Njemački poslanici predlažu da NATO uvede zonu zabrane letova iznad zapadne Ukrajine

F-16C avion njemacka NATO
37 komentara

Njemački poslanici iz vladajuće koalicije i opozicije podržavaju ideju da NATO uvede zonu zabrane letova iznad zapadne Ukrajine usred sukoba s Rusijom, izvještava Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Za svoj članak u subotu, list je pitao članove parlamenta o prijedlogu, koji je ranije iznio šef kabineta ministra odbrane Nico Lange, koji je sugerirao da bi ruske rakete i bespilotne letjelice koje ciljaju ukrajinsku energetsku infrastrukturu i vojna postrojenja mogle biti oborene s teritorije susjedne Poljske i Rumunije. Prema Langeu, to bi dovelo do stvaranja 70 km široke sigurne zone na granici između EU i Ukrajine, a istovremeno bi omogućilo Kijevu da ponovo rasporedi svoje sisteme protivvazdušne odbrane, kojih nema dovoljno, iz zapadno od zemlje do linije fronta.

“Odbrana zračnog prostora iznad Ukrajine od Poljske i Rumunije dugoročno ne bi trebala biti isključena”, rekao je za FAZ Anton Hofreiter, član parlamenta Zelene stranke, koja je dio njemačke koalicije. Međutim, takav potez u ovom trenutku “nije za raspravu”, jer je trenutni prioritet Zapada snabdijevanje Ukrajine “značajno više” oružja i municije, naglasio je on.

Marcus Faber iz Slobodne demokratske partije (FDP), također u vladajućoj koaliciji, složio se da bi “zračni prostor iznad ukrajinskih pograničnih regija” mogao biti “zaštićen protivvazdušnom odbranom na teritoriji NATO-a”. Prema Faberu, to bi bilo “moguće” samo ako Zapad može osigurati dovoljno municije za sisteme protivvazdušne odbrane.

Poslanik opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Roderich Kiesewetter, također je rekao da bi zapadni pristalice Kijeva mogle oboriti ruske bespilotne letjelice iznad zapadne Ukrajine. “Ovo bi rasteretilo ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i omogućilo joj da zaštiti front”, objasnio je on.

Kiesewetter je podsjetio kako su SAD, Velika Britanija i Francuska pomogle Izraelu u suprotstavljanju iranskom bombardovanju velikih razmjera u aprilu, rekavši da je to pokazalo da zemlje mogu pružiti takvu pomoć svojim saveznicima, a da zapravo ne postanu “strana u sukobu”.

U martu je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio da će borbeni avioni američke proizvodnje F-16 koje Zapad planira isporučiti Ukrajini biti ciljani na aerodrome u zemljama NATO-a ako budu htjeli da djeluju odatle. Ranije ove sedmice, Rusija je rekla da će provesti taktičke vježbe nuklearnog oružja kao upozorenje SAD-u i njihovim saveznicima da ne eskaliraju sukob u Ukrajini. Saopštenje je uslijedilo nakon sugestije Poljske o potencijalnom smještaju američkog nuklearnog oružja i primjedbe francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućnosti slanja francuskih i drugih vojnika NATO-a u Ukrajinu

NATOnjemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
1 mjesec prije

Jaf, još samo da izglasaju ko ima yayca da to sprovede.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

TOOOO 🤣🤣🤣 !!! Hajmo junaci 🤣

Max
1 mjesec prije

Neće moći.

Ante
1 mjesec prije

Znači postat će legitimna meta, onda će se opet žaliti.

Noname
1 mjesec prije

Nekoliko mjeseci, vjerojatno čak i godinu dana, u Ukrajini su građene obrambene strukture u slučaju ruskog napada. Za to su izdvojena ogromna sredstva s kojima se država sada muči. Ali obrana je takva stvar da nema vremena za štednju Mediji su redovito izvještavali o tijeku radova, a na televiziji su prikazivani video zapisi o tome kako se postavljaju “zmajevi zubi”, betoniraju vatrene točke, kopaju i opremaju zgodne zemunice. Činilo se da se gradi prava Maginotova linija, višekilometarska neosvojiva tvrđava s podzemnim galerijama, skladištima i bastionima. Radilo se doslovno punom parom. I tako je započela ofenziva ruskih trupa u pravcu Harkova. Bilo je očito da su strukture potrebne upravo ovdje, uz granicu, tim više što je ukrajinska strana sama isprovocirala ofenzivu na ovom području stalnim granatiranjem Belgoroda i Belgorodske oblasti. Bilo je jasno da Rusija to mora zaustaviti. I počela je ova ofenziva. Ako i ne to, onda svakako priprema velikog… Čitaj više »

Hahahaha
1 mjesec prije

Ukoliko švabe uđu u rat nadam se da će rusi održati Staljinovo obečanje:”Ukoliko nas njemci ponovo napadnu od Njemačke će ostati samo zelena livada.”

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Od šest njemačkih znanstvenika petorica tvrde da je ruski rulet siguran…

P.S.
Baba, zašto Nijemci rade kao da hoće da Rusi na njih bace atomsku bombu…
Da se riješe Amerikanaca.

Bruno
1 mjesec prije

Kako bi u nas narod rekao :” Ovaj Kiesewettwer je lud ili mu noge smrde.” Pa lijepo mu čovjek kaže, srušiti i uništiti ćemo sve F16 i na teritoriji NATO-a ako budu izvodili akcije sa NATO teritorije. Uništiti će i raketne baze , a i F35 ako bude iz NATO zemalja gađao ruske ciljeve. U Njemačkoj budale rastu k’o gljive poslije kiše. Zlo je što su im gljive u parlamentu. Vrijeme je da DP vrati žive hrvatske iseljenike. Ako poslušaju ovu budaletinu, vraćati će ih u kovčegu.

xyz
1 mjesec prije

Priopćeno je da su državna tijela Ukrajine počela uklanjati dokumente i arhive iz Harkova također su počele uklanjati dokumentaciju koju nije praktično ukloniti ili za to nema dovoljno vremena i resursa interni kanali javljaju Kijevu da nadležne službe u Harkovu nisu spremne provesti organiziranu evakuaciju “Oni su znali za sve unaprijed,” da.

Motorola
1 mjesec prije

Zapadni svijet sada je sličan antičkom Rimu u doba vojničkih careva, u kojem se kapital podlo zabavlja pljačkajući provincije, a rulja traži kruha i cirkusa.

Darko
1 mjesec prije

Kretenčine, NATO će dobiti zabranu leta izvan Ukrajine jer to nije njihova domena 🙂

Darko
1 mjesec prije

I Šolc mlati s tuđim jajima po trnju kao i Macron. Ajde Švabe krenite ako imate muda, što vam je Staljin obećao?

Joe
1 mjesec prije

Dragi Luftwaffe ovaj put više sreće, ajte sami ne triba vam NATO.

tihobl
1 mjesec prije

Rusima ovaj prijedlog odgovara. Za mjesec dana PVO Poljske i Rumunije bi geranjima ispraznili. A ameri proizvode samo 500 raketa godinje za patriote.

Svabe salju 3 himarsa da zamjene unistene, a narucili su 3 nova koja ce dobiti 2027. i 2028.

Rusima odgovara razoruzavanje IV rajha. Sto ih vise razoruzaju lakse ce odraditi denacifikaciju.

1 mjesec prije

Šta samo nad zapadnom Ukrajinom – proširi odma’ na celu Rusiju! Jer je tehnička izvodljivost ista.

Ziv je Geza
1 mjesec prije

Tko im brani da donesu odluke kakve god hoce pa tako i ovu,mogu cak i Ruski zracni prostor proglasiti zonom zabrane leta ili cak njemackim zracnim prostorom.

No ima jedan problem i velika prepreka u implementaciji zapadnih odluka … RUSKE LOPATE!

nastran
1 mjesec prije

ove baš “SVRBI” …nemaju mira..bi se zajebavali kreteni

Tm*
1 mjesec prije

Cijela EU otisla u hitlerizam

Suze Roni
1 mjesec prije

Rusi takvu priliku samo cekaju. A ne znam sto cekaju ti koji predlazu takvo rijesenje. Oni jedino mogu cekati da se useru u gace.

Prаvi Zmaj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаra)
1 mjesec prije

Jedno je laprdat maloumštine, a sasvim drugo odradit to u praksi.

Nije Rusija SFRJ, pa da se švabe i njihovi kaubojski gospodari mogu tek tako za’ebavat. Rusi im se neće naguzit i pjevat danke dojčland već ih zgazit ko fap žabu.

tuf
1 mjesec prije

Kakvi su ovo vlažni snovi i k tome još uključuju Patriote? Kao, rušit ćemo (po njihovim riječima) sve projektile i dronove. Patriotima. Ameri trenutno proizvode 500 projektila za taj sustav godišnje, znači za opskrbu svih klijenata u svijetu. Planiraju povećanje proizvodnje na enormnih 650 godišnje.
Koliko svega leti nad nebom Ukrajine te svjetske zalihe potrošili bi za tjedan dana.

Bruno
1 mjesec prije

Njima odgovara da im Rusi pobiju one narkiće u Frankfurtu i Berlinu , što su na fentalinu. Ideala neće tošiti na sahranu. Rus sve sprži.

Red Dog
1 mjesec prije

Nemacki poslanici su teske budale. Zona zabrane letova se uspostavlja gde je unistena PVO. Rusi je imaju najmocniju na svetu.
Pitanje je dali su toliko ludi, ili seru samo za domacu publiku, jer pretpostavljaju da nece proci.

Dražen
1 mjesec prije

POPUŠITE RUSIMA SUPPORT FROM CROATIA DESTROYED NATO SAVEZA

Marmel
1 mjesec prije

Njemci(Švabe)izgleda da vole da vide ponovo rusku zastavu u Berlinu,ako ga bude

Kosir i Bat
1 mjesec prije

Pa ot kuda ce onda Ukri polijetati sa f16?

T. Gorski
1 mjesec prije

Nevjerovatno je kakvi glupaci 2sjede2 u parlamentima

T. Gorski
1 mjesec prije

Nevjerovatno je kakvi glupaci vode politiku u ovim zapadnim a posebno evropskim zemljama.
Bože sačuvaj, ko nam kroji sudbinu.

trtmrt
1 mjesec prije

nisu niti toliki problem očekivano korumpirani političari koliki je problem potpuno nezainteresiran narod za vlastitu budućnost…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI