Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova osniva ‘kriznu grupu’ u slučaju povratka Trumpa

Donald Trump
10 komentara

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova stvorilo je “neku vrstu neformalne krizne grupe” kako bi se pripremilo za potencijalni povratak u Bijelu kuću kandidata republikanaca i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše Financial Times. Prema pisanju britanskog lista, Berlin se osjeća sve izolovanijim, strahujući da bi Trumpovo predsjedništvo moglo ugroziti njegovu izvozno orijentisanu ekonomiju, kao i da bi izvukao tepih ispod nogu NATO-a.

U objavi na X (bivši Twitter) u nedjelju, američki predsjednik Joe Biden najavio je da neće tražiti reizbor 5. novembra. njegovog neuspešnog nastupa tokom prošlomesečne debate protiv Trampa.

U članku od ponedjeljka, FT je tvrdio da se “diplomate bore da se pripreme za scenario… koji izaziva duboku nelagodu u Berlinu”. Njemački zvaničnici su navodno zabrinuti da bi Trump, ako bude izabran, mogao usvojiti još izraženije protekcionističku ekonomsku politiku nego tokom svog prvog mandata.

Prijetnja lidera GOP-a da će uvesti carinu od 10% na sav uvoz posebno je uznemirujuća za Berlin, navodi se u članku. Ovi strahovi su postali još jači kada je Trump prošle sedmice imenovao JD Vancea za svog budućeg potpredsjednika – političara za kojeg se vjeruje da je čak i više izolacionista od samog bivšeg šefa države, prenosi FT.

Prema pisanju medija, jedinica njemačkog ministarstva ekonomije pokušavala je predvidjeti utjecaj potencijalnog povratka Trumpa na ekonomiju zemlje. Drugi veliki razlog za zabrinutost u Berlinu, tvrdi FT, je mogućnost da Trumpova administracija smanji američki doprinos NATO-u, kao i vojnu podršku Ukrajini.

Republikanski vatrogasac je u više navrata optuživao neke članove vojnog bloka da nisu uspjeli povući svoju težinu u pogledu vojnih troškova. Trump je sugerirao da bi, pod njegovim vodstvom, Washington mogao preispitati stepen sigurnosti koji pruža tim zemljama koje slabo plaćaju. On je takođe u više navrata prozivao Bajdenovu administraciju zbog izdašnih poklona Kijevu, tvrdeći da će okončati ukrajinski sukob za 24 sata.

U svom članku u ponedjeljak, FT je izvijestio da su, nakon mjeseci poricanja, njemački zvaničnici, uključujući ministre, počeli pokušavati da uspostave veze s utjecajnim republikancima, posebno guvernerima i senatorima, u očiglednoj nadi da će pomoći u odbrani njemačkih poslovnih interesa u SAD treba da pobedi Tramp 5. novembra.

eunjemačkaSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
2 mjeseci prije

Nijemci se usrali, a najviše kada su nam u EU uvalili onu svoju korumpiranu krmaču Ursulu. Pa sada samo nastavljaju srati na istu hrpu..

Max
2 mjeseci prije

Jesu li unovačili i Stormy Daniels?

žile29
2 mjeseci prije

Da su njemci i EU opameti pa sastave savez sa rusijom i kinom nema jim ravnog na ovom svjetu!!!Al neče jer Eu slusa svoju gazdu preko bare pa makar u svoju štetu

Cut The B.S.
2 mjeseci prije

Hoće li u tu kriznu grupu biti uključen i Poručnik Gruber na malom tenkiću? 😜🤣

tihobl
2 mjeseci prije

Mala moja, al je paranoja.

Bosanac
2 mjeseci prije

Bolje im je da podmazu supak, da im lakse ulazi

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Raspustiti će to Američki upravitelji … Uživajte do tada u plaći , dvije a potom ..Na burzu rada .

Zorule
2 mjeseci prije

hahhaha, prvo im ameri raz**bu plinovod, a onda će im još nabiti 10% carine na uvoz, pišaju im u usta a oni se prave da pada kiša. Iskreno, bolje nisu ni zaslužili.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI