnih filjala, britanske su trupe na kraju rata oslobodile oko 5000 stranih prisilnih radnika i ratnih zarobljenika, oko 2500 Poljaka, 1000 Sovjeta, 500 Jugoslavena, 1000 iz drugih zemalja. 

Da li se povijest ponavlja pokazat ce vrijeme.

nastran
6 dana prije

3.600 eura (3.813 dolara)…peskupo za možda pogodak u prazno?

DUŠAN
6 dana prije

Nije to ništa ,namjenska industrija u Srbiji i BiH OBARA SVE REKORDE !! Srbija preko trećih zemalja izvela u Ukrajinu municije i oružja za 800 do milijardu eura ,a predviđaju da će PODUPLATI izvoz ,kao i BiH koji bi trebali biti upravo glavni u proizvodnji topničkih granata i raketa !!Dakle srpski dragovoljci u Ukrajini i ruski vojnici bivaju ubijeni oružjem MADE IN BIH ILI SERBIA !?👍😃😃😆🎃🎃🎃

Lucija, prva
6 dana prije

Je li ovo tihobl na sliki ?

Darko 7
6 dana prije

Na trenutke mislim da čitam Alan Forda.
Firma dobije 8,5 milijardi eura, a nije navela koliko će granata za tu cijenu proizvesti.
Tvornica je još u izgradnji.
“Teoretski, s 8,5 milijardi eura moglo bi se kupiti više od 300 milijuna granata…” ????
Malo matematike – 8.500.000.000 : 3.600 = 2.361.111

Max
6 dana prije

To i dalje neče biti dovoljno.

Vdf
6 dana prije

Koliko je CO2 ispušteno u atmosferu od granata, otkad je NATO isprovocirao Rusku specijalnu vojnu operaciju?
Američka vojska emitira CO2 koliko 140 najmanjih država svijeta zajedno.

Vdf
6 dana prije

Koliko je CO2 ispušteno u atmosferu od granata, otkad je NATO isprovocirao Rusku specijalnu vojnu operaciju?
Američka vojska emitira CO2 koliko 140 najmanjih država svijeta zajedno.

Ante
6 dana prije

Dobili su novce proizvodnju a tvornica još nije izgrađena. Kasno Marko stiže na Kosovo. Kijev sada sprema treću protuofenzivu, Rusi im konstantno uništavaju ljudstvo i opremu. U Odesi već se spremaju veliki šatori za prihvat ranjenika sa bojišta. U Ukrajinu je stigao veliki broj stranih plaćenika koje su Rusi spremno dočekali sa bombama od 3 tone. Topla dobrodošlica za strane plaćenike koji su tek sada shvatili gdje su došli.

Jomla
6 dana prije

2,5 milijuna, a ne 300 milijuna granata!
Jeßem ti kalkulator 😛 😛

Josip
5 dana prije

E to je prava borba protiv klimatskih promjena, a u picku materinu neka ide cijeli zapad..

Gad
5 dana prije

Za tih 8,5 milijardi će proizvesti barem 8,5 granata.

Gad
2 dana prije

Njemačka više nema divova. Divovi su migrirali na istok.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI