Nova članica NATO-a postavit će zapovjedni centar blizu ruske granice

Finska vojska
11 komentara

Finska će biti domaćin sjedištu bloka za sjevernu Europu u Mikkeliju, manje od 200 km od granice

Finska će biti domaćin nove zapovjedne baze NATO-a odgovorne za operacije u sjevernoj Europi u gradu Mikkeliju, manje od 200 km od ruske granice, objavio je Helsinki u petak.

Finska se službeno pridružila vojnom bloku pod vodstvom SAD-a zajedno sa Švedskom nakon eskalacije sukoba u Ukrajini 2022. Moskva je tvrdila da su dvije nacije ugrozile vlastitu sigurnost time što su postale dijelom onoga što doživljava kao neprijateljsku organizaciju koja služi američkim geopolitičkim interesima, pritom žrtvujući svoju vjerodostojnost kao mogućih neutralnih posrednika.

Novo Zapovjedništvo kopnene komponente više korpusa (MCLCC) bit će pod nadležnošću Zapovjedništva združenih snaga NATO-a (JFC) u Norfolku, Virginia. U početku će se sastojati od samo nekoliko desetaka pripadnika, rekao je novinarima ministar obrane Antti Hakkanen.

“NATO prepoznaje finsku stručnost i vjeruje našoj sposobnosti da doprinesemo obrani sjeverne regije”, rekao je.

Unija je odobrila stvaranje novog zapovjednog centra tijekom samita svojih čelnika u srpnju. Helsinki je 2024. izdvojio oko 8,5 milijuna eura (9,5 milijuna dolara) za stvaranje MCLCC-a.

Zapovjednik finskih obrambenih snaga, general Janne Jaakkola, rekao je da postavljanje nove strukture NATO-a u neposrednoj blizini stožera finske vojske “potiče suradnju između nacionalnih i savezničkih snaga, stvarajući očite sinergijske prednosti”.

Hakkanen je također rekao da će uskoro objaviti gdje će biti smještene nove multinacionalne snage koje Finska namjerava ugostiti. Prema državnoj televiziji Yle, Helsinki će birati između Rovaniemija i Sodankyle. Prvi je glavni grad sjeverne regije finske Laponije, dok je drugi općina koja se nalazi u istoj pokrajini, ali bliže ruskoj granici.

NATO je pojačao svoje vojno jačanje u Europi 2014. godine, nakon oružanog udara u Kijevu koji je poduprla SAD, tvrdeći da se priprema odgovoriti na moguću rusku agresiju. Vojni blok značajno je proširio svoju prisutnost u Europi, kršeći jamstva dana Moskvi da će osigurati potporu Rusije za ponovno ujedinjenje Njemačke 1990.

FinskaGranicaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 sati prije

Postavlja zapovjedni centarza za samouništenje
i uništenje Evrope i ništ više.

tihobl
1 sat prije

Zasto postavljaju stab napram baterije ruskih iskandera koja je tu prosle godine rasporedjena?

IRA
1 sat prije

Drski, bahati Rusi. Kako se samo usuđuju imati državne granice tako blizu oklopnih postrojbi, silosa s balističkim raketama te, po novome, zapovjedništava NATO saveza. Jedne organizacije posvećene uzajamnoj obrani, očuvanju slobode, svjetskog mira i ostalih zapadnih vrijednosti (LGBT i rodna ideologija, abortus, eutanazija, p(l)andemije)…
Stvarno nečuveno, sramite se, Rusi.

teta pedofilija
1 sat prije

i sad Hrvatski i ostali NATO mediji budu cvilili da Putin prijeti?

Biti-ili-ne-biti
30 minuta prije

Ukrajinska djeca se “igraju mobilizacije”, a roditelji ih promatraju:

t. me/pernar/18989

držnedaj
23 minuta prije

He he koja drkotina od države.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI